Einstein rækker tunge

Som regel er det berømte billede af Albert Einstein beskåret eller redigeret, men faktisk er der på originalen en person på hver side af ham.

© Shutterstock

Ikoniske billeder: Einsteins skøre billede var tæt på blive kasseret

Det mest berømte billede af den tyske fysiker Albert Einstein forestiller videnskabsmanden, der rækker tunge. Men faktisk var det lige før, at billedet ikke blev publiceret for offentligheden.

29. januar 2021 af Christian Trant

Nogle af de billeder, der er blevet taget gennem tiden, har betaget os i en sådan grad, at de har fået kultstatus og er blevet ikoniske.

I denne artikelserie ser vi nærmere på nogle af de mest ikoniske fotos, som de fleste af os nok har set før, men ikke nødvendigvis kender historien bag.

Her giver vi dig historien om, hvordan Einsteins festlige aften resulterede i et billede, som mere end 80 år senere sælges på alverdens merchandise.

> Læs også: Ikoniske billeder: Historien bag verdens dyreste foto

Et af verdens klogeste hoveder

Albert Einstein blev født i 1879 i Tyskland. I 1900 frasiger han sig sit statsborgerskab og rykker til Schweiz, hvor han underviser i matematik og arbejder som teknisk ekspert på patentkontoret.

I sin fritid udarbejder han videnskabelige rapporter, der kommer til at ændre videnskaben for altid. I 1921 får han overrakt Nobelprisen for sit banebrydende arbejde.

I 1933, da nazipartiet bliver det største i Tyskland, flytter jødiske Einstein til USA, hvor Princeton University tager imod ham med åbne arme. Han arbejder her de sidste 22 år af sit liv og er blandt andet involveret i forskningen, der fører til udviklingen af atombomben.

> Læs også: Ikoniske billeder: Historien bag “Lunch atop a skyscraper”

Einstein rækker tung

Einstein studerede bl.a. rummet, tid og energi, men videnskabsmanden havde også en humoristisk side, som man kan se på billedet her.

© Shutterstock

En festlig aften i gode venners lag

Einstein er blevet verdenskendt for sine store bidrag til videnskabens verden og som en seriøs fysiker, der arbejdede hårdt. Ikke desto mindre viser billedet her en sjælden og fjollet side af den ellers meget seriøse videnskabsmand.

Billedet er taget til Einsteins 72-års-fødselsdag, holdt på Princeton University. Det er den professionelle fotograf Arthur Sasse, der tager en stribe billeder af professoren i løbet af aftenen.

Da aftenen lakker mod enden, går Einstein ud i sin bil, kørt af en chauffør, og Sasse følger efter. Han går hen til den åbne bildør og beder om et sidste billede.

Einstein drejer hovedet og stikker tungen ud, lige da flashen går af. Efterfølgende får Einstein alle Sasses billeder tilsendt, og han er meget begejstret for det fjollede billede, som han bestiller ni kopier af. 

Fremover bruger han det også i alle sine takkekort.

Det skøre billede blev til en ren pengemaskine

Fotografen Sasse sendte efterfølgende fotoet til bureauet International News Photo Works. Her var man ret skeptisk over for det useriøse billede af den vigtige videnskabsmand. Men da man hører om Einsteins egen begejstring for det, går man med til at publicere det.

Efter Einsteins død bliver billedet distribueret under licens og trykt på utallige T-shirts, kopper, plakater med mere.

Derfor er det ikke usandsynligt, at du støder ind i en person, der den dag i dag bærer billedet på brystet eller har fotoet hængende derhjemme.

I 2017 blev det originale print og negativ, signeret af Einstein selv, solgt for over 800.000 kroner på auktion. 

> Læs også: 5 ting der ofte driller i Photoshop

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...