Bro fotograferet i den blå time

Lyset i den blå time er så svagt, at du i de fleste tilfælde vil skulle bruge et kamerastativ for ikke at få rystede billeder.

© Shutterstock

Sådan sikrer du dig knivskarpe landskabsbilleder

Landskabsbilleder er bare mest imponerende, når de står fuldstændig skarpt – og det er faktisk relativt let at opnå, men der er nogle faktorer, du skal være særligt opmærksom på. Her får du opskriften på skarphed.

6. januar 2020 af Sarah Marie Winther

Det er fuldkommen ligegyldigt, hvor smukt sollyset falder, eller hvor velovervejet din komposition er – hvis dine landskabsbilleder er uskarpe, så kan du ikke bruge dem til noget.

Heldigvis er der flere små ting, du kan gøre for at sikre, at dine billeder bliver skarpe fra forgrund til baggrund – lige fra at vælge den rigtige kameraindstilling til at sikre, at dit kamerastativ står helt stabilt. 

> Læs også: 5 tips til bedre landskabsbilleder

1. Sørg for at stramme alle skruer i dit kamerastativ

Hvis der bare er én lille del på dit kamerastativ, der ikke er strammet så meget, som den overhovedet kan, så kan det betyde, at dine billeder bliver rystede.

Husk fx at den lille plade, der er skruet fast i bunden af dit kamera, også skal sidde helt stramt for at holde dit kamera fast.

Og selvom du har strammet den, inden du gik i gang med at tage billeder, kan den sagtens blive løs i løbet af optagelsen, så hver gang du flytter stativet eller bare rekomponerer dit billede, så stram den igen.

> Som abonnent får du blandt andet vores store e-bog om landskabsbilleder. Se mere lige her. 

Landskab med træ og sne i solnedgang

Et kamerastativ består af mange forskellige dele, og de skal alle være fuldstændig strammet til, når du begynder at tage billeder. Ellers kan du risikere bevægelsessløringer. 

© Shutterstock

2. Hæng en rygsæk i krogen under dit stativ

Mange kamerastativer er udstyret med en krog i bunden af midtersøjlen, og hvis du hænger din rygsæk eller noget andet tungt på den krog, kan du stabilisere stativet endnu mere. 

Det er især smart, hvis det blæser meget.

> Læs også: 5 tips til bedre billeder i sneen

3. Hold fingrene fra stativet under optagelsen

Hvis kameraet er udsat for bare den mindste bevægelse, mens lukkeren er åben, kan det give slørede billeder, så undlad at lægge hænderne på kamerastativet, når du har trykket på udløserknappen.

Hvis der er meget vind, så løft også kameraets rem op i luften, så den ikke rører ved stativet under optagelsen. En hård vind kan få remmen til at slå mod stativet, og det skaber også bevægelse. 

> Læs også: Sådan tager du enkle og smukke landskabsbilleder

4. Brug selvudløser eller fjernudløser

En anden let måde at eliminere bevægelser på er ved at indstille kameraet til selv at tage billedet efter to sekunder, så du ikke skal trykke på en knap. Du kan også bruge en trådløs fjernudløser. 

> Læs også: Sådan får du smukke billeder i den gyldne time

Landskab med skov i tåge

Ved at stille skarpt en tredjedel inde i billedet kan du opnå størst mulig dybdeskarphed. Hvis kameraets autofokus har svært ved at fokusere, så vælg et område med stor kontrast.

© Shutterstock

5. Læg fokus en tredjedel inde i billedet

Du kan maksimere dybdeskarpheden i dine landskabsbilleder ved at fokusere cirka en tredjedel inde i motivet. 

Denne afstand kaldes hyperfokaldistancen, og den er lettest at opnå, hvis du bruger autofokus med et enkelt punkt eller manuel fokus.

> Læs også: 10 naturfænomener du skal fotografere

6. Slå kameraet over på live view og zoom ind

Det kan være svært at se i den lille søger, om du har stillet skarpt det rigtige sted, så det er ofte en hjælp at slå Live View til på kameraets LCD-skærmen og zoome helt ind på området for at tjekke skarpheden. 

Hvis der er skarpt solskin, kan skærmen dog give genskin, og så er det bedst at bruge søgeren. Hvis dit kamera har en elektronisk søger, kan du faktisk også zoome ind her.

> Hent e-bog om landskabsfoto her!

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...