Mand kamera stativ fototaske fotoprojekt nytår

At påbegynde et fotoprojekt er en fantastisk måde at træne sit blik, sin kreativitet og sin opfindsomhed. Vi har fundet 12 fotoprojekter, der er lette at gå i gang med. 

© Shutterstock

12 sjove fotoprojekter, du kan gå i gang med i det nye år

Et nyt år betyder 365 nye dage til at fotografere, og vi har fundet 12 sjove projekter, du kan kaste dig over med det samme – et til hver måned.

30. december 2020 af Sarah Marie Winther

Det kan være svært at bevare inspirationen og motivationen i de mørke vintermåneder, og nogle fotografer føler, at de kører i den samme rille på denne tid af året.

At påbegynde et fotoprojekt er en fantastisk måde at holde sig i gang som fotograf, og kan endda være med til at genskabe fotoglæden. Ved at sætte begrænsninger for, hvad du skal tage billeder af, tvinger du dig selv til at tænke i andre og mere kreative baner.

Hvis du lige har fået dit første rigtige kamera, er et fotoprojekt også en rigtig god måde at lære det at kende på. Samtidig vil du have en klar idé om, hvad du skal skyde - og til sidst vil du have et sammenhængende serie af billeder.

Et fotoprojekt til hver måned

Vi har fundet 12 fantastiske fotoidéer - én for hver måned. 

Du bestemmer selv, om du vil fotografere hver dag, eller om du vil nøjes med at tage ét billede om ugen.

Uanset hvad, vil du have et færdigt sæt af billeder, når måneden er omme.

Læs også: 10 fotoidéer, der kan kicstarte din kreativitet

Fotoprojekt 1: Tal og bogstaver

Verden vrimler med tal og bogstaver. Kig både efter egentlige tal og bogstaver på hus- og vejskilte, men led også efter ting, der har samme form som et tal eller et bogstav - fx i facader på bygninger eller i naturen.

Fotoprojekt 2: Gamle biler

De fleste stopper op og kigger en ekstra gang, når de støder på en fin, gammel bil.

Når det sker, så hiv kameraet frem og forsøg at få så tidløst et udtryk i billedet som muligt – fx ved at undgå moderne biler, reklamer, skraldespande og lignende.

Fotoprojekt 3: Vinduer og døre

Dør kirke fotoprojekt

Historiske bygninger som fx kirker, rådhuse og museer byder ofte på imponerende indgange, der bare venter på at blive foreviget. 

Historiske bygninger byder ofte på store porte og enorme vinduer med et mylder af detaljer, mens moderne arkitektur typisk er kendetegnet ved stramme linjer og gentagelser.

Gå på jagt efter så mange forskellige slags døre og vinduer, som du overhovedet kan finde.

> Læs også: Alt, hvad fotografen skal vide om komposition

Fotoprojekt 4: En fremmed

Hvis du ikke er vant til at fotografere mennesker, kan det være enormt grænseoverskridende at skulle spørge en person, du lige har mødt, om du må tage et billede af dem. 

Til gengæld kan det give vidunderlige billeder, der stråler af ærlighed og råhed. 

Husk, at for hver gang, du kontakter en fremmed, bliver det lidt nemmere næste gang – og det værste, du kan komme ud for, er at få et nej.

Fotoprojekt 5: Farvetema

Vælg én farve, der skal dominere alle dine billeder. Sørg for, at det er en farve, der springer i øjnene, fx rød eller blå. 

Du behøver ikke fylde hele billedfladen med farven – faktisk kan det bare være en lille detalje i billedet, så længe din komposition leder blikket mod den detalje. 

Læs også: Sådan får du flottere farvebilleder

Fotoprojekt 6: Mønstre i teksturer

Klinker mønstre fotoprojekt

Når du har vænnet dig til at se spændende teksturer, vil du opdage, at de er alle steder – lige fra gulvet på det offentlige toilet til barken på det ældste træ i skoven. 

© Shutterstock

Mursten, klinker, bark og sand – der er teksturer overalt omkring os, og i teksturerne gemmer der sig oftest interessante mønstre og dermed oplagte fotomuligheder.

