Canon EOS RP

Det nye Canon EOS RP er let, kompakt og nemt at indstille.

© Digital FOTO

3 ting vi elsker ved Canon EOS RP

Canons nye systemkamera med full-frame-sensor er fyldt med spændende funktioner. Vi har allerede haft kameraet i hænderne. Se vores første indtryk med Canon EOS RP.

14. februar 2019 af Poul Siersbæk

Med lanceringen af Canons EOS RP vil Canon gøre det nemmere at vælge systemkamera fremfor traditionelt spejlrefleks. Kameraet koster nemlig kun 11.999 kroner og er dermed et af markedets billigste systemkamera med full-frame-sensor.

Vi har fået kameraet ind på redaktionen og er godt i gang med at teste det. Derfor kan vi allerede nu løfte sløret for vores første indtryk at det nye kamera.

Især tre ting har fascineret os ved det ret kompakte systemkamera, som trækker store veksler på sin storebror Canon EOS R.

> Læs også: Sådan klarede Canon EOS R sig

Canon EOS RP

Canon EOS RP har fået det velkendte programhjul i stedet for skærm og Mode-knap.

© Digital FOTO

1. Nemt at vælge program med Canon EOS RP

Da Canon lancerede EOS R var der meget opmærksomhed omkring den lille berøringsfølsomme knap, som sad ved siden af søgeren. Den er sparet væk, men det gør os ikke så meget. Den krævede nemlig en del tilvænning at bruge.

Også det lille display på toppen er sparet væk og erstattet af et klassisk programhjul.

Selv om vi godt kan lide, at man kan se de valgte kameraindstillinger i en skærm, så betyder programhjulet faktisk, at det er meget nemmere at vælge program med tommelfingeren på Canon EOS RP.

Det klassiske programhjul på EOS RP vil også føles meget hjemligt for brugere af Canons traditionelle spejlreflekskameraer.

> Læs også: Skal du vælge spejlrefleks- eller systemkamera?

2. Canon EOS RP er klassens letteste

På trods af, at det nye Canon EOS RP er udstyret med en full-frame-sensor og mange avancerede funktioner, har det været muligt at holde vægten nede på 485 gram. Her kan ingen andre i klassen være med.

Når man har kameraet i hånden, mærker man tydeligt, hvor let kameraet er. Mange vil helt sikkert sætte pris på det lette kamerahus på ferien.

Slankekuren har også gjort kamerahuset mindre end Canon EOS R, men det er ikke gået ud over ergonomien.

Det store greb betyder, at EOS RP ligger som støbt i hånden. Og så kan vi godt lide, at alle de vigtigste indstillinger er tilgængelige med tommel- og pegefinger, når man har kameraet for øjet.

> Læs også: Hvem er bedst: Canon EOS R eller Nikon Z?

3. Canon EOS RP er perfekt til makro

Det nye Canon EOS RP kan faktisk noget, som man må undvære i Canon EOS R.

Kameraet har nemlig fået en helt ny funktion, som især makrofotografer vil elske. Den hedder Focus Bracketing.

Her kan du indstille kameraet til at tage op til flere hundrede billeder, hvor fokuspunktet flyttes i hvert skud.

Det betyder, at du enten bare kan udvælge det billede, hvor du synes fokus ligger bedst, eller sammensætte alle billederne til et makrobillede med et ekstremt stort skarphedsområde.

Vi har prøvet funktionen, og den er virkelig effektiv, og faktisk tager det ikke mange sekunder for kameraet at tage fx ni billeder i serie, også selv om man skyder både jpeg og raw med Canon EOS RP. Billederne bliver ikke komprimeret, men ligger i sin fulde opløsning.

> Læs også: Det skal du vide om makrofoto

Canon EOS RP

Ligesom EOS R har EOS RP en fleksibel skærm, som kan svinge ud til siden.

© Digital FOTO

Hvis vi skal dryppe en smule malurt i bægeret, så er vi lidt ærgerlige over, at Canon har valgt at benytte de små batterier, der også anvendes i Canon EOS M-modellerne i stedet for det kraftigere, der findes i Canon EOS R.

Vi er som nævnt godt i gang med at teste, og du vil snart kunne læse vores dybdegående anmeldelse af Canon EOS RP i Gearguiden og i bladet.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...