to personer holder lysstav i vejret som lyser deres ansigter opi tusmørket
© Shutterstock

Det kan du med LED-lys

Nye LED-lyskilder kommer hele tiden på markedet, og som fotograf kan du ikke bare bruge dem til at lyse op i mørket, men til at løfte dine billeder og video markant. Se hvordan her.

De små håndholdte LED-lamper har i de senere år åbnet nye verdner for fotografer, fordi helt nye motiver er mulige at skyde. 

Man behøver nemlig ikke længere at hive forlængerledninger med sig ud for at få gode billeder i nattemørket, og ofte er LED-lamperne både billige og fyldt med kreative indstillinger.

Her har vi samlet de LED-lyskilder, som kan løfte dine mørke nattebilleder markant. 

Tag portrætter alle steder med smarte lyskuber

De små LED-lys er i de senere år blevet rasende populære blandt mange fotografer, og særligt dem, der laver portrætter. 

Lysene er nemlig nemme at have med på lokation og kan give dig et fast lys, når du er på farten, hvilket gør det nemmere at tage gode portrætter, fordi du kan se, hvordan lyset falder på din model hele tiden. 

Det kan man fx ikke med en flash, og en anden fordel er også, at autofokussen i kameraet fungerer som den skal, når der i forvejen er lys nok på motivet. 

LED lys af mærket Aputure kan løfte dine portrætbilleder

De ofte kube-eller kreditkort-formede lys fås i mange forskellige størrelse og prisklasser. Her ses modellen Aputure AL-MC RGB LED, der kan skifte farve. 

© Aputure

De mindste lys vender op og ned på makro

Tidligere var den eneste mulighed, man havde for at få gode makrobilleder at anskaffe sig en kraftig flash, man kunne sætte oven på kameraet med en diffuser.

I dag kan man imidlertid også bruge LED-lys til at få gode makrobilleder, og ud over at være mobile, fordi de bruger batteri, kan lysene også komme meget tæt på de små motiver på grund af deres små størrelser. 

Fordi lyset er fast, kan man endda bruge objektiver med autofokus, og er dermed ikke nær så afhængig af at fotografere meget stillesiddende insekter og lignende. 

to svampe står i mosbunden og er lyst op af et LED-lys

Med blot et enkelt LED-lys kan man lyse op i skovbunden og få fantastiske nærbilleder af svampe, blomster og insekter.

© Shutterstock

Lysstave er bedst til lysmaling

Blandt de andre typer lys, som der i disse år fås flere og flere af, finder vi LED-lysstavene. 

De giver et behageligt lys, og kan ligesom nogle af de mindre LED-lys endda også skifte farve. 

Det gør det bl.a. muligt at lave kreative billeder med lysmaling, hvor man kan udnytte lysenes stavlignende form til at tegne kreative mønstre i nattens mulm og mørke.

I princippet er det kun fantasien, der sætter grænser, og du kan fx også påspænde mindre LED-lamper på en drone og lave lysmaling med dem. 

På landjorden er det imidlertid lysstavene, der er helt uovertrufne, og ud over flotte farver, kan flere af dem også simulere forskellige typer lys som fx en politibil eller et blinkende fjernsyn. 

>Læs også  Sådan får du bedre billeder i mørke allerede i aften

Mand fotograferet med lang lukkertid bruger lysmaling til at skabe interssant foto

Billedet her kan laves ved at svinge en LED-lysstav, mens kameraet optager med lang lukkertid. Der findes mange modeller, fx TL60 fra Godox, og lysstavene fås i mange forskellige prisklasser – nogle til under 1000 kr. 

© Shutterstock

Fiberoptisk stav

Den helt billige, men stadigvæk sjove lyskilde fås i legetøjsbutikker, og man kan af og til være heldig at finde dem til under 100 kr. 

Det gør dog ikke billederne dårligere, og du kan få imponerende portrætbilleder, hvor de små lysdioder tegner konturene af dit subjekt, hvis du indstiller kameraet korrekt.

Eksperimentér med dine indstillinger, og start gerne med lavest mulige ISO, og gør lukkertiden gradvist længere, til du har lys nok til dit billede – fx fra et sekund til 10 sekunder.

>Læs også Skab magiske billeder ved at male med lys

lystråde i mange farver tegner konturene efter en kvindes ansigt i mange farver

I kombination med lang lukkertid kan man med en fiberoptisk lysstav i flere farver lave et portræt som dette, hvis modellen kan ligge stille nok. 

© Shutterstock

LED-lys er også godt til video

Det er ikke kun til stil-billeder, at de mobile LED-lys kommer til sin ret, for de er nemlig også uundværlige, hvis man som fotograf også gerne vil lave videoer. 

Her kan de bl.a. gøre det muligt at optage i udfordrende belysning, som fx i modlys eller lignende situationer. 

Har man anskaffet sig tre af de små lys, kan man lave optimale lyssætninger, hvor et fungerer som hovedlys, mens de to andre giver kantlys og sidelys.

Det kan løfte dine klip fra hjemmevideo og næsten til spillefilmsniveau, uden at du behøver at købe store dyre kameraer. 

>Læs også Så let er det at lave flotte videoer i iMovie og i Video Editor

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...