Sørg for at fotografere teksturerne i en vinkel på halvfems grader, så overfladen ligger parallelt med dit objektiv. 


Fotoprojekt 7: Portrætter uden ansigter

Er du vant til at fotografere mennesker, så giv dig selv en ekstra udfordring og sæt dig for at tage portrætter uden at vise ansigter. 

Det kan fx være folk med ryggen til, folks silhuetter, en detalje som fx hænder eller fødder, hele kroppe – kun fantasien sætter grænser. 

Fotoprojekt 8: Skygger

Lys er en af de vigtigste elementer i fotografi, men mørke er mindst lige så vigtig, og du kan få fascinerende resultater ved udelukkende at fokusere på tings skygger frem for tingene selv. 

Kig både efter menneskers, dyrs, bygningers og genstandes skygger. 

Fotoprojekt 9: Selvportrætter

Selvportræt spejling fotoprojekt

Et selvportræt er ikke det samme som en selfie. Udnyt, at du har modellen – dig selv – til rådighed hele tiden, og eksperimentér med lysindfald, vinkler og poseringer. 

© Shutterstock

En del fotografer bryder sig ikke selv at stå model til portrætter, men ved at vende kameraet 180 grader rundt tvinger du dig selv ud af de trygge rammer, du normalt befinder dig i – og det giver grobund for nye idéer.

At bruge dig selv som model behøver ikke betyde, at du er nødt til at holde kameraet i strakt arm mod dig selv. Brug i stedet stativ og selvudløser, eller find en reflekterende overflade som fx en vandpyt eller et spejl.

Udnyt, at du for en gangs skyld har en model, der ikke brokker sig.

Læs også: 5 tips til gode billeder med refleksioner

Fotoprojekt 10: Tatoveringer

Mange tatoveringer er forbundet med personlige historier, mange overvejelser og omhyggeligt arbejde. Det gør dem til interessante motiver, der efterhånden er til at finde på rigtig mange mennesker. 

De fleste mennesker er stolte af deres tatoveringer og derfor også glade for at snakke om dem, og det gør det lettere at få lov at fotografere dem. 

Fotoprojekt 11: Det samme sted

Et sted kan ændre sig fuldstændigt fra dag til nat eller fra sommer til vinter – tænk bare på, hvordan populære kystbyer, der sprudler af liv om sommeren, ser ud i januar måned, hvor vinden flår i de visne træer. 

At besøge det samme sted flere gange på en dag eller et år vil give dig en forunderlig billedserie, der siger meget mere om stedet end et øjebliksbillede nogensinde vil kunne. 

Find ekstra inspiration til at fange det samme sted på fire årstider i denne artikel.

Fotoprojekt 12: Steder fra barndommen

Baghave barndomshjem fotoprojekt

At genopleve steder, du ikke har set i flere år, kan give ny inspiration og yderst stemningsfulde billeder. 

© Shutterstock

Hvis du bor et andet sted end i din hjemby, er der stor sandsynlighed for, at der er steder fra din barndom, som du ikke har set i mange år. 

Brug en dag eller to på at besøge disse steder med friske øjne, og prøv at få de minder, du har om stederne, frem i billederne. 

Redaktionen anbefaler: Hold varmen på fototuren

Med en praktisk fotojakke er du forberedt på lidt af hvert: Både dalende temperaturer, en let regnbyge og hård blæst. 

Nu har du mulighed for at sikre dig dit eget eksemplar af den perfekte fotojakke testet af chefredaktøren på Digital FOTO. 

Jakken har et slidstærkt ripstop-system med fiberfyld, som giver en lav vægt, god isoleringsevne og holder dig varm. Ydermaterialet er vind- og vandafvisende, så du kan stå imod mindre byger og blæsevejr. 

Lige nu kan du få fotojakken sammen med to numre af Digital FOTO til kun 59,50 + porto og eksp. Jakken alene har en værdi af 649 kr. 

> Find tilbuddet lige her! 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...