Panasonic Lumix DC-S1H

Panasonic Lumix DC-S1H er et af de systemkameraer, der har mange avancerede videofunktioner.

Få styr på de kryptiske videobegreber

Kameraproducenterne slår hårdt på video og særlige begreber, når de lancerer nye systemkameraer. Vi går bag om de kryptiske betegnelser og forklarer, hvad de betyder for dig.

15. februar 2022 af Kristoffer Engbo

Nye systemkameraer kan optage video i ekstrem høj kvalitet, og producenterne gør meget ud af at fortælle om videofunktionerne. Der er dog mange begreber, som umiddelbart kan være svære at forstå.

Her gennemgår vi nogle af de mest brugte, så du kan se, hvad de betyder for optagelserne.

4:2:2 10 bit

Den talrige betegnelse handler om, hvor mange farveinformationer, der bliver gemt. Normalt bruges 4:2:0 8 bit, men i nogle kameraer kan du vælge 4:2:2 10 bit. Det giver især bedre muligheder i redigeringen, men fylder mere.

All-I

Når optagelserne gemmes, kan de enkelte billeder komprimeres på forskellige måder. Med All-I kodes hver enkelt frame, lidt på samme måde som enkelte fotos, hvilket giver en forholdsvis høj kvalitet, men det fylder også en del.

DCI

Opløsningen 4K dækker over et par næsten ens, men forskellige opløsninger. Fjernsyn er typisk 4K UHD på 2160 x 3840 pixels. 4K DCI, som også kaldes C4K, er en smule bredere og bruges fx til 4K i biografer. Her er opløsningen 2160 x 4096 pixels.

DCI vs UHD

4K-formatet DCI er en anelse bredere end UHD. Vi har her markeret de ekstra områder, du får med i siderne med DCI med en mørk tone.

H.264

En meget brugt metode til at kode video i filer. Giver en fin kvalitet, og filerne er forholdsvis små. H.264 kaldes også AVC.

>Læs også: 3 kompositionsregler du skal kende

H.265

Et nyere codec, der efterhånden bruges i mange kameraer og telefoner og er endnu mere effektiv end H.264, så du får høj kvalitet på meget lidt plads. Kaldes også HEVC.

HLG

Står for Hybrid Log Gamma og er et format til HDR-optagelser, der kan bruges med det samme og ikke kræver justeringer i redigeringen.

IPB

Ligesom All-I er dette et komprimeringsformat. Her er det ikke hvert billede, der kodes, men de områder der forandrer sig mellem billederne. Det fylder mindre end All-I, men kvaliteten er ikke helt så høj.

Log

Dette er en såkaldt gammakurve, der giver et meget fladt udtryk med dæmpede farver. Det er meget velegnet til efterfølgende videoredigering, hvor man vil arbejde med farver og kontrast med såkaldt colour grading. 

De forskellige kameraproducenter har typisk deres egne log-typer, fx har Nikon N-Log, Sony S-Log og Panasonic V-Log. Indstillingen skal kun bruges, hvis du colour grader i redigeringen.

Se også: Få tips til videooptagelser i videoserien Fotoskolen

Long GOP

På samme som IPB komprimerer Long GOP filerne ved at se på, hvad der ændrer sig mellem hver frame. Betegnelsen står for Long Group of Pictures. Det fylder mindre and All-I, men har ikke helt så høj kvalitet.

XF-AVC

Et videoformat, Canon står bag, som især er lavet til professionelle optagelser i 4K.

XAVC

Dette videoformat står Sony bag, og det bruges blandt andet til optagelser i 4K. Den nye version XAVC HS gør brug af den effektive H.265-kodning.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...