En skov og en flod fotograferet med lang lukkertid
© Shutterstock

3 redigeringstips giver dig flottere naturbilleder på få sekunder

Naturen er en guldgrube af spændende motiver, men desværre er det ikke altid sådan, at billederne fra fototuren i naturen lever helt op til forventningerne. Med vores tips kan du hurtigt løfte dine naturbilleder til nye højder i redigeringen.

29. januar 2020 af Jeppe Vestergaard

Naturen er en guldgrube af spændende motiver, men desværre er det ikke altid sådan, at billederne fra fototuren i naturen lever op til forventningerne.

Vi giver dig tre tips til redigering, der let løfter dine naturbilleder til nye højder. 

1. Ryd op i naturbilledet

Simpelt naturbillede fra norden

Selv de mindste urenheder eller forstyrrende elementer vil kunne ødelægge et billede som dette. Her er der fokus på det simple og enkle naturbillede.

© Shutterstock

Om du tager billeder af blomster, skoven eller af dyr i naturen, så gælder én ting altid. Jo renere og mere simpelt billedet fremstår, jo pænere er det.

I et redigeringsprogram kan du bruge forskellige redskaber til at rydde op i billedet. I Lightroom kan du fx bruge Spot Removal. Med dette værktøj kan du nemt fjerne støvkorn eller andre forstyrrende elementer i dit billede.

Vælg først værktøjet fra Lightrooms værktøjskasse under Develop. Værktøjet har genvejstasten Q. Klik herefter på det, du gerne vil fjerne, og find derefter et område i billedet, som kan udskiftes med det forstyrrende element.

> Se også Fordelszone-videoen: Sådan fjerner du sensorstøv med Lightroom.

2. Forøg forskellen mellem lys og mørke

Et naturbillede bliver ofte mere interessant, hvis det har masser af kontrast. Det kan du gøre på få sekunder i et redigeringsprogram.

Først og fremmest kan du forøge kontrasten i billedet, hvis du fx trækker i skydeknappen Contrast under Basic-panelet i Lightroom. Det giver udmærkede resultater, men du kan give dig selv endnu mere kontrol.

Brug i stedet værktøjet Tone Curve. Herinde skal du trække i linjen, så den får en s-kurve. Det hæver højlysene og sænker skyggerne. Det giver mere dramatik i dine naturbilleder.

> Læs også: Sådan får du optimal kontrast i dine billeder

3. Færre farver er flottere

For at få simple og enkle naturbilleder, skal du forsøge at holde antallet af farver i billedet nede. Generelt er omkring to eller tre farver optimalt.

I Lightrooms panel HSL/Color under Develop, kan du ændre på dine farver i billedet.

I billedet herunder er der fx fokus på den gule farve i blomstens støvdragere. Brug derfor Hue under HSL/Color til at ændre de andre farvetoner i billedet, så blå fx bliver mere grøn og grøn bliver mere blå. Det gør det nemmere at gøre disse farver mere anonyme.

Herefter skal du bruge Saturation til at hæve farvemætningen i de gule farver og trække farve ud af blå og grøn. Nu står du tilbage med et billede, der har færre farver, og hvor fokus er på den ene farve, som er hovedmotivet.

> Læs også: Lær om individuelle farveændringer i Lightroom-skolen.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...