Fugl i solnedgangen
© Shutterstock.com

4 veje til anderledes fotos af solnedgange

Vi får tilsendt mange billeder af solnedgange til vores konkurrencer, og ofte ligner de hinanden. Her er fire tricks, der får dine fotos af solnedgangen til at skille sig ud.

9. juli 2020 af Kristoffer Engbo

Selv om det langt fra er et sjældent fænomen, kan man igen og igen blive betaget af solnedgangen. 

Vil du have dine billeder til at skille sig ud fra mængden, får du her en række tips til anderledes billeder, når solen er på vej ned.

1. Brug silhuetter

Det pepper billedet gevaldigt op, hvis du har et motiv i forgrunden i stedet for blot udsigten mod solnedgangen. Det kan være et dyr, en person eller noget helt tredje, der står i silhuet mod den gyldne himmel.

> Læs også: 3 fejl du skal undgå når du redigerer billeder af solnedgangen

Sørg for at eksponere efter den lyse himlen, så der er detaljer i den. Vælg eventuelt spotmåling, og peg midten af kameraet, hvor spotmåleren typisk måler, mod himlen lidt ved siden af solen, hvor du måler lyset.

Surfer i solnedgangen

Forgrunden vil fremstå nærmest sort, når du sørger for, at himlen er veleksponeret.

© Shutterstock.com

2. Tag portrætter i solnedgangen

Solnedgange egner sig også fint til portrætter, hvor det varme lys klæder huden. Prøv at skyde i modlys, hvor solen kommer en anelse ind fra siden. Når solens stråler rammer frontglasset på objektivet, bliver kontrasten meget lav, hvilket giver en flot diset effekt.

Du kan også placere portrætpersonen mellem solen og kameraet, så vedkommende skaber skygge for kameraet. Det giver mere kontrast, og personen kan få et flot lys i kanten af håret.

Portræt i solnedgangen

Når solen står ind i kameraet, kan du få en meget svag kontrast, der gør sig godt til portrætter.

© Shutterstock.com

3. Zoom ind på solnedgangen

Især når der er skyer på himlen, kan der opstå fantastiske nuancer, og du kan ofte få mere spændende billeder ved at zoome tæt ind på nogle af de fantastisk mønstre, der kan vise sig på himlen.

> Læs også: 10 tips til at blive en endnu bedre fotograf

Det bliver dog kedeligt, hvis du udelukkende har himmel med i billedet. Sørg derfor for at have en eller anden form for motiv i forgrunden. Det er også med til at give et indtryk af størrelsesforhold.

Skyer i solnedgangen

Billedet her er taget på en brændvidde svarende til 216 mm. Trætoppene i forgrunden giver et indtryk af størrelsesforhold.

4. Udnyt spejlinger i byen

Du behøver ikke at skulle ud til vandet eller at finde flotte landskaber til dine solnedgangsbilleder. Der er også masser af muligheder i byen.

Du kan udnytte byens mange spejlinger i glasfacader, der vender mod vest, til at fange spejlingen af den glødende himmel. Du kan også fange spejlinger af himlen i vandpytter eller blanke metaloverflader i byen.

Se, hvordan du udnytter det flotte lys i den gyldne time i det første afsnit i videoserien “De 10 vildeste naturfænomener".

Solnedgangen spejler sig i en facade

I byen kan du fange himlens varme toner som spejlinger i fx glasfacader.

© Shutterstock.com

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...