Allroundobjektiver superzoom objektiver

Allroundobjektiver på fx 18-200 mm - også kaldet superzoomobjektiver - er en kompakt løsning, der især er perfekt til ferien.

© Shutterstock

Derfor skal du have et allroundobjektiv

Zoomobjektiver, der dækker både vidvinkel og tele, er optimale til ferie og rejser. Ofte sælges den type objektiver endda i et kit med kameraet. Her kan du se, hvordan du får det bedste ud af allroundobjektivet på rejsen.

Når du skal på ferie eller ud at rejse, er det en stor fordel, hvis du ikke altid skal slæbe på den store fotoudrustning. 

Her kommer de kompakte allroundobjektiver eller superzoom-objektiver som fx 18-200 mm belejligt ind i billedet. 

Samlet i et enkelt objektiv får du et brændviddeområde, der går fra fx 18 mm til 200 mm, så du kan fange både landskabsbilleder på vidvinkel og zoome ind på en spændende detalje på lang afstand. 

Det giver helt andre billedmuligheder end et almindeligt kitobjektiv på 18-55 mm. 

Slip for ømme skuldre

Med allroundobjektivet på kameraet slipper du både for at bekymre dig om objektivskift i forskellige situationer og ømme skuldre, da du ikke behøver slæbe rundt på hele arsenalet af objektiver.

Tamron 18-400mm F3.5-6.3 Di II VC HLD

Nogle allroundobjektiver som dette Tamron 18-400 mm, klarer hele 400 mm tele, hvilket svarer til 600 mm på et APS-C-kamera.

© Tamron

Gode kreative muligheder

Allroundobjektiverne giver dig gode kreative muligheder. 

Det ene øjeblik kan du fx fotografere på vidvinkel ud over en sydlandsk markedsplads og i det næste øjeblik zoome ind på en af de lokale beboere til et fint portræt med sløret baggrund. 

Objektiverne har desuden en god nærgrænse, der lader dig gå tæt på detaljerne. 

Læs også: Forstå dybdeskarphed på fem minutter

Hold øje med blænden

Allroundobjektiverne leverer en billedkvalitet, der ofte er rigelig til feriebilleder. 

Derimod er skarphed og kontrast, ikke mindst i billedhjørnerne, samt vignettering og fortegning ikke altid helt på niveau med de bedste objektiver, du kan få. Men i nogle tilfælde er den. 

Der er desuden forskel på, hvor lysstærke, de er på fuld tele. De billigste har fx blænde F6.3 som største blændeåbning, mens du typisk kan få F5.6 ved at vælge et dyrere objektiv. 

Perfekt i solskin - svært i svagt lys

Det kan gøre det vanskeligt at fange de gode billeder, når mørket falder på. 

Især på teleindstillingen skal du altså være opmærksom på, at det stiller krav til længere lukkertider, der enten betyder, at du må øge ISO eller bruge stativ for at få skarpe billeder. 

I solskin vil dette dog næppe være et problem, og du kan generelt glæde dig over de forbedrede billedmuligheder, det store zoomområde vil give dig.

Vil du gerne have gode billeder, når lyset bliver svagt, kan du med fordel putte det lille 50 mm-objektiv i tasken også. Det vejer ca. 100 gram, og det kan fåes til under 1000 kroner. 

Læs hvorfor, 50 mm objektivet er din (nye) bedste ven her

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...