Solnedgang ved vandet

I Photoshop kan du nemt give solen et varmere og kraftigere skær, og lave flotte, stemningsfulde reflekser.

© Shutterstock

Sådan får du bedre solnedgangsbilleder med Photoshop

Lyset er ofte langt smukkere ved solnedgang og solopgang end midt på dagen, men det er ikke altid let at fange det specielle lys med dit kamera. I Photoshop kan du heldigvis justere farverne på himlen, så du får lige præcis den solnedgang, du drømmer om.

11. februar 2021 af Christian Trant

Det kan være svært at gengive de røde og orange nuancer, når du fotograferer solnedgangen, og det er frustrerende.

Heldigvis er der hjælp af hente i Photoshop, hvor du med tre enkle trin kan skrue op for intensiteten i de røde og orange farver, så solnedgangen får lige præcis den storslåethed, du oplevede, da du fotograferede den.

Hvis du følger de her tre trin i Photoshop, kan du nemt justere det fantastiske lys, og du kan endda give solen reflekser, så billedet bliver endnu mere stemningsfyldt. 

1. De røde toner skal forstærkes

Første trin af redigeringen handler om at øge intensiteten i rødlige nuancer. Først åbner du dit billede i Photoshop. Vælg derefter Lag, Nyt justeringslag og Kurver.... 

Klik nu på OK, og vælg Rød i rullemenuen. Du vil gerne forstærke de rødlige toner, så du trækker kurven et stykke op i midten. 

Vælg derefter Blå, og træk kurven en anelse op i højre side og en anelse ned i venstre side, så den får en blød bue, der buler en anelse ud mod venstre.

> Læs også: 4 måder du kan bruge Dehaze-funktionen på

Kurver i Photoshop

Træk i kurven, så den får en blød bue. Nogle gange skal der ikke ret meget til, før de røde nuancer springer frem i billedet.

© DigitalFOTO

2. Finjustér med funktionen Niveauer

Næste trin handler om at finjustere de rødlige nuancer. Her er funktionen Niveauer genial, da du har mulighed for justere skygge- og højlysområderne i dit foto.

Vælg Lag, Nyt justeringslag og Niveauer.... Klik på OK, og vælg Rød i rullemenuen. Træk den grå trekant i midten under histogrammet mod venstre for at gøre hele billedet mere rødligt. 

Dette vil også gøre skygge- og højlysområderne meget røde, så træk trekanterne i venstre og højre side lidt ind mod midten, indtil du er tilfreds. 

Vælg nu Lag, Nyt justeringslag og Vibrering..., og klik på OK. Sæt Vibrering til mellem +25 og +50, afhængigt af billedet.

Vibrering øger mætningen af mindre mættede farver. Ofte er en værdi mellem +25 og 50+ nok, når du redigerer solnedgange.

> Læs også: 4 filtre enhver fotograf bør kende

Niveauer i Photoshop

Læg mærke til om store dele af histogrammet trækker for langt mod venstre eller højre. Det viser nemlig, at billedet er overeksponeret eller undereksponeret, og så forsvinder detaljerne i skyggerne eller i højlysområderne. 

© DigitalFOTO

3. Lav reflekser fra solen

Til sidst kan du tilføje reflekser fra solen. Det giver solnedgangen et naturligt udtryk. Du starter ved at tilføje redigeringen et Nyt justeringslag.

Sørg derefter for, at farverne i panelet til venstre er sat til sort og hvid. Bagefter skal du vælge Filter øverst, derefter Gengiv og til sidst Skyer.

Det kan virke mærkeligt, at du skal bruge Clouds-filteret, men det giver mening om lidt.

Nu skal du vælge Filter, Sløring og derefter Radial Sløring. Så kommer der en lille redigeringsboks op på skærmen, hvor du skal vælge 100 i Antal, Zoom ved Sløringsmetode og Bedste ved Kvalitet.

Afslut ved at trække Sløringscenteret, så strålerne kommer fra det punkt, hvor solen er på dit billede. Tryk nu OK.

Nu skal du vælge Filter igen, og derefter Sløring og Radial Sløring. Tryk OK.

I Lag-Panelet skal du nu vælge Skærm, der hvor der står Normal.

Klik med musen på den lille cirkel i bunden af Lag-panelet og vælg derefter Niveaujusteringer. Sæt værdierne under histogrammet til 100, 1,00 og 255. 

Nu har du tilføjet solstrålerne til dit billede, og du kan gemme det færdige foto.

> Læs også: 4 gratis programmer til billedbehandling

Solstråler i Photoshop.

Passer værdierne 100, 1,00 og 255 ikke til dit foto? Så kan med fordel prøve at sænke 255 til ca. 160. Det handler om, hvor lyst dit billede af solnedgangen er. 

© DigitalFOTO

Få det bedste ud af Photoshops værktøjer

Du kan lave underværker i Photoshop med programmets mange værktøjer, men det kræver at du ved, hvordan du bruger dem. 

Lige nu finder du 10 videoer i abonnementsuniverset Fordelszonen, hvor vi gennemgår alle de værktøjer, der er vigtige for fotografen.

Når du har set videoerne, vil du blandt andet være i stand til at lave præcise fritlægninger, så du kan udskifte en baggrund eller lave sjove manipulationer. Du kan også fjerne generende elementer i motivet med et troværdigt resultat, indsætte flotte tekster og meget andet.

Se de 10 videoer lige her!

I Fordelszonen kan du med 10 videoer få helt styr på Photoshops værktøjskasse. Du skal være abonnent på Digital FOTO for at se videoerne. 

© Digital FOTO

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...