Nogle gange ser vi et billede af et vildt dyr og tænker "hvordan i alverden er det dog lykkedes fotografen at få det?"
Sådan er det med mange af de billeder, den hollandske fotograf Floris Smeets tager. Han kommer helt tæt på selv de mest sky og forsigtige dyr, og fanger deres helt og aldeles naturlige adfærd.
Vi har spurgt ind til Floris' bedste tips, og dem får du her.
1. Lær dit motiv (grundigt) at kende
Hvis du vil tage et godt billede af et bestemt dyr, er det ekstremt vigtigt, at du kender dyrets adfærd og ved hvor og hvornår, du kan forvente at se dem. Brug derfor så meget tid som overhovedet muligt i nærheden af dette dyr.
Første gang, du ser dyret, vil du ikke kunne tage et godt billede. Men når du ved, hvornår på dagen det dukker op, hvor hurtigt det bevæger sig, og hvad der får det til at stikke af, kan du begynde at fokusere på din fotografering.
"For mig hjælper det at vende tilbage til det samme område igen og igen. Når jeg så har taget det samme billede tilstrækkeligt mange gange, så begynder jeg at skubbe til mine egne grænser og blive mere kreativ," siger Floris.
> Læs også: Kom helt tæt på dyrene

Floris foretrækker at være ude i mindst tre dage, når han følger et dyr. Han har ofte telt med, så han kan holde sig i nærheden af dyret eller flokken.
© Floris Smeets2. Vær opmærksom på omgivelserne
Floris leder mange workshops rundt omkring i Norge, og han må ofte minde sine kunder om at være forsigtige, især når de fotograferer moskusokser i nationalparken Dovrefjell.
"Folk er ofte så fokuserede på ét bestemt dyr, at de ikke ænser omgivelserne. Moskusokser er typisk i flok, og hvis en person er helt fokuseret på ét dyr og pludselig begynder at gå i en bestemt retning for at få et billede, så er de ofte lige ved at vade ind i resten af flokken," siger Floris.
En god huskeregel er derfor at kigge dig omkring, når du bevæger dig i naturen, for selv om du har helt styr på det dyr, du fotograferer, kan du risikere at skræmme andre dyr væk, hvis du ikke er forsigtig.
> Læs også: Sådan fotograferer du fugle i flugt

Billedet her er taget i Dovrefjell på den koldeste dag, Floris nogensinde har været ude som guide. Alligevel lagde han sig på maven for at få den slørede forgrund.
© Floris Smeets3. Brug forgrunds- og baggrundssløring
Noget af det, der kendetegner Floris' billeder, er det minimalistiske udtryk. Det opnår han ved at fotografere fra en lav vinkel og sløre både forgrunden og baggrunden i sine billeder.
"Folk skriver ofte til mig, at de ikke kan skabe den samme sløring, fordi de ikke har råd til lysstærke objektiver som min 400mm F2.8," siger Floris.
Men det handler bare om at gå tættere på den forgrund, du gerne vil sløre, forklarer han – og lede aktivt efter forgrunde, der giver mulighed for sløring, fx en snedynge eller noget højt græs.
> Læs også: Stor guide til objektiver