Darktable udfordrer Adobe Lightroom

Ligesom i Lightroom består justeringsdelen af en række forskellige paneler med skydeknapper i højre side.

© darktable

Gratis raw-konverter darktable udfordrer Lightroom

Den gratis raw-konverter darktable er ude i en ny version, og for første gang fås den til Windows. Vi har prøvet den, og her får du vores indtryk.

8. januar 2018 af Kristoffer Engbo

Efter at have været tilgængelig til Mac og Linux i flere år er det gratis raw-konverteringsprogram darktable nu endelig kommet til Windows. 

Darktable minder langt hen ad vejen om Lightroom, men er et open source-program, der udvikles af frivillige og er helt gratis. Modsat Lightroom er darktable endda på dansk.

Som i Lightroom skal billederne importeres, før man kan arbejde med dem, og du kan arbejde med både raw- og jpeg-filer. Når billederne er importeret, kan man blandt andet give dem søgeord og placere dem på et landkort.

Læs også: Lightroom CC stærkt forbedret med nye funktioner 

Mange justeringsmuligheder

I justeringsdelen er der masser af muligheder. Udover at man kan rette de basale ting, som eksponering, skygger og højlys, hvidbalance og farver, er der også funktioner til at fjerne dis og klone pletter væk med.

Imponerende nok kan programmet også automatisk rette fortegning ud fra, hvilket objektiv man har brugt. I det hele taget er der rigtig mange paneler med mange skydeknapper, så man kan finjustere i detaljen.

Prøv den nye Fordelszonen, vores digitale univers med videoer, guider, forindstillinger til billedbehandling og meget andet, med 1 nummer af Digital FOTO for kun 29 kroner

Det kniber med brugervenligheden

Darktable billedbehandlingsprogram

Du kan se billederne fra en mappe som miniaturer og tildele dem fx søgeord i darktable.

© darktable

Opbygningen er dog ikke så logisk, og det er svært at gennemskue, hvor de forskellige funktioner ligger, ligesom flere skydeknapper og paneler har kryptiske navne, så man ofte må prøve sig frem for at se, hvilken effekt de har.

Vi fandt heller ingen mulighed for at male lokale justeringer på billedet, men det er muligvis fordi, vi ikke kunne finde dem. Vi måtte også ty til manualen for at finde ud af at eksportere et justeret billede.

Vi tager hatten af for udviklerne, der lægger kræfter i at lave et godt og omfattende raw-konverteringsprogram, og der er da også masser af muligheder. Det kniber dog med brugervenligheden i darktable, og vi følte aldrig, at vi selv havde kontrol med, hvad der skete med billederne, da vi arbejdede med programmet.

Vil du selv prøve darktable, kan du hente det gratis her.

Er du ude efter andre gratis programmer til dine billeder, kan du se vores favoritter her.

Hvis du elsker Photoshop og Lightroom, vil du også elske vores kursusbog Photoshopskolen. Få den med to numre af Digital FOTO for kun 49 kroner. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...