Hytte i fjeldene i blåt aftenlys
© Shutterstock

Få styr på den blå times faser

I overgangen fra nat til dag - og omvendt - trækker den blå time sit flotte, sarte lys henover himlen i hele tre forskellige faser. Læs med og find ud af hvilke.

Den blå time er et yndet tidspunkt på dagen for mange landskabsfotografer at tage billeder, fordi de tydelige blå nuancer på himlen tilføjer atmosfære og giver mættede farver. 

Selv om det nok for de færreste vil være en overaskelse, at den blå time ikke er en time, så er der alligevel faser i den, som ikke alle kender, og det er dem, vi kigger nærmere på i denne artikel. 

Længden af den blå time og dens individuelle faser varierer afhængig af årstid og er opdelt i tre faser af tusmørke. 

1. Astronomisk tusmørke

Når natten enten lige er begyndt eller næsten er slut, starter det astronomiske tusmørke, som er særdeles velegnet til stjernefotografering. 

Denne fase af den blå time starter, når solen er mellem 18 til 12 grader under horisonten, og fordi lyset er så svagt, kræver det lange lukkertider for at få lys nok til billederne. 

Vil du fange knivskarpe stjerner, kan du bruge apps som fx Photopills til at udregne præcis hvor lange lukkertider, du maksimalt kan indstille kameraet til. 

> Læs mere Her er de bedste kameraindstillinger til stjernefotos

Stjernehimmel over stille hav

I de lange lyse nætter om sommeren, kan du fange lækre vistaer som dette, hvor solen stadig er synlig i horisonten samtidig med stjernerne ovenfor. 

© Shutterstock

2. Nautisk tusmørke 

Når solen står mellem 12 til seks grader under horisonten, begynder næste fase af den blå time, hvor det nautiske afløser det astronomiske tusmørke.

Det nautiske tusmørke har sit navn fra søfarten, fordi det er muligt at navigere efter horisonten selv på nætter, hvor månen ikke er fremme.

Lyset er her ofte kraftig nok til, at man akkurat kan lave håndholdte optagelser, men autofokus vil typisk være udfordret, hvis man bruger objektiver med relativt små maksimale blændeåbninger på F. 4.0 og derover. 

Fisker sejler ud i båd med net

De kraftige blå nuancer kan nærmest give et monokromatisk look som på billedet her, og det er med til at forenkle udtrykket i et billede og gøre det stærkere. 

© Shutterstock

3. Det borgerlige tusmørke

Sidst men ikke mindst er der det borgerlige tusmørke, og det er her, hvor der er mest lys til få dine billeder i kassen. 

Det er kaldt det borgerlige tusmørke, fordi man kan fortsætte langt de fleste udendørsaktiviteter uden hjælp fra kunstigt lys. 

I denne del af den blå time er solen nærmest horisonten, og du er i stand til at fange dens skær på himlen. 

Både i solopgang og solnedgang kan fantastiske billeder fanges i denne periode, hvor solen står seks til nul grader under horisonten. 

> Læs mere Sådan fotograferer du solnedgangen

Nyt blad med stor guide

Læs meget mere om alle døgnets lyse timer, og hvordan du fotograferer dem i guiden, som du får i Digital FOTO nr. 10, 2022. 

Du får tips og tricks, bl.a. til hvordan du stiller hvidbalancen korrekt efter lyset, og til hvordan du fanger både lys og skygge.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...