Fugl på foderbræt

Det bliver let nogle lidt kedelige billeder, når fuglen sidder stille på et foderbræt eller en gren. Prøv i stedet om du kan fange fuglen med dit kamera, når den er ved at lande eller lette.

© Shutterstock

3 begynderfejl der ødelægger dine fuglefotos

Det var især tre fejl, som gjorde, at vi fik dårlige fuglefotos, da vi startede med at fotografere fugle. Her kan du se, hvordan du undgår at gentage vores fejl.

22. oktober 2020 af Christian Trant

1. Fuglen er på vej ud af billedet

Den første fejl er den mest hyppige blandt fuglefotografer, og den handler om komposition. Fuglen må nemlig helst ikke være placeret yderst i billedet, da man gerne vil se fuglens flyvebane.

Tænk derfor på det gyldne snit, når du fotograferer. Det er ideelt, hvis fuglen er placeret en smule til højre eller venstre for midten.

Flyver fuglen fx mod venstre, så fungerer det bedst, at fuglen er placeret i højre del af billedet og omvendt, når fuglen flyver mod højre.

Foran fuglen må der gerne være en del luft, så man fornemmer fuglens flyvebane. Det giver nemlig en ro i billedet, når man kan se, hvor fuglen er på vej hen.

> Læs også: Sådan fotograferer du fugle i flugt

Sløret fugl i trækronee

I dette billede er fuglen for langt mod venstre og på vej ud af rammen. Her havde det fungeret bedre, hvis fuglen var placeret mere mod højre. 

© Digital FOTO

2. Fuglen går i et med baggrunden

En anden hyppig fejl er, at der ikke er langt nok fra fuglen til baggrunden. Det gør, at både fugl og baggrund er i kameraets fokusområde, og derfor får du ikke den ønskede dybdeskarphed, så fuglen står tydeligt ud fra baggrunden.

Hvis du fotograferer fugle i din have, har du mulighed for selv at vælge, hvor dit foderbræt skal stå – og dermed også hvor fuglene lander og letter.

Her fungerer det bedst, hvis du placerer foderbrættet et stykke væk fra træer og buske. Du risikerer nemlig, at det bliver svært at opnå en sløret baggrund, når baggrunden er for tæt på motivet.

> Læs også: Tag vilde billeder af vinterens fugle

Fugl på foderbræt

I dette tilfælde er det muligt at få en fugl, der træder endnu mere ud af baggrunden, hvis distancen mellem foderbrættet og baggrunden øges. 

© Digital FOTO

3. Fuglen bliver sløret

En for langsom lukkertid vil resultere i, at fuglen bliver sløret, så sørg for at indstille dit kamera til en hurtig lukkertid, så fuglens bevægelse fryses.

Er fuglen i flugt, passer programmet lukkertidsprioritet bedst, for her skal du kun koncentrere dig om at vælge en lukkertid, der er hurtig nok til at fryse fuglen i luften. Den ideelle lukkertid er typisk mellem 1/1000 og 1/2000 sekund.

> Læs også: 3 trækfugle du snart skal fotografere

Sammenligning af et vellykket og mindre vellykket fuglefoto

Billedet til højre viser, at det er muligt at få flotte fotos af selv de mest almindelige fugle, når kameraet er indstillet korrekt. Her er fuglen frosset med den rette lukkertid, og baggrunden er ligeledes sløret, hvilket gør, at fuglen er mere tydelig. Modsat er billedet til venstre præget af bevægelsessløring, og vi mister en del af fuglens fine detaljer.

© Digital FOTO/Shutterstock

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...