Sortspætte fodrer unge i redehullet

Er du heldig, kan du fra slutningen af maj fotografere sortspætten, når den fodrer sine sultne unger i redehullet. Husk at holde god afstand.

© Shutterstock

Det skal du fotografere i sommermånederne

Det er ikke kun i foråret, der er gang i plante- og dyreriget. Her er en oversigt over nogle af alle de spændende arter, der dukker op i naturen i årets varmeste måneder.

27. maj 2020 af Sarah Marie Winter

Sommerens ankomst er ikke kun ensbetydende med solskoldede næser, overdådige isvafler og lange, lyse aftener.

Efterhånden, som vejret bliver mildere, dukker nogle dyr frem fra deres vinterhi, mens andre dyr får unger. Samtidig står haver og parker i blomst, og det betyder masser af smukke farver og summende liv. 

Herunder har vi samlet en oversigt over nogle af alle de motiver, der åbenbarer sig i årets varmeste måneder. 

Haveiris i blomst

Iris er med sine farverige og krøllede blade en yderst fotogen blomst, som du kan få unikke billeder af, hvis du eksperimenterer lidt med vinklerne.

© Shutterstock

Marsvin og sultne spætteunger

Maj: Allerede i april og maj vil du så småt kunne se marsvin i Lillebælt, men der er flest i maj og frem til august.

Maj: Fra februar til marts udruger natuglen sine æg, og frem til slutningen af maj vil du kunne spotte de dunede unger, når de sidder på grene tæt ved træernes stammer.

Slutningen af maj: Den karakteristiske sortspættes unger er udklækket, og finder du redehullet, kan du få et billede af de ivrige ungers næb, der stikker ud af redehullet under fodringen.

Maj-juni: Her blomstrer den flotte haveiris med de store, krøllede blade i alverdens farver.

Maj-juli: Den store flagspættes unger udklækkes, og fra maj til juli kan ungernes højlydte tiggen fra redehullet høres på lang afstand. Fra juni til juli kan du fotografere ungerne flyve ud.

Maj-september: Den farvestrålende sommerfugl almindelig blåfugl kan ses på de fleste varme, tørre, åbne og blomsterrige lokaliteter. Du vil også kunne finde den i haver, da den strejfer en del.

> Læs også: Her er alt hvad du skal vide om makrofotografi

Engrandøje på blomster

Engrandøje er en almindelig sommerfugl, men det betyder bestemt ikke, at den ikke kan give flotte billeder. Sørg for at komme helt ned i knæ – det gør det lettere at opnå en flot, sløret baggrund uden forstyrrende elementer. 

© Shutterstock

Travle tårnfalke og legesyge rævehvalpe

Juni-juli: Her blomstrer de prægtige silkepæoner. Blomsterne er så store, at du kan komme tæt på med selv et kitobjektiv, hvor nærgrænsen er relativt lav.

Juni-juli: De smukke lupiner blomstrer i juni og juli samt i september, hvor der typisk er en efterblomstring. En oplagt idé er at skyde portrætter på en mark, hvor lupinerne vokser vildt.

Juni: Her kan du være heldig at spotte tårnfalke, der flyver med bytte til deres unger. De lever i åbent landskab med spredt bevoksning samt i byer.

Juni: På denne tid er rævens hvalpe blevet så store, at de kommer op ad gravene. Har du fundet en rævegrav, er det bare at vente i god afstand. Hvalpene er ofte legesyge og mere uforsigtige end de voksne ræve, hvilket giver gode chancer for fantastiske billeder. 

Juni-august: En ny generation af den fine sommerfugl engrandøje er på vingerne. Den findes overalt i Danmark på steder med rigelige mængder græs.

Juni-august: Her blomstrer den klare lyseblå staude mandstro. Et let makromotiv er at fange en honningbi, når den klatrer på den runde blomst.

Midten af juni: Her har du chance for at få et vidunderligt billede af den sjældne sorthalsede lappedykker, for på denne tid kan den ses svømmende i vandfladen med små unger på ryggen. Her i landet findes den primært i Midtjyllands søer.

> Læs også: Disse 10 fugle skal du fotografere

Sorthalset lappedykker med unge

Løft dine fuglebilleder til nye højder ved at fange dette forunderlige fænomen: En sorthalset lappedykker, der tager sin nyudklækkede unge med på en svømmetur. 

© Shutterstock

Havørneunger og admiralsommerfugle

Midten af juni: Har du teleobjektivet klar, kan du være heldig at fange små familieflokke af den farvestrålende gulirisk, indtil den lille spurvefugl forlader landet i september-oktober.

Midten af juli: Den majestætiske havørns unger er udklækket, og derfor kan du se udfløjne havørneunger ved større søer eller fjorde, der er omkranset af skov.

Juli: En ny generation af den store og flotte admiralsommerfugl er i luften, og du kan se den i haver, parker, skove, moser og andre steder, hvor der vokser brændenælde.

Juli-oktober: Én af de mest velkendte sommerfugle, dagpåfugleøje, er udklækket og kan findes og fotograferes overalt i landet. Har du en sommerfuglebusk i haven, er du garanteret et besøg.

August: Nu kan du få et glimt af både voksne sæler og små sælunger, når de hviler sig i solen, blandt andet på stenrevet i Avnø Fjord.

September: Det tidlige efterår er brunsttid for kronhjortene, hvilket betyder brøl, slåskampe og parring. Det er vigtigt, at du ikke forstyrrer dyrene i brunsten, så hold dig på veje og større stier, hvor de er vant til, at der kommer mennesker.

> Læs også: Sådan kommer du helt tæt på dyrene

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...