To legofigurer på stranden

Planlæg hvilket scenarie du vil skildre i dit miniature-billede. Her kommer det bedste billede kun, hvis du har planlagt, hvad fotoet skal indeholde.

© Shutterstock

Leg med miniature og bliv en bedre fotograf

Selv om miniature antyder noget småt, kan det give mulighed for at skabe store verdener. Vi guider dig til, hvordan du kan få sjove billeder, samtidigt med at du lærer mere om indstillingerne i dit kamera.

1. juli 2020 af Christian Trant

Stilen kan vel bedst kaldes for miniaturefotografering, og den helt store forskel fra mikro-, makro- og tilt-shift-fotografering er, at det ikke kræver avanceret eller dyrt fotoudstyr at opnå seværdige og ofte forbløffende resultater.

Her får du tre tips til sjove fotoprojekter med miniature. 

1. Forbered hvordan dit motiv skal skydes

Et godt miniature-foto viser velkendte elementer, men med mindre figurer i billedet, som overrasker øjet, der ser. 

Det gode miniaturebillede giver altså en fornemmelse af det forvrængede størrelsesforhold. 

Hvis du stiller dine miniaturefigurer foran rigtige huse eller træer, bør du være opmærksom på, at de står i en tilpas afstand fra baggrunden. Ellers vil du risikere, at proportionerne mellem legofiguren i forgrunden og fx huset i baggrunden ser tydeligt kunstige ud.

> Læs også: Backup af billeder på den sikre måde

legomand foran højhus

Du er tvunget til at eksperimentere med brændvidde, dybdeskarphed og figurens placering for at komme i mål. Tag flere billeder, hvor du flytter figurens placering, så har du et større udvalg efter optagelsen.

© Shutterstock

2. Byg din egen fotoboks og få en anonym baggrund

Du kan lave dit helt eget fotostudie til miniaturefotos ved at skyde dine billeder inde i en hvid papkasse. 

Hvis du klistrer hvidt papir på indersiden af en papkasse, får du en ensartet baggrund, hvilket skaber ro i billedet, så baggrunden ikke tager fokus fra motivet. 

Hvis du samtidig bruger en en diffuser på den eksterne flash, kan du sprede lyset ekstra meget, så lyset bliver blødt og behageligt. Det hårde lys fra flashen kan nemlig give genspejlning i de skinnende figurer, hvilket gør billedet mindre realistisk. 

> Læs også: Sådan vælger du det rigtige kamerastativ

Transportabel fotoboks

Skab en ens baggrund ved at lave en transportal fotoboks.

© Shutterstock

3. Du bestemmer hvad der skal være i fokus

Når du skyder miniature-fotos, bør du overveje, hvad der skal være i fokus i dit billede. Hvis du ønsker, at hele billedet skal være i fokus fra forgrund til baggrund, bør du vælge en høj blændeværdi, som fx F11.

Vil du derimod kun have, at en lille del af din miniaturefigur er i fokus, skal du vælge et lavt blændetal såsom F2.8.

> Læs også: Det betyder blændeværdierne på dit objektiv

Her er de små figurer i forgrunden i fokus, hvorimod koppen i baggrund er sløret. Det giver en god effekt, hvor øjet skal opdage, hvor de små figurer sidder.

© Shutterstock

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...