Sådan bruger du en kamerafælde

En kamerafælde kan bruges til at fotografere alt fra spidsmus til kronhjorte – og det kan give langt mere naturlige billeder, end hvis du selv skal snige dig ind på dyret.

© Shutterstock

Sådan bruger du en kamerafælde

En kamerafælde er et yderst nyttigt redskab, hvis du gerne vil fotografere vilde dyr helt tæt på. Her er alt, hvad du skal vide om at bruge kamerafælder.

19. juni 2019 af Sarah Marie Winther

Hvis du nogensinde har fotograferet vilde dyr i naturen, så ved du formentlig, at det kræver en overordentlig stor portion tålmodighed og forsigtighed. 

Især hvis det er et sjældent dyr, et sky dyr eller et dyr, der kun er aktivt om natten. 

En kamerafælde er et redskab, der åbner for en helt ny verden af spændende motiver. 

Den giver dig nemlig mulighed for at komme meget tættere på dyrene, end du ellers ville kunne, samt at få billeder af dyrenes naturlige, uforstyrrede adfærd.

> Læs også: 7 ting naturfotografen skal have i fototasken

Hvad er en kamerafælde?

En kamerafælde er – modsat hvad navnet måske antyder – ikke noget, der bruges til at fange vilde dyr med.

Det er derimod en type kamera, der er bygget til at kunne stå ude i naturen i dage, uger eller endda måneder ad gangen. På den måde behøver du ikke selv ligge i skjul og vente på dyrene. 

Kameraerne er robuste nok til, at de kan holde til regnskyl og nattefrost, og diskrete nok til, at dyrene ikke lægger mærke til deres tilstedeværelse. 

Nogle kan indstilles til at blive udløst af forbipasserende dyr, mens andre kan indstilles til at tage billeder i intervaller over fx en uge. 

Læs også: Skarpe tips: Kom helt tæt på dyrene

Sådan bruger du en kamerafælde

Med en kamerafælde slipper du for at vente i timevis på fx ræven, der ikke er meget for at vise sig, når den kan fornemme, at der er mennesker tæt på. 

© Shutterstock

Hvordan kommer du i gang med at bruge kamerafælder?

Først og fremmest skal du have fat i et egnet kamera. I mange friluftsbutikker kan du få kameraer til vildtfotografering fra 500 kroner og opefter, fx dette Denver WCT-8010, der er vandtæt, har bevægelsessensorer og kan efterlades i op til tre måneder ad gangen. 

Hvis du vil fotografere nataktive dyr, er det desuden vigtigt, at dit kamera er i stand til at tage brugbare billeder i fuldkommen mørke. Det kan dette kamera, der har LED-lysdioder og et infrarødt filter.

Når du har kameraet, skal du have sat det op et sted, hvor du ved, at dyrene kommer forbi. Gå på jagt efter spor i skoven, på marken, eller hvor du nu skal fotografere, og led efter smalle passager på sporet, som dyrene er nødt til at gå igennem. Det vil gøre det lettere at få gode nærbilleder, fordi du kan forudse, hvor i billedet, dyret vil være. 

Selvom det er fristende at tjekke sin kamerafælde efter kort tid, så se, om du kan lade det stå så længe som overhovedet muligt. 

Jo længere tid, du efterlader det, jo større er chancen for, at du får drømmebilledet i kassen. 

Læs også: Verdens vildeste steder for dyrefotografering

Sådan bruger du en kamerafælde

Kamerafælder bruges ofte til at studere farlige dyr, som det ikke er muligt at komme fysisk tæt på, men du kan også sagtens bruge dem til forsigtige dyr som fx hjorte.

© Shutterstock

Mød dyrefotografen over dem alle i Digital FOTO nr. 10

Kamerafælder er blevet brugt i årtier af forskere til at studere vilde dyrs adfærd uden at risikere at forstyrre dem, men mange fotografer benytter også kamerafælder til at få unikke billeder af dyrene.

En af dem er den legendariske National Geographic-fotograf Michael "Nick" Nichols, hvis billeder af løver, tigre og elefanter er berømte over hele verden. Sidste år blev Nick ramt af en alvorlig sygdom, men heldigvis er han på benene igen, og vi har fået det første interview med ham siden sygdommen.

I interviewet får du blandt andet historien om, da han måtte løbe fra en rasende elefant, da han styrtede ned med et fly midt i et krybskytteområde, og da han tog ét af sine mest ikoniske billeder af en frustreret chimpanse. 

Som abonnent kan du læse interviewet i appen Wype

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...