Billede af Joshua Tree foran stjernehimmel

Der findes ingen facitliste indenfor fotografi, men når det gælder billeder af stjerner, er der alligevel nogle indstillinger, der er ret sikre. 

© Shutterstock

Her er de bedste kameraindstillinger til stjernefotos

Dine kameraindstillinger afhænger af både dit udstyr og det, du gerne vil bruge billederne til, men hvis du bruger de her indstillinger som udgangspunkt, har du gode forudsætninger for at få pletskud af stjerner, stjerneskud eller planeter.

27. januar 2021 af Sarah Marie Winter

For en nybegynder kan stjernehimlen virke som et uopnåeligt motiv. Man skal ud sent på aftenen, køre ud af byen for at finde et sted uden lysforurening, og så skal man stå og fumle med indstillingerne i mørket. 

Men det sidste kan du heldigvis slippe for, for vi har samlet de kameraindstillinger, der giver det bedste udgangspunkt for gode billeder af stjernerne. 

Det er en god idé at bruge et vidvinkelobjektiv på mindst 24 mm, for så kan du få en stor del af himlen og lidt af forgrunden med i samme billede. 

Derudover er et kamerastativ en nødvendighed, for du skal bruge lukkertider, der er så lange, at du ikke har en chance for at kunne holde kameraet stille undervejs.

> Læs også: Det kan du opleve på himlen i 2021

Raw giver flere muligheder

Billeder af stjerner kræver typisk nogle justeringer i billedbehandlingen for virkelig at funkle. Skyd derfor altid i raw, så du har så meget data til rådighed som overhovedet muligt.

Billede af båd med stjernehimlen i baggrunden

Hvis du skyder i raw-format, har du mange flere muligheder for at redigere billedet. Fx kan du her skifte hvidbalance, som det passer dig uden at miste billedkvalitet.

© Shutterstock

En blænde på F1.4-F2.8

Når du skal fotografere stjerner, handler det om at få så meget lys ind på sensoren som muligt. Og jo større blændeåbning, jo længere kan du skrue ned for ISO, så et objektiv, der kan gå ned til fx F1.8 eller F2.8, er en fordel.

Hvis du vil inkludere et element i forgrunden, er F2.8 det perfekte blændetal, for det vil lukke masser af lys ind, men vil også give en stor nok dybdeskarphed til, at forgrunden er nogenlunde i fokus.

En lukkertid på 5-20 sekunder

Lukkertiden er en balancegang, for på den ene side skal den være lang nok til, at der kommer tilstrækkeligt lys ind på sensoren, men på den anden side skal den ikke være for lang.

Det er nemlig sådan, at Jorden roterer hele tiden, og hvis din lukkertid er for lang, kan du risikere at få stjerner, der flytter sig og derfor ser udtværede ud på billedet.

Hvis du ikke skal lave store plakater ud af dine billeder, kan du roligt vælge en 20-25 sekunders lukkertid og få skarpe stjerner, der er stort set skarpe.

Det betyder, at du vil kunne se bittesmå spor, når du zoomer helt ind i billedet, men det vil ikke kunne ses, hvis billedet ligger på fx Facebook, Instagram eller en hjemmeside.

For helt at undgå spor skal du bruge den såkaldte NPF-regel til at udregne den rigtige lukkertid. Det letteste er at få appen PhotoPills til at lave regnestykket for dig. Appen fås både til iPhone og Android.

Gå ind i appen, vælg Spot Stars, og angiv kameramodel, brændvidde og blændeåbning. Vælg Accurate.

> Læs også: Tag perfekte billeder af stjerner

Billede af klipper og fyrtårn med stjernehimlen i baggrunden

Hvis du "bare" skal bruge billederne til din hjemmeside eller Instagram, kan du roligt bruge en lukkertid på op til 25 sekunder. 

© Shutterstock

En ISO på 3200-6400

Ulig blænde og lukkertid er der ikke nogen fast regel for, hvad din ISO bør stå på, men det er klart, at der skal skrues relativt højt op, for stjernehimlen er en svag lyskilde.

Med et full-frame-kamera vil du formentlig kunne nøjes med ISO 3200, mens du typisk skal op på ISO 6400 med en mindre sensor.

Husk bare, at det giver bedre billedkvalitet at gå op i ISO, end hvis du skal tvinge lysstyrken op i billedbehandlingen.

Bonustip: Brug selvudløser

Indstil kameraet til selvudløser på to eller ti sekunder, så det kan nå at falde til ro, inden billedet bliver taget.

> Læs også: Sådan laver du timelapse-video

E-bog om astrofoto

Du kan hente e-bogen og astrokalenderen i Fordeszonen, hvis du er abonnent på Digital FOTO. 

© Digital FOTO

Stor e-bog og kalender om astrofoto i Fordelszonen

Se, hvordan og hvornår du får fantastiske billeder af Månen, Mælkevejen, stjernespor, nordlys og stjerneskud i vores store e-bog om astrofotos. Du får også en kalender med himmelfænomener i 2021.

Det hele finder du i vores eksklusive abonnementsunivers Fordelszonen lige her. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...