Et kamera med knapperne C1 og C2
© Shutterstock

De her funktioner skal du indstille på dit kameras knapper

Lad dit kamera hjælpe dig til det perfekte skud ved at programmere det, så den vigtige funktion aldrig er længere væk end et enkelt tryk.

Vi indrømmer gerne, at et kamera kan være en kompliceret størrelse, når vi lige har fået det i hånden. Det er fyldt med et utal af knapper, der har mystiske navne og mærkelige ikoner.

Nogle af kameraets mange funktioner bruger vi aldrig, når vi fotograferer. Andre bruger vi hele tiden.

Derfor skyder vi genvej og programmerer knapper efter de funktioner, der passer os bedst. På den måde er vores favoritfunktioner aldrig længere væk end et enkelt tryk.

Her er de tre funktioner, vi som det første programmerer på vores nye kamera.

1. Få hjælp til at fokusere

Et øje fotograferet med makroobjektiv

Kom helt tæt på, når du stiller skarpt med fokusforstørrelse.

© Shutterstock

Når du bruger manuelt fokus, kan det være svært at se, hvornår dit motiv er helt i fokus.

Derfor indstiller vi altid en knap på vores kamera til en funktion, som zoomer helt ind i billedet i et par sekunder, så vi kan indstille fokus helt præcis.

På et Sony-kamera hedder indstillingen fx Focus Magnifier. 

Knappen er utrolig smart, hvis du fx skyder makro, som kræver meget præcist fokus. Du kan også bruge det ved fx portrætfoto, hvor du vil sikre dig, at øjet står helt skarpt i billedet.

> Her kan du læse om de bedste indstillinger til portrætfotos

2. Smart indstilling holder dit fokus

BMX-kørere har fuld fart på.

Sørg for, at dit fokus aldrig er det rigtige sted med funktionen fokuslås.

© Shutterstock

Du har nok opdaget, at når du trykker udløserknappen halvt nede, indstiller dit kamera automatisk fokus. Herefter kan du så flytte dit kamera, så dit motiv fx ikke er lige midt i billedet.

Nogle gange kan det dog være smart, at du har indstillet en af dine knapper til at holde fokus. Derfor programmerer vi en knap til at fastlåse vores fokus – uanset hvordan vi flytter kameraet.

Funktionen er smart, hvis du vil beholde det samme fokus over længere tid, hvor du skyder fotos i serier. Det kan fx være BMX-kørere, der løbende kommer over det samme hop. Har du programmeret en knap til at holde fokus og holder den inde, behøver du ikke finde fokus igen, selvom du har sluppet udløserknappen. Fokus forbliver altså den samme.

Funktionen hedder Focus Hold og kan fx indstilles på en af knapperne, som er beregnet til at blive programmeret med dine favoritindstillinger.

3. Få sikker eksponering hver gang

En hund er fotograferet i modlys

Få den rigtige eksponering uanset ændringer i baggrunden med eksponeringslås.

© Shutterstock

Du har måske prøvet, at du skyder portrætter i fri natur, hvor himlen i baggrunden skifter mellem at være overskyet eller med høj sol. Det kan betyde, at din lysmåling ændre sig i kameraet.

Resultatet kan være, at din models ansigt bliver overbelyst eller underbelyst, hvis kameraet fx også målet lyset i baggrunden.

Hvis du vil være sikker på, at du får den rigtige eksponering, kan du også indstille en knap til at sørge for det.

Når du indstiller knappen, kan du tilføje funktionen AEL Hold. Når du har målt lyset i fx ansigtet på din model, kan du så holde knappen nede, og kameraet beholder lysmålingen. Det gør den uanset, om lyset skifter i baggrunden, eller om du flytter kameraet.

Vi bruger gerne knappen, hvis himlen i baggrunden ofte skifter fra skyet til høj sol. Vi bruger også funktionen til landskabsbilleder, hvor vi vil være sikre på, at vores højlys ikke brænder ud, selvom vi vælger en ny komposition.

> Læs også: Sådan vælger du den rigtige lysmåling i dit kamera

Hvis du endnu ikke er abonnement, har vi lige nu en række spændende tilbud til dig. Dem kan du se lige her.

Så snart du har bestilt dit abonnement, får du adgang til Fordelszonens mange videoer og guides med det samme.

Du kan også læse de seneste numre af Digital FOTO på din tablet eller smartphone med appen Wype.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...