4K-skærm-Asus

En 4K-skærm giver dig masser af detaljer, når du billedbehandler.

© Shutterstock

Undgå fejlkøb: Sådan finder du den perfekte skærm

Med en god computerskærm ser dine fotos fantastiske ud, og du har de bedste forudsætninger for at forbedre dem, men hvad skal du holde øje med, når du køber skærm? Det hjælper vi med her.

18. maj 2022

Det er en fornøjelse at få et af sine pletskud op i høj opløsning på en lækker skærm, men det kan være svært at gennemskue betegnelser og specifikationer, når du er på jagt efter en skærm til billedbehandling. Her hjælper vi dig med de vigtigste.

Opløsning

Med en høj opløsning får du masser af detaljer, og selv om du sidder tæt på, kan du ikke se de enkelte pixels. For at få det, vil det være en god idé at gå efter en 4K-skærm, hvor opløsningen i bredden er omkring 3840 pixels.

>Læs også: 10 tips til at undgå problemer med hukommelseskortet

Størrelse

Som regel vil en skærm på mellem 24 og 30 tommer passe fint til almindeligt brug på et skrivebord. Der findes dog også meget brede skærme på flere tommer, hvilket kan være en fordel, hvis du vil have flere programmer åbne ved siden af hinanden, fx Lightroom og Photoshop.

ASUS ProArt PA34VC

En skærm som denne ASUS ProArt PA34VC har et sideforhold på 21:9 og er på 34 tommer. Den brede skærm giver mulighed for at have to programmer ved siden af hinanden.

Paneltype

Den del af skærmen, der viser billedet, kaldes et panel, og der findes generelt tre paneltyper. TN er den ældste type, men den er meget hurtig til at skifte farver, så responstiden er lav. Det er en fordel ved spil, men farvegengivelsen er ikke så god.

>Læs også: Sådan får du perfekte farver på skærmen

IPS-skærme har den bedste farvegengivelse og gode betragtningsvinkler. Derfor er de rigtig velegnede til billedredigering. Dog kan de mørkeste områder mangle lidt detaljer. IPS-paneler er ikke så hurtige som TN, men det er rigeligt til video og foto. 

Mellem de to andre typer findes VA-paneler. De giver generelt bedre farver end TN, men ikke så gode som IPS. Responstiden er heller ikke så hurtig, men de har høj kontrast. Vi vil dog vælge IPS til fotos.

>Se også: Læs alle vores anmeldelser af fotogrej i Fordelszonen

BenQ DesignVue PD2700U er en 4k skærm med god opløsning.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...