Solnedgang i granskov

Brug lukkertidsprioritet eller manuelt program, når du fotograferer solnedgange. Start med en kort lukkertid og forlæng den efterhånden, som lyset svinder ind. 

© Shutterstock

De bedste kameraindstillinger til solnedgange

En flot solnedgang kan ramme dig lige i solar plexus, men det er ofte svært at gengive det fantastiske lys på kameraet. Ved hjælp af en række kameraindstillinger, så bliver dine chancer bedre for at få gode veleksponerede billeder.

30. marts 2020 af Christian Trant

Er der noget mere tilfredsstillende, end når solen bader landskabet i orange-røde farver sidst på aftenen? Det synes vi ikke her på redaktionen, men vi kender også alt til frustrationen ved ikke at kunne gengive lyssætningen og farverne på ens kamera. 

Men bare rolig. Der er hjælp at hente i dine kameraindstillinger. 

Justér selv lyset

Det kan lyde som en kliché, men alle solnedgange er rent faktisk forskellige. 

Derfor anbefaler vi, at du starter med en kort lukkertid fx 1/250 sekund, og forlænger den efterhånden, som lyset svinder ind. Når lyset bliver gradvist svagere og svagere, er det bedst at bruge lukkertidsprioritet. 

Denne kameraindstilling er et halvautomatisk program, der giver dig mulighed for at bestemme lukketiden, mens kameraet vælger den bedst mulige blænde.

> Hvis du vil fordybe dig endnu mere i, hvordan du fotograferer solnedgange, så kan du få masser af inspiration i Digital FOTOs nye fotobog "Bliv en bedre fotograf". Du kan få bogen sammen med to numre af Digital FOTO for kun 49 kr. inkl. porto og ekspedition her.

Solnedgang i København

Du kan tage fantastiske billeder af solnedgangen helt op til et kvarter efter, at solen er gået ned bag horisonten. 

© Shutterstock

Vælg den rigtige hvidbalance

Hvis du ønsker at opnå den bedste gengivelse af solnedgangen, så bør du vælge hvidbalanceindstillingen 'dagslys'. Du kan også sætte farvetemperaturen til 3500 til 2500 kelvin. Det er typisk den indstilling, som indfanger det varme lys bedst.

De flotteste billeder får du også, hvis du skyder solnedgangen i raw. Raw er et filformat, som du kan vælge, at dit kamera skal tage billeder med. Raw-filen har et større dynamisk omfang og et mere nuanceret farverum end en komprimeret jpeg-fil. 

På den måde vil dine billeder have flere detaljer med fra den solnedgang, du fotograferer.

> Læs også: 5 gode grunde til at skyde i raw

Forskel på jpeg og raw i billedbehandlingen

Du har måske oplevet, at du har fotograferet et flot landskab i solnedgangen, men da du kom hjem, syntes du ikke, at farverne blev ligesom, du huskede dem. Her kan raw hjælpe dig.

© Shutterstock

Husk eksponeringslåsen

I modlys kan autofokus have svært ved at stille skarpt. Derfor anbefaler vi, at du måler lyset for derefter at trykke på eksponeringslåsen. Du skal finde et kontrastfyldt område tæt på dit hovedmotiv. 

Hold udløserknappen halvt nede, ret så kameraet tilbage på dit motiv, og skyd. På den måde får du den eksponering og farvekombination, som du kan se med det blotte øje. 

>Læs også: Sådan fotograferer du solnedgangen

Solnedgang ved vandet

Du kan bruge eksponeringslåsen, når autofokus har det svært med at stille skarpt på solnedgangen.

© Shutterstock

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...