Canon-logo

Canons hovedsæde ligger i den japanske by Oota.

© Shutterstock

Alt om kameragiganten Canon

Den japanske kameravirksomhed Canon omsætter for milliarder og er mange fotografers yndlingsmærke, men hvad er det, der gør Canon til noget specielt? Det kan du læse om her.

27. april 2021 af Christian Trant

I mere end 80 år har Canon produceret kameraer og objektiver til hele verden, og kameravirksomheden har i dag mere end 187.000 medarbejdere på verdensplan.

Canon er med andre ord blevet en kæmpe kameramastodont gennem tiden, fordi mange fotografer elsker deres kameraer – og det er med god grund.

Canon laver nemlig mange anmelderroste produkter, som bygger på mange års erfaring. 

Her kan du læse om Canons historie, produkter og kamera-serier.  

Kort om Canons historie

Canon blev grundlagt i 1937, og fra starten blev virksomheden døbt Seikikōgaku kenkyūsh, men efter 10 år ændrede man navnet til det lidt mere mundrette navn Canon – som vi kender det i dag.

Det allerførste Canon-kamera blev også lanceret i 1937, og det var et 35 mm-kamera ved navn Kwanon.

Kwanon-kameraet var en kopi af et Leica-kamera, som havde opnået stor international anerkendelse. 

De optiske glas i Kwanon-kameraet var endda lavet i samarbejde med en af nutidens største konkurrenter – nemlig Nikon.

Sidenhen har Canon skiftet forretningsmodel, kan man vidst godt sige. De er nemlig gået fra at kigge andre over skuldrene til selv at være pionerer, som andre mærker ofte låner inspiration fra.

> Læs også: Her er de bedste kameraer lige nu

Canons første kamera – Kwanon

Canons første kamera fra 1937 ved navn Kwanon.

© Canon

Den største på markedet

I flere år har Canon domineret markedet og været den absolutte sværvægter, når det kommer til flest solgte kameraer på verdensplan.

Canon dominerede det globale marked i 2020 og stod for næsten halvdelen af det samlede salg af digitalkameraer med lige over 45 procent.

De seneste år har Canon solgt omkring 15 millioner kameraer hvert år, og det er faktisk kun en femtedel af, hvad de solgte for, for bare 10-20 år siden.

Salget af digitalkameraer er nemlig faldet drastisk i takt med, at salget af smartphones bliver større og større.

Producenten har dog stadig årlige indtægter på omkring 32 millarder dollars, men omsætningen var langt større, hvis vi går 10-20 år tilbage i tiden.

Læs også: Canon lancerer ny konkurrence for ambitiøse amatørfotografer

Statistik over fleste solgte kameraer i 2020.

Ifølge det tyske firma, Statista, som specialiserer sig i markeds- og forbrugsdata, var Canon den kameravirksomhed, der solgte langt flest kameraer i 2020. Canon stod for 45,4 procent af det samlede salg. Derefter kommer Sony og Nikon med næstflest solgte kameraer på verdensplan.

© Statista

Et overblik over de mange forskellige produkter

Canon har undervejs i historien udbygget deres sortiment betydeligt, og det betyder, at Canon i dag bl.a. producerer kameraer, objektiver, printere, lommeregnere og projektorer.

Hvis vi kun fokuserer på Canons kameraer, så er virksomheden bedst kendt for serierne: EOS, Powershot og IXUS.

EOS-serien

EOS-serien er Canons ældste serie. Den startede i 1987 og fokuserer udelukkende på spejlrefleks- og spejlløsekameraer. 

Det første kamera i EOS-serien var Canon EOS 650, som blev introduceret i marts 1987. Canons første EOS-kamera var et spejlreflekskamera, og som noget helt nyt havde kameraet autofokus.

Autofokus var det helt nye skud på stammen i midten af 1980'erne, og i midten af 1990'erne kom så det første digitale spejlreflekskamera i EOS-serien.

Det var Canon EOS DCS 3, som blev lanceret i samarbejde med Kodak. Her kunne man for første gang lægge ens fotos ind på en computer og se billederne på en computerskærm.

Canon EOS DCS 3 havde dog ingen skærm, hvor du kunne se de billeder, du tog, så du måtte vente med at se billederne, til du kunne åbne dem på computeren.

I dag lanceres der stadig Canon-kameraer i EOS-systemet. Det gælder fx de anmelderroste kameraer Canon EOS-1D X Mark III og Canon EOS R5.

Canon EOS R5

Canon EOS R5 har en opløsning på 44,8 mio. pixels og optager video i 8K. Canon EOS R5 blev lanceret sommeren 2020.

© Shutterstock

Powershot-serien

Efterfølgende kom Powershot-serien i 1996, som er Canons serie af digitale kompaktkameraer uden udskiftelig optik.

Det første kamera i denne serie var Canon Powershot 600, og her blev det tydeligt, at Canon havde et langt større fokus på 90'ernes tendenser, hvor alt skulle være digitalt og yderst kompakt.

Der er sidenhen blevet lanceret mange kompaktkameraer i Powershot-serien. Det gælder bl.a. Canon Poweshot G9 X Mark II og Canon Powershot G7 X Mark III.

IXUS-serien

IXUS-serien blev lanceret tilbage i 2000, og her var der fokus på, at kompaktkameraerne skulle være endnu mindre end konkurrenternes.

Kameraerne skulle være så små og lette, at de var nemme at bære i lommen. 

Det blev de følgende år til en række IXUS-kameraer, som var endnu mere kompakte end dem, man kunne købe i Powershot-serien.

Der er ikke blevet udgivet kameraer i IXUS-serien siden 2017.

Gearguiden rummer flere hundrede anmeldelser af fotoudstyr. Her kan du få et hurtigt overblik og skyde genvej til dit næste fotokøb.

Powershot-kamera fra Canon

De seneste kameraer i Powershot-serien har et stort fokus på det stigende antal af vloggere, som ønsker små kompakte kameraer, der optager i video i høj opløsning.

© Shutterstock

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...