Børnefoto af lille pige der puster mælkebøttefrø i solen

Læs her, hvordan du får gode, naturlige billeder af de mindste i familien. 

© Shutterstock

Sådan får du gode billeder af børn og børnebørn

Spontanitet og umiddelbarhed gør børn til oplagte motiver for en portrætfotograf. For at få gode børnebilleder er du dog nødt til at tage helt andre midler i brug, end når du fotograferer voksne.

2. august 2018

Børn er yderst taknemmelige motiver, da de som regel har færre hæmninger og er langt mere spontane end voksne. 

De er dog også helt anderledes at fotografere, og det er fx altafgørende, at du kan fastholde barnets interesse, og at du formår at få det gode billede i kassen, før barnet mister tålmodigheden.

Vi har samlet et par simple tips, som du kan bruge, når du tager børnebilleder:

1. Arrangér børnefotografering efter morgenmaden

De fleste børn er friske og fyldte med energi, når de har fået morgenmad. 

At arrangere fotograferingen her vil derfor øge dine chancer for at få et godt billede, inden de bliver trætte og gnavne. 

Læs også: Sådan får du det naturlige smil frem i portrætfotos

2. Tag barnets yndlingslegetøj eller bamse med

Især mindre børn kan godt blive utrygge, hvis de skal fotograferes et sted, de ikke kender – eller af en person, de ikke kender. 

Sørg derfor for, at barnet får et stykke legetøj eller en bamse med, de er glad for, og som du kan vifte med bag kameraet, når du skal have deres opmærksomhed. 

Læs også: Lad børnene tage fotos

Børnefoto

Barnet behøver ikke kigge i kameraet, når du tager børnefoto. Du skal naturligvis også have øje for lys, komposition osv. for at få det perfekte skud i kassen. 

© hiva sharifi // Unsplash

3. Involvér barnet i processen

De fleste børn er nysgerrige, og som fotograf vil du helt sikkert få flere point, hvis du lader dem røre ved kameraet og trykke på knapperne. Sluk eventuelt kameraet først.

Vis også billederne til barnet undervejs – så vil det garanteret også komme med sjove og fantasifulde forslag til dit fotografi.

> Læs meget mere om portrætfotografering her

Børnefoto

Et billede som dette er noget sværere at fange, og kræver mere forberedelse. Se hvordan du tager dette billede i Digital FOTO nummer 12/2018.

© Emil Frej Hansen

Protip: Du har 20 minutter

Når du fotograferer børn, har du et vindue på ca. 20 minutter uanset om barnet er et eller ti år gammelt.

Hvis du er heldig, får du dine 20 minutter med det samme, andre gange skal du arbejde med barnet, lege og snakke i en halv time, før barnet er tøet op og er klar til at få taget billeder.

Start med de billeder, du SKAL have med hjem, og hvis der er mere energi tilbage i barnet, kan du eksperimentere med poseringer og lys til sidst.

Lad være med at starte med noget vildt avanceret - du kan ikke forvente, at et barn uanset alder kan eller vil tage imod svære instruktioner. Det er en af grundene til, at børnefotografi er sjovt.

Inspiration og vejledning i Digital FOTO

I Digital FOTO nummer 1272018 får du masser af inspiration og vejledning til skarpe børneportrætter både udenfor og indenfor.

Du får også et par af de skæve idéer, som både dine modeller og resten af familien vil elske, men som kræver lidt mere både i fotograferingen og billedbehandlingen. 

Sådan fotograferer du børn


Tegn abonnement på Digital FOTO
, og læs bladet med det samme på din smartphone eller tablet med Wype-appen. Her får du desuden adgang til de seneste fem numre af Digital FOTO.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...