Lightroom CC opdatering

Nu kan du genbruge dine justeringer på flere billeder ad gangen i Lightroom CC.

© Adobe

Lightroom-opdatering giver nye muligheder

Lightroom til både computer og mobile enheder er blevet opdateret med nye funktioner, der blandt andet gør det nemmere arbejde med presets.

Nu kan du hente nye versioner af Lightroom til både computeren og mobile enheder med Android eller iOS.

I den mobile udgave af Lightroom CC kan du nu fjerne pletter og lignende fra billeder med værktøjet Healing Brush, og så kan du fjerne kromatisk aberration, som er en optisk fejl, der kan give farvede kanter i kontrastfyldte overgange.

Skyd med lang lukkertid i Lightroom CC på iPhone

Har du en iPhone 7, 7+, 8, 8+ eller X kan du som noget nyt tage håndholdte billeder med en lukkertid på et sekund, hvor man normalt er begrænset til ¼ sekund. 

Her tager appen flere billeder, som sættes sammen, så man får bevægelsessløring i fx vand, der løber. 

For at bruge teknologien skal du slå den til under Technology Preview i appens indstillinger. 

Lightroom Long Exposure

Med den nye funktion Long Exposure kan du optage med en lukkertid på et sekund, så der fx kommer en flot sløring i vandkanten.

© Adobe

Vi har kort prøvet den nye funktion, hvor man skyder med lange lukkertider, og det virker faktisk ret overbevisende. Selv om vi tog billederne håndholdt og ikke holdt telefonen helt stille, blev stillestående elementer skarpe, mens der kom en flot sløring i dem, der bevægede sig.

Skjul presets og profiler i Lightroom

Tidligere i år kom Adobe med en stor opdatering til Lightroom på både computeren og mobile enheder, så man blandt andet kan vælge mellem en masse profiler, der giver billedet forskellige udtryk, som man kan arbejde videre med.

Profilerne er opdelt i forskellige kategorier, og med den nye udgave af Lightroom Classic CC til computeren kan man nu skjule kategorier, som man ikke bruger. 

Den samme mulighed har man fået med presets, som er forskellige forindstillinger med billedbehandling. Her kan man nu også skjule bestemte kategorier.

Læs også: Flottere billeder med nye profiler i Lightroom CC

Brug farvekoder på mapper i Lightroom Classic CC

En anden nyhed er, at man nu kan giver sine mapper i panelet Folders farvekoder, så det bliver nemmere at finde de rigtige. 

Man kan også vælge kun at se de mapper, der har en farvekodning.

Lightroom Labeled Folders

For kun at se mapper med en farvekodning klikker man på luppen i søgefeltet under Folders og vælger Labeled Folders.

© Digital FOTO

Blandt andre nyheder er der nu understøttelse for filformatet HEIF på macOS High Sierra og nogle fejlrettelser, og så kan Lightroom Classic CC automatisk samle billeder, der bruges til HDR- eller panoramafotos i stakke, så der kun optræder én miniature, der repræsenterer alle billederne, i Lightrooms bibliotek.

> Læs alt om Lightroom her

Genbrug dine justeringer i Lightroom CC

Lightroom CC, som er den skybaserede udgave af Lightroom til både computer og mobile enheder, er også blevet opdateret. ¨

Som i Lightroom Classic CC kan man nu skjule presets og profiler, man ikke bruger, og nu synkroniseres profiler og presets også mellem Lightroom CC på computeren og på mobile enheder.

En god nyhed i Lightroom CC er også, at man kan kopiere billedbehandlingsindstillinger til flere fotos, hvor man tidligere kun kunne kopiere til ét billede ad gangen.

Der er også en række andre nyheder i Lightroom CC. Blandt andet kan man nu sortere billeder efter filnavn og så er der understøttelse for raw-filer fra flere kameraer.

Læs også: 4 grunde til du skal bruge presets i Lightroom

Redaktionen anbefaler: 100 tips og kurser til billedbehandling 

Har du helt styr på, hvordan du gør farverne flottere og detaljerne skarpere, når du redigerer dine billeder? Ellers er det måske nu, du skal lære det. 

Digital FOTO har netop udgivet en ny bog med 100 tips og kurser til Photoshop, Lightroom og Elements.

Lige nu kan du få bogen 100 Tips og kurser med to numre af Digital FOTO for kun 49 kroner + porto. I alt 98 kroner. Læs mere om bogen her.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...