Få flottere astrobilleder ved hjælp af stacking

Stacking betyder at stable billederne, og det er smart, hvis du fx har taget billeder af nattehimlen med høj ISO.

© Shutterstock

Sådan gør stacking-teknikken dine astrofotos bedre

Mange astrofotografer bruger en teknik, der kaldes stacking, til at få mere imponerende og støjfrie billeder af nattehimlen. Det er ret let at komme i gang, og herunder viser vi dig, hvordan du gør.

8. december 2020 af Sarah Marie Winter

Hvis du nogensinde har fotograferet stjerner eller andre motiver om natten, så ved du sikkert, at det er meget svært at slippe for støj.

For at få noget ud af det sparsomme lys på himlen er det nemlig nødvendigt med både en høj ISO og en lang lukkertid, og begge dele medfører støj i billederne.

Mange kameraer kan indstilles til at reducere støjen i optagelsen, og ellers kan det gøres i fx Lightroom, men ikke uden at miste en vis grad af detaljer.

> Læs også: Det kan du opleve på himlen

Giver renere billeder af Mælkevejen

Derfor tyer mange astrofotografer til teknikken stacking, der går ud på at tage en serie helt ens billeder, som bagefter stables (stackes) i et billedbehandlingsprogram.

Støjen varierer nemlig fra billede til billede, så når motivet er konstant, kan programmet registrere og fjerne støjen, så du til sidst får ét rent billede.

Teknikken er især populær blandt Mælkevejsfotografer, da det ofte kræver høje ISO-værdier at fange de svage gasskyer, der kendetegner kernen af galaksen. 

> Læs også: Sådan skyder du fascinerende billeder af nordlys

Få flottere astrobilleder ved hjælp af stacking

Billedet her er sammensat af flere hundrede kortere eksponeringer. Det har givet tætte stjernespor. Jo flere eksponeringer, jo tættere.

© Shutterstock

Stacking kan også bruges til stjernespor

Teknikken kan også bruges til at få imponerende billeder af stjernespor. For at fange disse spor, der skyldes Jordens rotation om sig selv, skal du nemlig bruge ekstremt lange lukkertider, typisk mindst 30 minutter.

Ved så lange lukkertider når sensoren at blive meget varm, og det betyder, at den danner en hel del termisk støj i billedet. 

En alternativ måde er derfor at tage en serie af billeder med en kortere lukkertid, fx 30 sekunder, og derefter stacke billederne. Som bonus får du her ikke bare et renere billede, men også tættere stjernespor. 

Det skyldes, at du ved én lang eksponering skal vente på, at hver stjerne flytter sig nogle få cm henover himlen, mens du ved mange kortere eksponeringer kan lægge stjernernes spor oveni hinanden.

> Læs også: Tag flotte billeder af månen

Få flottere astrobilleder ved hjælp af stacking

Billedet her er én lang eksponering på over en halv time. Det har givet få, men lange stjernespor, men også en hel del støj. 

Gratis program er let og hurtigt

Du kan godt bruge Photoshop til at stacke billederne, men har du over 100 billeder, kan det tage mere end en time for programmet at bearbejde billederne.

Derfor anbefaler vi programmet StarStaX, der kan downloades gratis her til både Windows og Mac. Eftersom det udelukkende er skabt til stacking, tager det ikke mere end 10-20 sekunder at stacke hundredvis af billeder.

> Læs også: Det bedste program til dine raw-filer

Stor guide til stjernespor i Digital FOTO

Stjernespor er ét af de motiver, rigtig mange fotografer drømmer om, men kun ganske få rent faktisk får i hus. Det vil vi lave om på. 

Derfor får du i Digital FOTO nr. 19/2020 en udførlig guide til at fange de flotte spor – lige fra det sted på himlen, du skal pege kameraet hen, til de indstillinger, du skal bruge for at lave serien af billeder. 

Vi viser også, hvordan du opnår en interessant komposition, og hvordan du justerer billederne i Lightroom og stacker dem i StarStaX. 

Er du endnu ikke abonnent, kan du lige nu få to numre af Digital FOTO og en fleksibel fotorygsæk for kun 99 kr. inkl. porto og ekspedition! Rygsækken er udstyret med smarte justérbare skillerum, og der er plads til både kamera, objektiver, ekstrabatterier og en lun sweater. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...