Billede af kyst og livreddertårn i fuldmåne

Ved at bruge månelys til at oplyse dine landskaber kan du få drømmeagtige billeder med køligt lys, bløde skygger og stjerner på himlen.

© Digital FOTO

3 gode grunde til at bruge månens lys i dine landskabsbilleder

Når vi taler om astrofotografi, handler det oftest om at undgå månelys. Men du kan også gøre det modsatte og udnytte fuldmånen som den ganske kraftige lyskilde, den er. Her er tre gode grunde til at prøve teknikken af.

15. februar 2021 af Sarah Marie Winter

Enhver fotograf ved, at landskaber er smukkere i skumringslys end i dagslys, men der er faktisk også en tredje mulighed; at vente til mørket falder på, og bruge det lys, månen kaster over landskabet.

Det lyder måske utroligt, men en helt fuld måne udsender faktisk et ganske kraftigt lys, og med en lukkertid på 20-30 sekunder kan du få billeder, der nærmest ser ud, som om de er taget i dagslys. 

Der er flere fordele ved at bruge denne metode, og dem får du herunder.

> Læs også: Tag flotte billeder af månen

1. Det er ikke et sjældent fænomen

For at opnå mest muligt månelys på landskabet anbefaler vi at sigte efter en måne, der er mindst 90 procent fuld. Det giver cirka fire dage hver måned til at fotografere, forudsat at vejret er klart.

Du får med andre ord masser af chancer for at få et skarpt billede i månelys, så hvis der er skyet på selve aftenen, hvor det er fuldmåne, behøver du ikke miste modet. 

2. Du kan bruge dit kitobjektiv

Modsat billeder af Mælkevejen, der kræver en lysstærk vidvinkel for at blive rigtig lækre, kan du her bruge det objektiv, du har ved hånden – også selv om det skulle være et kitobjektiv.

Under en fuldmåne er der nemlig så meget lys, at du kan bruge en blænde på fx F4.0 eller F5.6 og stadig få veleksponerede billeder. Samtidig kan du skrue væsentligt længere ned for ISO.

> Læs også: Det kan du opleve på himlen

Billede af strand med fotograf og kamera på kamerastativ

Vi tog ud til stranden lidt før solnedgang for at finde den perfekte vinkel at fotografere landskabet i. Senere var der udsigt til skyfri himmel og 94 procent fuldmåne. 

© Digital FOTO

3. Du får unikke landskabsbilleder

Sidst, men absolut ikke mindst, så får du nogle helt andre landskabsbilleder, end du er vant til. 

Månens lys giver både køligere nuancer og blødere skygger end dagslyset, og hvis du er heldig, vil man endda kunne spotte stjerner på himlen over dit motiv.

Få den fulde guide i Digital FOTO

I Digital FOTO nr. 3/2021 går vi i dybden med fotografering i månelys. Vi har selv været på fuldmånetur med kamera og kamerastativ, og du kan læse alt om, hvilke erfaringer vi gjorde os undervejs.

Vi hjælper dig med at planlægge din fototur i detaljer ud fra månens faser og bane på himlen, samt viser dig, hvordan du skal indstille dit kamera for at få pletskuddet i kassen.

Er du endnu ikke abonnent, kan du lige nu få to numre af Digital FOTO + den nye fotobog 'Bliv en bedre fotograf' for kun 88 kr. inklusiv porto og ekspedition! Bogen indeholder en lang række guides til alle de vigtigste motiver.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...