4 grunde til at Canon EOS R3 blæser os bagover

4 grunde til at Canon EOS R3 blæser os bagover

Canon har lanceret nyt flagskib med høj hastighed, en vild autofokus og andre lækkerier. Her kan du se, hvorfor det kribler i vores fingre og kilder i maven.

Med det nye Canon EOS R3 får sports- og actionfotografer masser af gode grunde til at vælge Canons nyeste flagskib, der er rasende hurtigt og fyldt med spændende teknologi, som vi kan forvente glider ned i kommende og billigere kameraer.

Vi kan næsten ikke vente med at få full-frame-kameraet i hænderne, for det byder på nogle af de mest hidsige specifikationer og funktioner, vi hidtil har set.

Canon EOS R3 udnytter virkelig fordelene ved det spejlløse system, så hastighed og autofokus er helt i top. Her er fire grunde til, at det nye systemkamera får det til at krible i fingrene.

>Læs også: Guide til flotte sportsbilleder

1. Billedsensoren er bygget til action

Canon EOS R3

Canon EOS R3 har en nyudviklet billedsensor på 24,1 mio. pixels.

Billedsensoren i Canon EOS R3 er stablet, hvilket betyder, at data udlæses ekstremt hurtigt. Det betyder, at kameraet stort set er fri for fænomenet rolling shutter, hvor fx en golfkølle bliver buet, hvis man fanger den midt i et slag og bruger elektronisk lukker. 

Dermed kan man udnytte den elektroniske lukkers høje hastighed på 30 billeder i sekundet og lukkertider på ned til 1/64.000 sekund på hurtige motiver.

Sensoren gør det også muligt at bruge flash sammen med den elektroniske lukker, og som noget enestående, kan den elektroniske lukker bruges sammen med flash fra tredjepartsproducenter.

>Læs også: 5 tips til bedre naturbilleder

2. Autofokus er rasende hurtig

Fokusafstanden tjekkes op til 60 gange i sekundet, så den bider sig fast, selv når du skyder med kameraets tophastighed på 30 billeder i sekundet. Canon EOS R3 kan fokusere på ned til blot 0,03 sekund, hvilket er det hidtil hurtigste fra et EOS-kamera.

Der er hele 4779 fokuspunkter at vælge mellem, og kameraet kan stille skarpt i helt ned til -7,5 EV, som er så mørkt, at man nærmest ikke kan se noget, hvis man bruger en optisk søger.

3. Canon EOS R3 genkender et væld af motiver

Canon EOS R3

Ved hjælp af kameraets joysticks kan man også vælge fokuspunkt manuelt.

Vi er ikke færdige med autofokussen, for Canon har brugt kunstig intelligens til at lære kameraet at genkende både mennesker, dyr og køretøjer, så det kan fastholde fokus på dem.

Når der er personer i søgeren, holder kameraet fokus på øjnene, og er øjnene ikke synlige, låser det sig fast på ansigtet. Hvis personen vender sig, hopper fokus i stedet på hovedet og derefter på kroppen. Det kan tilmed følge personer med hjelm, maske eller solbriller.

>Læs også: Sådan fotograferer du fugle i flugt

Kameraet kan også registrere fugle, der flyver, samt hunde og katte, og så kan det genkende motorcykler og biler og holde fokus på dem. Det kan endda kende forskel på racerbiler med åbent og lukket cockpit, så det kan fokusere på hjelmen, hvis den kan ses.

4. Kameraet stiller skarpt med dit øje

Som noget helt unikt har Canon EOS R3 øjekontrolleret fokus, hvor du vælger, hvad kameraet skal fokusere på, ved blot at kigge på det i søgeren. Trykker du udløserknappen halvt ned, kan kameraet bide sig fast i det motiv, du har kigget på.

På den måde kan du nemt vælge den racerbil, fugl eller løber, du vil følge. Den såkaldte Eye Controlled AF kan kalibreres, så den passer perfekt til dig, og du kan gemme forskellige indstillinger, alt efter, om du fx bruger briller eller kontaktlinser.

Canon EOS R3

Det er vi også vilde med i Canon EOS R3 ...

  • Den elektroniske søger går ikke i sort mellem hvert billede, men viser et konstant billlede. Den har 5.760.000 punkter og opdaterer med 120 billeder i sekundet, hvilket bør give et detaljeret billede, der ikke hakker.
  • Lcd-skærmen bag på kameraet har 4.150.000 punkter og er på 3,2 tommer. Den kan vippes og drejes og er berøringsfølsom.
  • Der er indbygget billedstabilisering på sensoren, og mange af de tilhørende RF-objektiver har også stabilisering. Kombinationen af de to kan give helt op til otte trins billedstabilisering.
  • Kameraet har indbygget GPS og understøtter også andre satellitsystemer, fx GLONASS, til at gemme positionsdata i billederne.
Vi skal nok vende tilbage med vores første oplevelser, når kameraet lander på redaktionen. Kameraet kommer til salg i november 2021 og har en vejledende pris på 48.299 kroner.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...