Nærskud af kamera set ovenfra
© Shutterstock

Auto-ISO på vej med smart funktion

Når lyset skifter hurtigt, kan kameraets automatiske ISO-indstilling redde mange billeder, men desværre kan funktionen også ofte blive snydt. Undgå det ved at bruge denne teknik, som giver dig fuld kontrol over dit billede.

Auto-ISO er et rigtig godt værktøj, og i langt de fleste situationer vil vi anbefale dig at bruge det, særligt når lyset skifter. 

Den kan dog give dårlige resultater i nogle situationer, og dem fortæller vi dig om i denne artikel og giver dig løsningen på problemet. 

Du kan aktivere Auto-ISO på et af dit kameras halvautomatiske programmer som blænde- og lukkertidsprioritet, eller på programmet P og det fuldt manuelle program M. 

På blændeprioritet vælger du fx blænden, mens kameraet justerer på lukkertiden, og på lukkertidsprioritet vælger du omvendt lukkertiden, mens kameraet automatisk vælger blænden. Typisk er ISO'en slået til Auto på begge programmer. 

Se også videoer i kameraskolen

Her virker Auto-ISO ikke

Når du bruger Auto-ISO, er der flere situationer, hvor kameraets automatiske lysmåling af scenen kan blive snydt, og resultatet bliver et enten for lyst eller et for mørkt billede. 

Det kaldes også et overeksponeret eller undereksponeret billede, og det kan være frustrerende at se, kameraet vælge meget høje ISO-værdier på Auto ISO, når man fx er ude efter at tage et billede i silhuet. 

På samme måde kan ISO-værdien også blive alt for lav, og det sker typisk i modlysscener, hvor det kraftige lys fra solen forvirrer kameraets lysmåling. 

Borgruin ligger på toppen af en bakke

Vi kunne kun tage dette billede i modlys, så vi brugte Auto-ISO og lukkertidsprioritetsprogrammet, sammen med eksponeringstrin minus én for at undgå, at himlen brændte ud. 

© Holger Svend Anderson

Funktionen der redder billedet

Løsningen på problemet er blændekompensation, og på nogle kameraer som fx flere Fujifilm- og Sony-kameraer har den sit eget dedikerede hjul på kameraet. 

Funktionen har typisk tal fra minus tre til plus tre og fungerer på den måde, at minusværdier fortæller kameraet, at billedet skal være mørkere, mens plusværdier lysner. 

Vil du tage et portrætbillede i modlys, og kameraet viser en mørk model, er det eneste du skal gøre at justere eksponeringskompensationen mod fx plus ét eller plus to, så justerer kameraet automatisk billedet hhv. et og to trin lysere ved at stille på ISO samt enten blændeåbning eller lukkertid.

På den måde er det både hurtigere og enklere at få flotte eksponeringer, når det kun er eksponeringskompensationen, man som fotograf skal koncentrere sig om, og man får ikke for mange fejlskud.  

Har du ikke et kamera med et dedikeret hjul til eksponeringskompensation, kan du ofte indstille hjulet bag på kameraet til at opfylde funktionen.

Læs også Spar tid som fotograf

Bliv endnu klogere på ISO 

I Digital FOTO nr. 13, 2022 har vi set nærmere på ISO, og vi giver dig 5 ting, du ikke vidste om ISO. 

Vi kigger blandt andet på, hvorfor værdierne ofte er skæve, og på hvilke ISO-værdier du skal styre udenom. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...