Billede af Operahuset i Oslo i den blå time

Det vrimler med smukke og fotogene bygninger i de nordiske lande. Herunder får du de fire, der giver de flotteste billeder. 

© Kai-Uwe Klauß

4 ikoniske bygninger du skal fotografere

Der bliver bygget mere nyt end nogensinde, men det er ikke al moderne arkitektur, der er lige fotogent. Her er fire ikoniske bygninger i Norden, som bestemt er en fototur eller to værd.

1. marts 2021 af Sarah Marie Winter

Arkitektur er en fantastisk genre, for den kræver hverken specielt udstyr eller ret meget erfaring, og motiverne kan fotograferes i både bragende middagssol og silende regn. Det handler bare om at finde et interessant motiv og en anderledes vinkel. 

I disse år er alle de nordiske hovedstæder under udvikling, og nybyggeri i glas og stål skyder op overalt. Det er langt fra dem alle, der er lige interessante, men nogle kan give fantastiske billeder fra de rigtige vinkler.

Vi har fundet fire bygninger, der på hver sin vis er både ikoniske og smukke, og herunder kan du læse, hvordan du skal bære dig ad for at få pletskud af dem alle. 

> Læs også: Skal jeg vælge systemkamera eller spejlreflekskamera?

Nærbillede af moderne arkitektur i Aarhus

I stedet for at forsøge at få hele den enorme bygning med i billedet, bør du fokusere på en karakteristisk detalje eller et interessant udsnit.

© Lisa Christensen

1. Isbjerget, Aarhus

Boligkomplekset med de takkede tage, hvide terrazzofacader og vandblå altaner er tegnet af arkitektfirmaerne Cebra, JD, Search og Louis Paillards Architects, og det stod færdigt i 2013.

Komplekset består af tre store L-formede bygninger samt en fjerde bygning yderst mod syd. Det strækker sig over 30.000 kvadratmeter fordelt på 208 lejligheder, og den højeste del er 12 etager. 

I Digital FOTO nr. 4/2021 kan du læse om, hvordan fotografen Lisa Christensen tog billedet herover af den særprægede bygning. 

> Læs også: Det skal du vide før du køber et objektiv

Billede af Operahuset i Oslo i den blå time

Brug de omkringliggende bygninger til at skabe sammenhæng eller kontrast i billedet som her, hvor det blå glas i baggrunden giver kontrast til det gyldne i forgrunden. 

© Kai-Uwe Klauß

2. Operahuset, Oslo

Operahuset blev opført fra 2003-2007 af arkitektfirmaet Snøhetta, og det kostede 3,9 mia. norske kroner at bygge. Det breder sig med sine 1100 rum over 38.500 kvadratmeter. 

Bygningen består af skråplaner i forskellige vinkler, og med sine store tagflader, der hælder ned mod havnen, smelter den nærmest sammen med landskabet. Derfor er den også blevet et populært opholdssted for både turister og lokale.

I Digital FOTO nr. 4/2021 løfter vi sløret for, hvordan fotografen Kai-Uwe Klauß bar sig ad med at få ovenstående billede i kassen. 

> Læs også: Det skal du vide om kameraet i din mobiltelefon

Nærbillede af Emporia Shoppingcenter i Malmø

Se, om du kan placere de vigtige detaljer på bygningen i det gyldne snit. Så er du sikker på, at blikket drages til det som det første. 

© Maerten Prins

3. Emporia, Malmø

I Hyllie ligger et af Skandinaviens største shoppingcentre på hele 93.000 kvadratmeter fordelt på 149 butikker. Det er tegnet af Gert Wingårdh og opført i 2012. 

Det mest karakteristiske ved centret er de to hovedindganges facader, der bugter sig som en enorm surfbølge i gyldent og blåligt glas. Begge er inspireret af det maritime – den ene af rav, og den anden af vand.

Vi har talt med fotografen Maerten Prins, der har taget billedet ovenover, og i Digital FOTO nr. 4/2021 får du tips til at få samme fine komposition.

> Læs også: Det bedste program til dine raw-filer

Nærbillede af Finlandiahuset i Helsinki

En overskyet himmel gør ingenting, når dit motiv er en funktionalistisk bygning. Her underbygger den hvide baggrund de rene linjer. 

© Matthijs Kok

4. Finlandiahuset, Helsinki

Den sidste bygning i vores udvalg er den eneste, der ikke er ny – Finlandiahuset blev nemlig bygget i 1971 af den berømte finske arkitekt Alvar Aalto. 

Koncert- og kongreshuset er karakteriseret ved en lang krop og et auditorium, der hæver sig op over tagets horisontale linje. Facaden er dækket af italiensk marmor, mens taget er dækket af kobber.

Det er ikke nogen nem opgave at indfange alle 13.475 kvadratmeter i ét billede. Derfor valgte fotografen Matthijs Kok i stedet dette udsnit, og i Digital FOTO nr. 4/2021 kan du læse, hvor du skal stå henne for at få samme skud.

> Læs også: Sådan får du perfekte HDR-billeder

Mere nordisk arkitektur i Digital FOTO

Er du nysgerrig på, hvordan man skyder arkitektur, så skal du have fat i Digital FOTO nr. 4/2021. Her får du nemlig inspiration og tips til intet mindre end 11 forskellige bygninger i Danmark, Norge, Sverige og Finland. 

Vi hjælper dig med alt lige fra at finde konkrete gadenavne, hvor du får den helt rigtige vinkel, til at slippe af med styrtende linjer med smarte indstillinger og specielt udstyr. 

Er du endnu ikke abonnent, kan du lige nu få to numre af Digital FOTO + den nye fotobog 'Bliv en bedre fotograf' for kun 88 kr. inklusiv porto og ekspedition!

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...