Brudepar fotograferet i direkte sollys med rodet baggrund

Den direkte sol får bruden til at knibe øjnene sammen og kaster hårde skygger i hendes ansigt, mens den rodede baggrund stjæler opmærksomhed fra parret. Dette er bare én af de fejl, mange nybegyndere begår. I artiklen her kan du se 5 andre.

5 fejl mange uerfarne bryllupsfotografer begår

Bryllupsfotografi er en af de ultimativt mest krævende fotografiske genrer – det kræver nemlig, at du både har styr på portræt-, landskabs-, reportage- og makrofotografi. Se her, hvordan du styrer udenom de klassiske fejl.

11. juli 2018

Hvis du ejer et system- eller spejlreflekskamera og ved bare en lillebitte smule om fotografi, er der en overhængende sandsynlighed for, at du er blevet bedt om at fotografere til et bryllup, en konfirmation eller en anden vigtig begivenhed. 

At fotografere en vens eller et familiemedlems bryllup er en fantastisk gave og en god (og sjov) måde at få erfaring på. 

Det er dog ikke særlig sjovt, hvis billederne ender med at blive en skuffelse for både dig og det nygifte par. 

For at hjælpe dig med at få de mest mindeværdige bryllupsbilleder, får du derfor de fem mest typiske fejl, nye bryllupsfotografer begår:

1. Overeksponerer brudekjolen

En af de største udfordringer ved at fotografere bryllupper er brudekjolen. 

Hvis du kommer til at overeksponere den, vil den brænde ud og blive en kridhvid, ensartet masse, og hvis du kommer til at undereksponere den, vil den blive grålig og trist.

For bruden er det vigtigt, at detaljerne i kjolen er tydelige på billederne. Den bedste måde at sikre dette på er at holde grundigt øje med histogrammet på dit kamera. 

Kurvens højdepunkt skal helst ligge lidt til højre for midten, og du skal forsøge at undgå store udsving i siderne af histogrammet. 

Læs også: Sådan bruger du histogrammet i dit kamera

Du kan med fordel bruge kameraets eksponeringskompensation til at justere ned, hvis højlyset i kjolen brænder ud. 

Eksperttip: Især i høj sol er der risiko for, at den hvide kjole brænder ud. Et godt tip er at fotografere i raw og undereksponere en smule. 

Så kan du let løfte eksponeringen i billedbehandlingen, men du kan ikke hive detaljer frem i kjolen, hvis de er brændt ud i optagelsen.

2. Blokerer gæsternes udsyn

Som fotografen er din vigtigste opgave at fange de afgørende øjeblikke, som fx vielsen, det første kys og den første dans.

Men husk, at du ikke er den eneste tilskuer til brylluppet. Vis hensyn, når du placerer dig, så din ryg ikke er det eneste, gæsterne ser.

I en lille kirke kan det være svært at finde en vinkel, hvor du ikke skygger for nogen, så sørg for at stå et sted, hvor i hvert fald brudeparrets nærmeste familie har udsyn.

Eksperttip: Med et teleobjektiv kan du på afstand fange alle de vigtige øjeblikke, uden at brudepar og gæster bemærker det. Det giver for det meste nogle mere umiddelbare og ægte billeder, når folk ikke "smiler til kameraet".

> Læs alt om bryllupsfotografi her

3. Glemmer at få billeder af alle gæster

Du kan risikere skuffede miner, hvis du glemmer at fotografere én eller flere personer. Bed derfor brudeparret om en liste over de gæster, der må og skal med på billederne. 

Som regel er det børnene og bedsteforældrene, der er vigtigst, men det kan også være en barndomsveninde eller en tante, der kommer langvejsfra. 

Eksperttip: Aftal på forhånd med brudeparret, om de ønsker par/familiebilleder eller et fællesbillede af alle gæster. Det er nogle af de billeder, som brudepar og familie bliver rigtig glade for med tiden. 

Og sørg for at tage den "kedelige" runde og fotografer alle ved bordene - det er også vigtigt for brudeparret efterfølgende at se, hvem der sad ved siden af hvem. 

Brylluspfotograf

De traditionelle familie- og gruppebilleder er som regel ikke dem, hverken fotograf eller gæster synes, er det sjoveste på dagen. Men de er vigtige at få med. Det er jo netop til bryllup og andre særlige lejligheder, at familien er samlet. 

© Shutterstock

4. Løber tør for plads og/eller strøm

Det er altid irriterende at blive mødt af 'Kort fuld'-beskeden, når du fotograferer – men det er i sandhed bittert, når du er til bryllup og ikke engang er nået til forretten.

Derfor bør du altid have mindst to ekstra hukommelseskort med i tasken. Uanset om du fotograferer i raw eller jpeg, får du hurtigt skudt så mange billeder, at det bliver nødvendigt med et ekstra kort.

Når du alligevel pakker tasken, så husk også ekstra batterier, især hvis du optager video eller har en tendens til jævnligt at tjekke dine billeder på lcd-skærmen.

Eksperttip: Sørg også altid for at have et ekstra kamera til rådighed. Hvis du ikke selv har et ekstra, så hold øje med om en af de andre gæster har et med, du kan låne, hvis det bliver nødvendigt.

> Her får du 6 gode tips til bryllupsfotografering

5. Glemmer at fotografere detaljerne 

Detaljer bryllupsfotografering

Med et 100 mm makroobjektiv kan du let tage et billede som dette uden at stå på nakken af brudgommen. Detaljerne er vigtige, men det er også vigtigt, at du ikke "fylder for meget" under festen. 

© Shutterstock

Der sker mange ting til et bryllup, og det er let at blive så optaget af at fotografere talerne og de ømme øjeblikke, at du helt glemmer at få billeder af de detaljer, som brudeparret har udvalgt nøje.

Sørg for at fotografere borddekorationer, bordkort, blomster, bryllupskage, glas, lanterner og så videre.

Eksperttip: Et makroobjektiv er guld værd, hvis du skal fotografere vielsesringe og andre detaljer. Et 100 mm makroobjektiv er desuden et fremragende portrætobjektiv, og det er tilpas lysfølsom til, at du kan bruge det henunder aftenen også.

Få en komplet tidslinje i Digital FOTO

Nøglen til at tage uforglemmelige bryllupsbilleder er grundig forberedelse, og for bryllupsfotografen begynder disse forberedelser allerede ugen før brylluppet.

I Digital FOTO nr. 11/2018 får du en komplet tidslinje over den store dag – fyldt med tips om alt lige fra placeringen i kirken til flashteknik under festen. 

sådan fotograferer du bryllupper-guide

Tegn abonnement på Digital FOTO, og læs det nye blad med det samme på din smartphone eller tablet med Wype-appen.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...