Fotograf med kamera i hånden

Modlysblænden sidder yderst på objektivet og skærmer for generende lys.

© Shutterstock

Derfor skal du bruge modlysblænde på dit objektiv

Med en modlysblænde på dit objektiv kan du både løfte billedkvaliteten og beskytte dit objektiv. Her kan du læse, hvad modlysblænden egentlig gør, og hvorfor den er så vigtigt et stykke fototilbehør.

Modlysblænden et stykke objektivtilbehør, der alt for ofte ender med at blive i tasken eller hjemme i skabet. 

Det er synd, for modlysblænden kan mere end bare at få optikken til at se mere professionel ud, når den sidder forrest på objektivet. Modlysblænden kan nemlig hæve billedkvaliteten betragteligt.

Her kan du se, hvordan du bruger modlysblænden optimalt, så du kommer hjem med bedre billeder. 

Der er dog også situationer, hvor modlysblænden ikke skal bruges. Dem kommer vi også omkring.

Fotograf med zoomobjektiv

På et zoomobjektiv med tele er modlysblænden cylinderformet.

© Shutterstock

Hvad er en modlysblænde?

Modlysblænden er en afskærmning, som monteres yderst på objektivet for at undgå såkaldt strølys og refleksioner fra lys, der trænger ind i objektivet fra siden. Det er typisk sollys, der kan give de forstyrrende refleksioner, men det kan også være lys fra lamper eller vinduer.

Det generende lys kan ikke kun opleves som forstyrrende lyscirkler i forskellige farver – de er også med til at nedsætte kontrasten. Modlysblænden giver dig således mere klarhed, renere farver og en bedre kontrast.

Modlysblænden er oftest lavet af formstøbt plastic. Køber man særligt dyre objektiver, er det dog ikke usædvanligt, at de er fremstillet af mere robust metal. I begge tilfælde er de helt sorte på indersiden for at dæmpe lyset, og i nogle tilfælde kan der være små riller, der også har en dæmpende virkning.

>Læs også: Det skal du vide før du køber et objektiv

Blomsterformet modlysblænde

På vidvinkelobjektiver og zoomobjektiver med vidvinkel benyttes blomsterformede modlysblænder.

© Canon

Brug den helt rigtige modlysblænde

I mange tilfælde følger modlysblænden med, når du køber objektivet. Alternativt kan du købe en som tilbehør. Det er dog vigtigt, at den passer præcis til det anvendte objektiv. En modlysblænde kan nemlig have meget forskellige faconer, og det har de, fordi de er afstemt efter objektivets brændvidde.

Langt de fleste modlysblænder er blomsterformede – altså med udskæringer. De er udformet, så du ikke får mørke billedhjørner, når du fotograferer med vidvinkel. 

Da der også er vidvinkel på helt almindelige kitobjektiver, er det også denne type, der følger med her. Det er meget vigtigt, at den monteres korrekt, da en forkert vinkel vil give dig mørke billedhjørner. Der er markeringer på modlysblænden, som hjælper dig.

Når man bevæger sig længere ud i teleområdet, er de passende modlysblænder cylinderformede – altså med en helt ensartet kant. På korte teler er disse modlysblænde ofte korte, fx kun et par cm lange. De kan både være runde og firkantede. 

På meget kraftige teleobjektiver kan længden sagtens kan være 15 cm. Bruger du en cylinderformet modlysblænde på din vindvinkel, vil du få mørke billedhjørner.

>Læs også: 4 filtre enhver fotograf bør kende

Cylinderformet modlysblænde

På længere brændvidder er det ikke nødvendigt med udskæringer, da man ikke vil opleve problemer med mørke hjørner. Her bruges derfor cylinderformede modlysblænder.

© Nikon

Ekstra beskyttelse af objektivet

Ud over at beskytte mod lysindfald, har modlysblænden også en anden vigtig funktion. 

Hvis du fx ikke bryder dig om at bruge beskyttelsesfilter på dine objektiver, så husk altid at have en modlysblænde påmonteret. Den beskytter nemlig det udsatte frontglas for stød, ridser og fedtfingre, når du bevæger dig rundt. 

Bruger du filter, vil modlysblænden naturligvis også have en beskyttende effekt på dette.

Bryllupsfotograf med to kameraer

Med kameraerne hængende, er objektiver ofte ret udsat. her beskytter modlysblænden perfekt mod slag og ridser.

© Shutterstock

Her skal du ikke bruge modlysblænde

Hvis du bruger blitz, skal du være opmærksom på, at modlysblænden kan give nogle grimme skygger i billederne. Det er fordi modlysblænden rager så langt ud, at blitzens lyskegle rammer den. 

Det er især slemt , hvis man bruger kameraets popup-blitz, hvor der er stor chance for at få sorte billedhjørner. Derfor vil vi klart anbefale, at du undlader at bruge modlysblænde sammen med blitz – med mindre blitzen ikke sidder på kameraet og i stedet bruges som en ekstern lyskilde.

På mange ultravidvinkler og fiskeøjer er det ikke muligt at montere en modlysblænde. Det skyldes ganske enkelt, at billedvinklen er så stor, så det vil være umuligt at undgå mørke billedhjørner.

Vær også opmærksom på, at modlysblænden kan gøre dit udstyr mere vindfølsomt. Er du derfor ude i kraftig blæst, kan det være en god idé at skrue modlysblænden af, så du undgår rystede billeder.

Endelig kan det være, at du rent faktisk gerne vil have refleksioner og lav kontrast i dine billeder, fordi de giver en god effekt. Det kan være værd at eksperimentere med en dag i den gyldne time, hvor solen er på vej ned.

Når du ikke bruger modlysblænden, kan den meget praktisk skrues omvendt på objektivet, så den ikke fylder unødigt.

>Læs også: 5 tips der giver dig flottere billeder af solnedgangen

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...