farvede glas

Små fotoprojekter er gode, hvis du vil blive endnu bedre som fotograf. Her bevæger motiverne sig sjældent, og du har god tid til at prøve dig frem.

© Shutterstock

3 sjove fotoprojekter du kan lave derhjemme

Vi guider dig til tre små fotoprojekter, du kan lave inden for hjemmets vægge. Fotoprojekterne er en oplagt mulighed for at lege, imens du får styr på dit kameras indstillinger.

1. Brug en dråbe som linse

Du kan få et spændende og anderledes motiv, hvis du fotograferer gennem en dråbe vand. Den store udfordring er dog at få dråben til at sidde fast på noget, så du på kontrolleret vis kan fotografere gennem den.

Her skal du blande vand og glycerin, så vanddråben kan vokse sig stor uden at glide - så bliver det hele lidt nemmere. Start ud med en blanding af to dele vand og en del glycerin.

Vi anbefaler, du bruger en blomst, når du skal have dråben til at sidde fast. Spray blomsten med en forstøver indtil, at du får en tilpas stor dråbe. Herefter fikseres blomsten, så du kan holde dit kamera.

> Læs også: Sjovt og simpelt fotoprojekt du kan lave på under en time

Billede taget gennem vanddråbe

Brug live view til at zoome helt ind på vanddråben. Slå autofokus fra, og fokusér manuelt.

© Shutterstock

2. Perfekt panorama på 360 grader

Med lidt fingersnilde, et æggeur og et kompaktkamera, som kan intervaloptage, så kan du lave flotte panoramabilleder derhjemme.

Mange kompaktkameraer har en indbygget funktion, hvor kameraet kan sætte flere billeder sammen til et panoramabillede. Ofte er det dog svært at få en lige horisontlinje, når du tager panoramabilleder, men hvis du placerer dit kamera på æggeturet og drejer uret, så får du en kontinuerlig optagelse med en lige horisontlinje. 

Du kan sætte æggeuret fast til dit kamerastativ, eller du kan sætte ur og kamera på et bord. 

> Læs også: Her er alt du skal vide om panoramabilleder

Indendørs panorama

Vil du forsøge dig med et indendørs panorama-foto, så vær opmærksom på gulvets naturlige linjer vil blive trukket ud. Det samme gælder, hvis du har et bestemt mønster på dit gulvtæppe. Det kan dog rettes op i Photoshop.

© Shutterstock

3. Leg med lysets brydning

Lys brydes anderledes i vand end i luft, og det kan udnyttes kreativt. Hvis du har to vinglas og noget farvet karton, kan du lave en opstilling, hvor farverne spejlvendes i vinglassene.

Lav din opsætning som på billedet herunder, og find det punkt, hvor brydningen er mest markant, og tag så billedet herfra.

Uanset hvilke farver du vælger, så opnår du den mest markante effekt med stærke farver. Det er vigtigt, at du holder en god afstand mellem baggrund og glas, og sørg for, at hovedlyset udelukkende rammer baggrunden og ikke glassene. På den måde undgår du reflekser.

> Læs også: Her er de bedste kameraer lige nu


Lysets brydning i et vinglas

Baggrunden spejlvendes i glassene. Du får det bedste resultat, hvis du holder en afstand fra glassene til baggrunden.

© Shutterstock

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...