Allroundobjektiver superzoom objektiver

Allroundobjektiver på fx 18-200 mm - også kaldet superzoomobjektiver - er en kompakt løsning, der især er perfekt til ferien.

© Shutterstock

Derfor skal du have et allroundobjektiv

Zoomobjektiver, der dækker både vidvinkel og tele, er optimale til ferie og rejser. Ofte sælges den type objektiver endda i et kit med kameraet. Her kan du se, hvordan du får det bedste ud af allroundobjektivet på rejsen.

7. juni 2018 af Poul Siersbæk

Når du skal på ferie eller ud at rejse, er det en stor fordel, hvis du ikke altid skal slæbe på den store fotoudrustning. 

Her kommer de kompakte allroundobjektiver eller superzoom-objektiver som fx 18-200 mm belejligt ind i billedet. 

Samlet i et enkelt objektiv får du et brændviddeområde, der går fra fx 18 mm til 200 mm, så du kan fange både landskabsbilleder på vidvinkel og zoome ind på en spændende detalje på lang afstand. 

Det giver helt andre billedmuligheder end et almindeligt kitobjektiv på 18-55 mm. 

Slip for ømme skuldre

Med allroundobjektivet på kameraet slipper du både for at bekymre dig om objektivskift i forskellige situationer og ømme skuldre, da du ikke behøver slæbe rundt på hele arsenalet af objektiver.

Tamron 18-400mm F3.5-6.3 Di II VC HLD

Nogle allroundobjektiver som dette Tamron 18-400 mm, klarer hele 400 mm tele, hvilket svarer til 600 mm på et APS-C-kamera.

© Tamron

Gode kreative muligheder

Allroundobjektiverne giver dig gode kreative muligheder. 

Det ene øjeblik kan du fx fotografere på vidvinkel ud over en sydlandsk markedsplads og i det næste øjeblik zoome ind på en af de lokale beboere til et fint portræt med sløret baggrund. 

Objektiverne har desuden en god nærgrænse, der lader dig gå tæt på detaljerne. 

Læs også: Forstå dybdeskarphed på fem minutter

Hold øje med blænden

Allroundobjektiverne leverer en billedkvalitet, der ofte er rigelig til feriebilleder. 

Derimod er skarphed og kontrast, ikke mindst i billedhjørnerne, samt vignettering og fortegning ikke altid helt på niveau med de bedste objektiver, du kan få. Men i nogle tilfælde er den. 

Der er desuden forskel på, hvor lysstærke, de er på fuld tele. De billigste har fx blænde F6.3 som største blændeåbning, mens du typisk kan få F5.6 ved at vælge et dyrere objektiv. 

Perfekt i solskin - svært i svagt lys

Det kan gøre det vanskeligt at fange de gode billeder, når mørket falder på. 

Især på teleindstillingen skal du altså være opmærksom på, at det stiller krav til længere lukkertider, der enten betyder, at du må øge ISO eller bruge stativ for at få skarpe billeder. 

I solskin vil dette dog næppe være et problem, og du kan generelt glæde dig over de forbedrede billedmuligheder, det store zoomområde vil give dig.

Vil du gerne have gode billeder, når lyset bliver svagt, kan du med fordel putte det lille 50 mm-objektiv i tasken også. Det vejer ca. 100 gram, og det kan fåes til under 1000 kroner. 

Læs hvorfor, 50 mm objektivet er din (nye) bedste ven her

Få masser af zoom til gode priser

De såkaldte allroundobjektiver - eller superzooms - fås primært til spejlrefleks- og systemkameraer med APS-C- eller Micro Four Thirds-sensor. 

Der findes kun ganske enkelte tilsvarende objektiver til full-frame. De er dyre og ikke specielt gode. 

Prismæssigt kan du finde allroundobjektiver til priser mellem 1450 og 7000 kroner. 

I Digital FOTO nummer 9/2018, som er på gaden nu, tester vi 16 forskellige objektiver med brændvidder omkring 18-200 mm. Vi kan røbe, at testens billigste objektiv, som koster under 1500 kroner, klarer sig næsten ligeså godt i testen, som de dyreste konkurrenter. 

Køb bladet i din bladbutik eller tegn abonnement og få med det samme adgang til stortesten på din mobil eller tablet med vores magasinapp Wype. Her kan du desuden læse de seneste 10 numre af Digital FOTO. 

> Lige nu får du vores nye bog "100 tips og kurser" om billedbehandling med to numre af Digital FOTO leveret til døren for kun 49 kroner + porto. Se tilbuddet her.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...