Stjerneeffekt gennem vinstokke
En ledestjerne i vinen

Med den rette indstilling kan du skabe flotte stjerneeffekter i dit billede.

7 hacks der løfter dine landskabsbilleder

Flotte landskabsbilleder drømmer de fleste fotografer om, og her får du syv nemme, gode tips til små ting, du kan gøre for at få endnu bedre skud i naturen.

Selv om en skarp komposition og det rigtige lys (næsten) altid vil være alfa og omega, når det kommer til at skyde landskaber, så findes der heldigvis også en god portion nemme tips, der kan styrke dit landskabsbillede endnu mere.

Her har vi samlet syv stærke kamerahacks, altså ting, du kan ændre ved eller i dit kamera, som sender dig op på næste niveau som landskabsfotograf.

1) Lav stjerneeffekt med mindre blænde

Når solen titter gennem de tætte blade og skaber en fin stjerneeffekt i motivet, kan det give nyt liv til et ellers lidt kedeligt landskabsbillede.

For at skabe stjerneeffekten skal du blænde ned, fx til F16 eller mindre. Hvordan stjerneeffekten tager sig ud, vil afhænge af bl.a. dit objektiv.

> Læs også: Sådan giver du dine billeder en fin stjerneeffekt

2) Frem med hætten i regn

Sørg for altid at have en plasticpose, eller endnu bedre en badehætte, i kameratasken. Den er guld værd, når det begynder at dryppe, og kameraet skal beskyttes mod fugt.

Amerikansk highway gennem goldt landskab
Uendelig vej

Telen har trukket perspektivet sammen i det amerikanske landskab, men med et simpelt trick er billedfeltet også udvidet.

3) Prøv med et panorama på højkant

Det gode ved en tele, som mange ofte benytter sig af til landskabsfotos, er, at den trækker forgrund, mellemgrund og baggrund i landskabet sammen og komprimerer perspektivet. Det ser ganske lækkert ud. Til gengæld må du ofre noget på selve det område, du kan dække i dit motiv, som begrænses.

En måde at få det bedste fra begge verdener på er ved at skyde vertikalt, altså med kameraet på højkant, men lave et panorama fra venstre mod højre.

> Læs også: Her er alt du skal vide om at lave panorama

4) Hænderne op (i dit panorama)

Når vi nu er i gang med at snakke panorama, så kommer her et lille nemt tip: Tag et billede af din hånd i starten og slutningen af din panoramaserie, så du efterfølgende nemt kan se, hvor det starter og slutter.

5) Vælg live view for skarp fokus

Når du bruger live view, vil kameraet tjekke fokus direkte på billedchippen i stedet for i et autofokusmodul, som sidder i bunden af kameraet. Det kan faktisk godt give lidt mere præcis fokus og altså en bedre skarphed. Systemkameraer bruger altid live view.

Pol-filter mod blå himmel
Ud i det blå

Et pol-filter kan hjælpe dig med at få en flot blå himmel, men det kan meget mere end det i landskabsbilleder.

6) Brug pol-filter ofte

Traditionelt bruges pol-filteret til at dæmpe refleksioner i blanke overflader, fx vand, eller til at få en klar blå himmel i solskin. Men du kan med fordel bruge pol-filteret jævnligt i dine landskabsbilleder, for ofte vil det have en positiv effekt. Det kan fx hjælpe på ærgerlige lysreflekser eller simpelthen bare skabe et mere levende og klart billede.

> Se også: Få det bedste ud af pol-filteret (kun for abonnenter)

7) Find cykelremmen frem

Måske kender du et trick, der handler om at hænge noget tungt, fx din fototaske, i krogen under dit stativ for at stabilisere det. Det er stadig et rigtig godt hack, men det kan have den ulempe, at fototasken hænger og svajer i luften og skaber rystelser i billeder.

Det kan dog nemt løses ved at medbringe en elastikrem – sådan en, som man fx bruger på bagagebæreren på sin cykel, og sætte fototasken fast med denne, så den hviler på jorden.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...