Mand sidder og nyder udsigten

Det er frusterende ikke at kunne gengive et storslået landskab. Vi hjælper dig godt på vej, og peger på fem begynderfejl, som du ikke må begå.

© Shutterstock

5 begynderfejl der ødelægger dine landskabsfotos

Der er fem typiske fejl, som du bør styre udenom, når du skyder landskabsbilleder. Vi hjælper dig godt på vej, så du får endnu bedre billeder med hjem fra fototuren.

1. En skæv horisontlinje

En skæv horisontlinje ødelægger symmetrien og roen i et landskabsbillede. Derfor er det vigtigt, at du tager dig god tid til at placere stativet, så dit kamera står lige, inden du trykker på udløserknappen. 

Hvis du fotograferer landskaber i udfordrende terræn, kan du få et lille vaterpas til blitzskoen, så du aldrig er tvivl, om du har har en lige horisontlinje. 

Og hvis du alligevel har fået taget et fantastisk landskabsbillede, hvor horisontlinjen ikke er helt i vater, kan du i de fleste billedbehandlingsprogrammer rette horisonten op.

> Læs også: 5 tips der giver dig flottere billeder af solnedgangen

Landskabsbillede af flod og skov

Hvis ikke der er et oplagt element du kan bruge i forgrunden, så handler om det om at trække baggrunden frem. Det kan du gøre ved at have floden helt i forgrunden, som her. Det giver øjet en naturlig sti gennem billedet. 

© Shutterstock

2. Manglende dybdeskarphed

Både forgrund, mellemgrund og baggrund skal være i kameraets fokusområde, når du fotograferer landskaber. Det kan du sikre, hvis du har den rette blændeåbning i dit kamera. 

En god dybdeskarphed, hvor hele landskabet er i fokus, får du ofte med en blænde mellem F8.0 til F11. Det er her de fleste objektiver tegner landskaber skarpest. 

Hvis du er ny i forhold til landskabsfotografi, kan du bruge blændeprioritet, som ofte hedder A eller AV på dit programhjul. Med denne indstilling styrer du kameraets blænde, men lader kameraet vælge den bedste lukkertid.

> Læs også: Forstå dybdeskarphed på 5 minutter 

3. Rystede billeder

Landskaber er gode motiver at øve sig på som fotograf, da de står stille. Det betyder, at du har god tid til at finde de bedste indstillinger til netop den situation, du står i. 

Desværre bliver der skudt alt for mange rystede billede af landskaber, men det kan du undgå, hvis du sætter dit kamera på stativ.

På den måde bliver længere lukkertider heller ikke noget problem, selv når lyssætningen ændrer sig, og du fx tager billeder af solnedgangen.

Du kan tage billeder af landskabet og solnedgangen et godt stykke tid efter, at solen er gået ned bag horisonten. Forlæng din lukkertid i takt med, at lyset forsvinder mere og mere. 

© Shutterstock

4. Kedelig komposition 

Mange landskabsbilleder kan hurtigt blive intetsigende og kedelige, hvis der ikke er tænkt over kompositionen.

Derfor bør du overveje, hvordan du kan gøre kompositionen mere interessant. 

Det kan du bl.a. hvis du både har en for-, mellem- og baggrund i din komposition. På den måde viser du også størrelsesforholdet bedre mellem de forskellige elementer i billedet.

Og netop størrelsesforholdet kan blive udtværet, hvis vi fx mangler noget i forgrunden, som vi kan sammenligne baggrunden med. Tænk derfor over, om du kan inkludere tre eller flere lag i dit billede. 

> Læs også: Det vigtigste du som fotograf skal vide om komposition

5. Fladt og kedeligt lys

Et dramatisk landskab skal komplimenteres af et dramatisk lys. Derfor er det sjældent midt på dagen, at du får de mest interessante landskabsbilleder, da lyset hurtigt kan blive fladt og kedeligt. 

Skyder du derimod dine landskabsbilleder, når solen kaster sit orange lys henover marken, bjergene eller skoven, så er chancerne for et bedre foto større. 

> Læs også: 4 tips til lys du skal kende som fotograf

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...