Fatning på kamera
© Shutterstock

Hvad er rolling shutter?

Når du optager fotos, kan du opleve et særligt fænomen, der giver forvrængede billeder. Det kaldes rolling shutter, og her kan du se, hvorfor det opstår, og hvordan du undgår det.

29. marts 2022

Hvis du tager billeder af motiver i hurtig bevægelse, kan du opleve et specielt fænomen, hvor fx propellerne på et fly bliver buede, eller hjulene på en bil bliver skæve.

Det kaldes rolling shutter og kan opstå med moderne systemkameraer, når du benytter elektronisk lukker.

Den traditionelle lukker er mekanisk og sidder foran billedchippen, hvor den lukker af for lyset og kun åbner i den tid, du vælger med lukkertiden. Denne lukkertype har dog et par ulemper.

>Læs også: Sådan tager du flotte billeder af månen

Først og fremmest larmer den mekaniske lukker, og så kan den give lidt rystelser i billedet på grund af de bevægelige dele.

Sådan opstår rolling shutter

Derfor kan du i mange systemkameraer vælge en elektronisk lukker, der er helt lydløs og ikke indeholder bevægelige dele. Vælger du lydløs optagelse, slår kameraet altså den mekaniske lukker fra og benytter den elektroniske.

Guitarstrenge med rolling shutter

Her er guitarstrengene, som er slået an, blevet helt ujævne på grund af rolling shutter, der betyder, at billedchippen ikke har fanget samme øjeblik af bevægelsen.

© Shutterstock

Med elektronisk lukker tager kameraet et øjebliksbillede i den lukkertid, du har valgt, direkte fra billedchippen. Det er dog ikke altid helt et øjebliksbillede, og det er grunden til, at du kan opleve rolling shutter.

Informationerne, der rammer billedchippens pixels, kan nemlig ikke læses på én gang. I stedet sker det i linjer af pixels, og det sker ikke på helt samme tidspunkt. På den måde kan den øverste del af billedet være gemt lidt før den nederste del af billedet, mens hver enkelt pixel kun er eksponeret i de fx 1/4000 sekund, du har valgt.

>Læs også: Sådan bruger du ISO-indstillingerne

Og hvis propellen, golfkøllen eller guitarstrengene har bevæget sig fra den øverste del af billedet er læst, til den nederste del er læst, bliver de altså buede.

Sådan undgår du rolling shutter

Oplever du derfor buede eller skæve objekter i dine fotos, kan du forhindre det ved at bruge den mekaniske lukker i stedet for den elektroniske i situationer, hvor du panorerer eller fotograferer motiver i hurtig bevægelse. 

Det kan du gøre ved at slå den lydløse funktion fra eller vælge mekanisk lukker i menuen.

Nikon Z 9

Nikons topmodel Z 9 er udelukkende udstyret med elektronisk lukker, så der er slet ingen mekanisk lukker, selv om kameraet er lavet til blandt andet action.

© Nikon

Heldigvis arbejder producenterne ihærdigt på at forhindre rolling shutter ved at gøre udlæsningen fra billedchippen hurtigere, og på nye topmodeller som Canon EOS R3, Nikon Z 9 og Sony A1 er problemet nærmest udryddet. 

Det er en tendens, vi sikkert også vil se i kommende billigere kameraer.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...