Ørn der spiser af død ræv

Det er nok at drysse lidt korn ud, når spurve og mejser skal lokkes til, men når det gælder rovfugle, må man tage skrappere midler i brug. Her har fotografen lagt en død ræv ud. 

© Morten Hilmer

Tag vilde billeder af vinterens fugle

Vinteren er godt i gang på den nordlige halvkugle, og der er ikke mange lyse timer i døgnet. Alligevel er der som naturfotograf masser at kaste sig over. Mange fugle overvintrer nemlig her, og jagten på føde gør det lettere at lokke dem frem.

Fuglefotos er en af de mest populære discipliner indenfor naturfotografering – og det er ikke uden grund. Det er fx ofte nemmere at komme tæt på fuglene end på de vilde dyr, og så er der mange flere af dem.

Vinteren er en rigtig god årstid til fuglefotografering, for her har de ikke travlt med parring og fodring af ungerne. Selv om nogle fugle er taget på træk, er der stadig rigtig mange fugle, som holder vinterkulden ud. 

De samles, hvor der er mad at finde, og det gør det meget lettere for os som fotografer, fordi vi enten kan finde naturlige fødepladser eller selv fodre fuglene, og på den måde lokke dem til.

Herunder får du tips til, hvordan du får forrygende fuglebilleder i kassen.

> Læs også: 3 trækfugle, du snart skal fotografere 

Læg foder ud i haven eller skoven

Skovskade på gren om vinteren

Skovskaden er fotograferet fra et skjul i skoven. Alligevel skal man være forsigtig med hurtige bevægelser, for fuglene registrerer alt.

© Morten Hilmer

Det er en stor misforståelse, at det kræver meterlange teler for at få gode billeder af fugle. Har du et godt kamera og et zoomobjektiv på 70-300 mm eller derover, har du alt, hvad der skal til. 

Det handler nemlig ikke altid om at snige sig ind på motiverne – især ikke når du kan få motiverne til at komme til dig, og det kan du især få dem til om vinteren ved at lægge foder ud.

Da fuglene først lige skal opdage foderet og vænne sig til omgivelserne, kan det tage et par dage, før du kan gå i gang, og det bliver først rigtig godt efter en uges tid. 

Start i din egen have eller et godt sted i nærheden af, hvor du bor. Det kan være i skoven eller et andet sted, hvor du kan være i fred. 

Hæng nogle mejsebolde op i træerne, og klem lidt fedt ind i sprækkerne og knasthullerne. Placér maden, så fuglene har en lille kvist, de kan lande på, gerne i en afstand, så maden ikke kommer med på billedet. 

Efter et par dage vil fuglene begynde at komme – også selv om du sidder otte til ti meter derfra, og så bliver det meget lettere at få gode billeder.

> Læs også: Sådan får du flere fugle i haven

Brug et fotoskjul til de sky fugle

Musvåge og skade

Billedet her er taget i øjenhøjde fra et fotoskjul, og det giver et realistisk perspektiv, så man ikke står og kigger ned på fuglenes rygge, samt en fin, sløret baggrund.

© Morten Hilmer

Sky fugle som skovskader og musvåger er meget svære at komme tæt på, og den bedste måde er derfor at anskaffe et fotoskjul, som du sætter op et sted, hvor du ved, fuglene kommer. 

Det lyder måske lidt voldsomt, men faktisk kan de billigste skjul fås for helt ned til 8-900 kroner, og de tager kun få minutter at opstille. 

Et godt trick er at købe skjulet i jagtbutikker, hvor udvalget er stort, og priserne er forholdsvis lave. Fx koster et Ameristep Doghouse med camouflagemønster kun 999 kroner. 

> Læs også: 5 tips til flottere fuglefotos

Fjernstyr kameraet med mobilen

Ved at bruge en app til at fjernstyre kameraet kan du få fine billeder helt uden teleobjektiv. Fuglen her er fx skudt på 69 mm. 

© Morten Hilmer

Hvis dit kamera har wi-fi, kan du muligvis også komme tæt på fuglene uden hverken tele eller skjul. Så kan du styre kameraet på afstand via en app, så fuglene ikke bliver forstyrrede eller skræmte, mens du fotograferer.

Er dit kamera fx fra Sony, skal du bruge appen PlayMemories, mens Canons app hedder Canon Camera Connect, og Nikons hedder Wireless Mobile Utility. Alle apps fås til både iPhone og Android. 

Sæt kameraet op en times tid i forvejen, og læg manuelt fokus på den kvist, du håber, fuglene vil sætte sig på, så du har et sikkert fokuspunkt, når du fotograferer. Indstil kameraet til serieoptagelse, så det tager flere billeder hurtigt efter hinanden. 

Stil dig derefter på god afstand og hav din smartphone klar, så du kan trykke udløserknappen i bund, så snart fuglene dukker op. 

> Læs også: Sådan udnytter du dit kameras wi-fi

Skab ro i billedet med sløret forgrund

Sandløber i sne

Ofte må man lægge sig helt ned på maven for at få forgrunden med i billedet. Her er der brugt autofokus med enkelt punkt, som er lagt på fuglens hoved. 

© Morten Hilmer

Det kan være en stor udfordring at få det helt rene udtryk i sine billeder, for det er sjældent, at både for- og baggrund er helt rene. 

En god teknik er at lade forgrunden komme delvist i vejen for motivet. I billedet ovenover er det en isflage, som stikker op foran sandløberen og skaber en flot forgrundssløring, men teknikken fungerer også med fx græs, blade og sand. 

Det er en teknik, der er velegnet, når man bruger tele, hvor baggrund og forgrund hurtigt bliver meget sløret. Har du ikke et teleobjektiv, kan du opnå effekten ved at vælge en stor blændeåbning.

> Læs også: Forstå dybdeskarphed på 5 minutter

Brug længere lukkertid til stillesiddende fugle

Rype på klippe

Sidder fuglen stille, kan lukkertiden sagtens være lang. Her hviler teleobjektivet på en klippe, og fotografen holder en knyttet næve under modlysblænden for at stabilisere kamera og objektiv. 

© Morten Hilmer

De fleste forbinder nok dyrefotografi med lynhurtige lukkertider, men det er ikke altid nødvendigt, når du fotograferer fugle. 

Nogle fugle kan nemlig sidde meget stille, og når de gør det, kan du bruge en relativt lang lukkertid og stadig få et skarpt billede. Det giver mulighed for at vælge en lavere ISO-værdi og dermed få bedre billedkvalitet. 

Hvis du fotograferer håndholdt, skal du dog være opmærksom på, at lukkertiden ikke bliver for lang til, at du kan holde kameraet stille.  

Billedet herover er taget med en lukkertid på 1/13 sekund, hvilket kun var muligt, fordi objektivet hvilede på en sten. Du kan også bruge fx et hegn eller en bil til at støtte objektivet på.

> Læs også: Derfor skal du bruge blændeprioritet

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...