Billede af urfugle der slås

Det krævede en lukkertid på 1/1600 sekund at få billedet her af de to urfuglehanner i håndgemæng. 

© Floris Smeets

Naturfotografens tips til autentiske dyrefotos

Den hollandske fotograf Floris Smeets bor i Norge, hvor han tager imponerende billeder af urfugle, ugler, polarræve og moskusokser i Norges barske natur. Her får du hans bedste tips til autentiske billeder af vilde dyr.

26. april 2021 af Sarah Marie Winter

Nogle gange ser vi et billede af et vildt dyr og tænker "hvordan i alverden er det dog lykkedes fotografen at få det?" 

Sådan er det med mange af de billeder, den hollandske fotograf Floris Smeets tager. Han kommer helt tæt på selv de mest sky og forsigtige dyr, og fanger deres helt og aldeles naturlige adfærd. 

Vi har spurgt ind til Floris' bedste tips, og dem får du her. 

1. Lær dit motiv (grundigt) at kende

Hvis du vil tage et godt billede af et bestemt dyr, er det ekstremt vigtigt, at du kender dyrets adfærd og ved hvor og hvornår, du kan forvente at se dem. Brug derfor så meget tid som overhovedet muligt i nærheden af dette dyr. 

Første gang, du ser dyret, vil du ikke kunne tage et godt billede. Men når du ved, hvornår på dagen det dukker op, hvor hurtigt det bevæger sig, og hvad der får det til at stikke af, kan du begynde at fokusere på din fotografering. 

"For mig hjælper det at vende tilbage til det samme område igen og igen. Når jeg så har taget det samme billede tilstrækkeligt mange gange, så begynder jeg at skubbe til mine egne grænser og blive mere kreativ," siger Floris. 

> Læs også: Kom helt tæt på dyrene

Lapugle fotograferet i modlys

Floris foretrækker at være ude i mindst tre dage, når han følger et dyr. Han har ofte telt med, så han kan holde sig i nærheden af dyret eller flokken. 

© Floris Smeets

2. Vær opmærksom på omgivelserne

Floris leder mange workshops rundt omkring i Norge, og han må ofte minde sine kunder om at være forsigtige, især når de fotograferer moskusokser i nationalparken Dovrefjell.

"Folk er ofte så fokuserede på ét bestemt dyr, at de ikke ænser omgivelserne. Moskusokser er typisk i flok, og hvis en person er helt fokuseret på ét dyr og pludselig begynder at gå i en bestemt retning for at få et billede, så er de ofte lige ved at vade ind i resten af flokken," siger Floris.

En god huskeregel er derfor at kigge dig omkring, når du bevæger dig i naturen, for selv om du har helt styr på det dyr, du fotograferer, kan du risikere at skræmme andre dyr væk, hvis du ikke er forsigtig. 

> Læs også: Sådan fotograferer du fugle i flugt

Moskusokser i snestorm

Billedet her er taget i Dovrefjell på den koldeste dag, Floris nogensinde har været ude som guide. Alligevel lagde han sig på maven for at få den slørede forgrund. 

© Floris Smeets

3. Brug forgrunds- og baggrundssløring

Noget af det, der kendetegner Floris' billeder, er det minimalistiske udtryk. Det opnår han ved at fotografere fra en lav vinkel og sløre både forgrunden og baggrunden i sine billeder.

"Folk skriver ofte til mig, at de ikke kan skabe den samme sløring, fordi de ikke har råd til lysstærke objektiver som min 400mm F2.8," siger Floris.

Men det handler bare om at gå tættere på den forgrund, du gerne vil sløre, forklarer han – og lede aktivt efter forgrunde, der giver mulighed for sløring, fx en snedynge eller noget højt græs.

> Læs også: Stor guide til objektiver 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...