Snekrystaller

Snekrystaller rummer mange fine detaljer, du kan fange ved at gå helt tæt på.

© Shutterstock

Digital FOTOs adventskalender: Her er din fjerde juleudfordring

Så er det tid til at åbne den fjerde og sidste låge i Digital FOTOs adventskalender, hvor vi hver søndag giver dig en fotoudfordring, som vi synes, du skal kaste dig ud i henover julen. Udfordringen på den fjerde søndag i advent er snekrystaller.

17. december 2019 af Poul Siersbæk

I vinterkulden har du mulighed for at tage nogle helt specielle makrobilleder, der rummer stemning af både eventyr og julehygge.

Har det fx sneet, kan du fange detaljerne i de små snefnug, der rummer snekrystaller med fantastiske former. Hvis du ved sneen er på vej, kan du endda forberede dig, så dine nærbilleder får et helt særligt udtryk.

Herunder får du tre tips til forskellige typer makrooptagelser af sne- og iskrystaller, og vi håber, du vil dele dine resultater med os - enten på Instagram, hvor du kan tagge diginordic, eller i vores store fotokonkurrence.

Måske er det dit pletskud af snekrystaller, der bliver trykt i bladet eller kommer på Digital FOTO's Instagram?

> Læs også: 5 tips til at fotografere i frostvejr

1. Skyd en enkelt snekrystal

Snekrystal
© Shutterstock

En enkelt snekrystal isoleres optimalt, hvis baggrunden er mørk.

For at komme tæt på de små snekrystaller er et makroobjektiv optimalt, men har dit objektiv en kort nærgrænse, kan du forsøge dig med andre objektiver også.

Da selv den mindste rystelse vil kunne ses på dine billeder, når du er så tæt på, skal du bruge et stativ. Dagslys kan sagtens fungere, men er vejret mørkt, kan du placere en lampe tæt på motivet.

Hvis du ved, at der er sne på vej, så læg et stykke mørkt stof frem, som sneen kan falde på. På den måde kan du bedre isolere det enkelte snefnug fra omgivelserne.

For at sløre baggrunden skal du vælge en stor blændeåbning, fx F4.0. Bliver dybdeskarpheden for lille, så vælg en mindre blændeåbning, fx F8.0.

> Læs også: 10 sjove makromotiver du kan skyde derhjemme

2. Fang iskrystaller på ruden

Iskrytaller
© JumpStory

Især om morgenen kan du være heldig at finde flotte mønstre af isblomster på din vinduesrude.

En anden oplagt mulighed i vinterkulden er at gå tæt på de smukke mønstre med isblomster på vinduet. Her kan du både vælge at skyde indefra i varmen eller gå udenfor. 

Ved at skyde indendørs, kan du opnå en flot lyseffekt i modlys, mens du får andre farver og detaljer frem, ved at skyde udefra med solen i ryggen.

Hvis kameraets autofokus har svært ved at fange krystallerne på vinduet, så læg fokus manuelt. Placér dig, så objektivets frontlinse er i samme plan som ruden for at få det bedste resultat. Du kan dog sagtens eksperimentere med billedvinklen i forhold til lysindfaldet.

> Læs også: Slut med slørede makrobilleder

3. Rimfrost på blade og grene

Rimfrost
© JumpStory

Rimfrost på planter om vinteren er også oplagte motiver, og du kan sagtens klare opgaven uden makroobjektiv.

Venter du forgæves på sneen, skal du ikke fortvivle. Vinteren byder på flere gode muligheder for nærbilleder.

Hvis du bevæger dig ud i haven eller skoven omkring solopgang, og det er frostvejr, er der gode muligheder for at skyde motiver med rimfrost. 

Afhængigt af dit udstyr, kan du bestemme, hvor tæt du vil på detaljerne. Et makroobjektiv på 90 mm er fint, men du kan sagtens tage et flot billede med dit kitobjektiv.

Skyder du med et makroobjektiv og går helt tæt på, så brug stativ. Med dit kitobjektiv og en lukkertid på 1/60 sekund i fint lys, kan du sagtens skyde håndholdt og opnå et godt resultat.

Det kan se ret flot ud, hvis du skyder motivet lige oppefra. Bruger du stativ, er det smart, hvis midtersøjlen kan vendes vandret, og at de tre ben kan foldes bredt ud.

> Læs også: Sådan passer du på dit udstyr i vinterkulden

Så er det din tur!

Vi håber, du nu føler dig inspireret til at gå ud og tage flotte billeder af is- og snekrystaller. Husk, at dine billeder ikke behøver ligne dem i artiklen her.

Vi håber selvfølgelig, du vil dele dine billeder med os. Det kan både gøres ved at tagge os på Instagram (skriv @diginordic i beskrivelsen) og selvfølgelig ved at sende billederne ind til vores fotokonkurrence.

Rigtig god fornøjelse!

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...