ECM-B1M mikrofon fra Sony
Lækker lyd

ECM-B1M byder på virkelig gode features.

Mikrofon fra Sony revolutionerer

Sammen med ugens store nyhed om full-frame-kameraet Sony Alpha7R IV, bød Sony også på en mikrofon med store nyheder.

19. juli 2019 af Louise Hagemann

Sony har netop lanceret verdensnyheden Sony Alpha 7R IV, og sammen med det imponerende full-frame-kamera kom også en ny mikrofon.

Det kan måske virke som en lille ting, men den er faktisk temmelig revolutionerende.

Først og fremmest skal du vide, at ECM-B1M, som mikrofonen hedder, optager digitalt, og du slipper for at bøvle med batteri og kabel, når den sættes på kameraet.

> Læs også: Sony Alpha7R IV: Her er vores første erfaringer og billeder

Forklaringen er, at Sony har opgraderet deres blitzsko til dels at kunne give strøm til mikrofonen fra kameraets batteri og dels til at kunne sende lydsignalet fra mikrofonen ned i kameraet. Derfor er Sonys blitzsko omdøbt til MI. Det står for Multi Interface Shoe, og MI bliver standard på Sony-kameraer fremover.

To fremragende egenskaber i ny mikrofon

Det revolutionerende ved ECM-B1M er to nye muligheder, som den nye, kompakte mikrofon giver. 

For det første kan du indstille det område, mikrofonen dækker. Du kan indstille, at den optager alt både foran og bagved kameraet, du kan indstille, at den kun skal optage fremad, og du kan indstille den som egentlig retningsmikrofon. 

> Læs også: Ny firmware giver dit kamera nyt liv

For det andet har den fået såkaldt noise cancellation, som ellers især kendes fra hovedtelefoner. Aktiveres den funktion, fjernes baggrundsstøj, som fx trafiklarm eller summen fra aircondition. 

Vores egne erfaringer med ECB-B1M

Vi havde ved lanceringen lejlighed til kort at arbejde med den nye mikrofon. Begge nye funktioner virker forbløffende effektivt, og i praksis er det også både tjekket og praktisk, at der ikke er noget kabel mellem mikrofon og kamera. 

> Læs også: Fire producenter klar med nye vidvinkler

Lydoptagelse kan indstilles både automatisk og manuelt, og der er low cut-filter med tre trin. Mikrofonens fod, som sættes i MI-skoen, er støjdæmpet, så støj fra kameraet ikke forplanter sig til mikrofonen.

ECB-B1M kommer i handlen slut september og kommer til at koste 3000 kroner. Der medfølger en vindhætte.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...