Læs også

Sony Alpha290

Sony Alpha NEX-7

Den nye topmodel blandt Sonys systemkameraer opfører sig et langt stykke hen ad vejen som et fuldprofessionelt reportagekamera. NEX-7 er både mindre og lettere end spejlrefleks, det reagerer lynhurtigt og har en forrygende opløsning. Nogle opgaver klarer det endda bedre end de store Alpha’er, men ikke alle.

12. december 2011

Vi havde bestemt ikke regnet med det, men til rejse og reportagebrug er systemkameraet NEX-7 faktisk et af de bedste kameraer, vi nogensinde har arbejdet med. Der er kun få knapper, men alle de automatiske funktioner er hurtige og sikre, og der er de indstillingsmuligheder, man som fotoentusiast har brug for. Lad os starte med eksponeringen. Har man valgt ren manuel, styrer man med højre tommelfinger lukkertid og blænde på de to hjul oven på kameraet. I den detaljerige elektroniske søger er det let at vurdere eksponeringen. Dels er lysmålerindikatoren tydelig, og dels bliver billedet i søger og på skærm præcis så lyst som det færdige billede med den pågældende indstilling. Fotograferer man på P, altså halvautomatisk program, kan man på det venstre hjul forskyde forholdet mellem blænde og lukkertid, så det passer til motivet, mens det højre hjul styrer eksponeringskompensationen. Fotograferer man på lukkertidsprioritet eller blændeprioritet, vil det venstre hjul vælge henholdsvis lukkertid og blænde, mens det højre lynhurtigt sender eksponeringskompensationen derhen, hvor man gerne vil have den. Begyndere kan dog også lægge ansvaret fra sig og vælge et motivprogram eller intelligent Auto, hvor kameraet selv finder motivtypen. På disse programmer sker der intet, hvis man ved et uheld kommer til at dreje på de to hjul. Lukkerresponsen opgives til blot 0,02 sekunder. Autofokus reagerer da også særdeles hurtigt og præcist for et kontrastbaseret system, og det måler i 25 klart definerede områder. Dukker der et ansigt op i billedfladen, markeres det med en firkant, hvorefter både fokus og eksponering bliver indstillet efter personen. Manuel fokusering er nem, da man hurtigt kan skifte via AF/MF-knappen lige til venstre for grebet. Og når man klikker på knappen, zoomes der digitalt ind på en billeddetalje, så det er let at fokusere præcis og tage billedet.

Bedømmelse 88%

Læs mere Læs HELE testen i Digital Foto nr. 18

Bestil DIGITAL FOTO

Konklusion:

Med NEX-7 træder Sonys systemkameraer for alvor ind i de voksnes rækker. Den fremragende elektroniske søger løfter kameraet, men det gør den høje billedkvalitet og hurtige autofokus så sandelig også. Trods et par svagheder er NEX-7 det bedste systemkamera, vi hidtil har prøvet. Desuden vil den lækre finish gøre mange fotoentusiaster bløde i knæerne.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...