Ung mand tager profilbillede med kamerastativ og selvudløser

Det er slet ikke så svært at tage et godt profilbillede selv – se her, hvordan du gør.

© Shutterstock

Sådan tager du det perfekte profilbillede

Det er vigtigt at gøre et godt indtryk – også online. Her får du en udførlig guide til, hvordan du tager et profilbillede, der viser dig fra din bedste og mest professionelle side.

28. august 2018

I den virkelige verden gør vi os umage med at se så godt ud som muligt, når vi møder nye mennesker.

I den digitale tidsalder er dit profilbillede på de sociale medier blevet dit førstehåndsindtryk – uanset om du kan lide det eller ej. Derfor er det vigtigt, at det er et billede, der først og fremmest ligner dig, men også viser dig fra din bedste side. 

Et godt profilbillede kan bruges til en masse ting: Til din hjemmeside, CV'et, datingprofilen, Facebook, LinkedIn – mulighederne er mange. 

Uanset om du har et stort, dyrt spejlreflekskamera og et arsenal af objektiver eller et lille kompaktkamera, kan du nemt tage et godt billede af dig selv ved at følge disse trin.

1. Find lyset, før du finder baggrunden

Et profilbillede handler om dig, og derfor er det afgørende, at det lys, der falder på dit ansigt, er blødt og rammer dine øjne. 

Undgå steder, hvor solen rammer dig direkte, da det vil skabe hårde skygger.

Et ideelt sted kan være foran et vindue, der ikke får direkte sol. Hvis vejret er godt, kan du også finde et skyggefuldt sted udenfor til at tage dit profilfoto. 

Læs også: 3 gratis tips til bedre lys i portrætfoto

2. Ryd op i baggrunden

Tjek nu, hvordan baggrunden ser ud.

Hvis du er indenfor, skal du sørge for at fjerne eventuelt rod, så der ikke er noget, der forstyrrer i billedet. 

Er du udenfor, så prøv at undgå at få områder, som solen rammer direkte, fx en græsplet. På billedet vil disse områder blive til meget lyse områder, som vil trække fokus væk fra dig.

Hvis du kan, så placér dig op ad en ensfarvet væg eller mur, da det vil skabe ro i billedet. 

profilbillede til Facebook LinkedIn

En ensfarvet væg som baggrund skaber ro i dit profilbillede og holder fokus på dig. 

© Shutterstock

3. Stil dit kamera op

Hvis du har et kamerastativ, er det tid til at folde det ud nu. Du kan også bruge en stol, vindueskarm eller en anden jævn overflade, som kameraet kan stå på.

I modsætning til selfies, som ofte er taget oppefra, bør et profilbillede tages i øjenhøjde.

Vælg en blændeåbning på F2.0-F3.5, afhængig af hvad dit kamera kan gå ned til. Det vil give en flot, sløret baggrund.

Brug en fjernudløser, eller sæt kameraet på selvudløser med ti sekunder og vælg autofokus med enkelt fokuspunkt.

Hvis du ikke har en fjernudløser, og ikke har andre mennesker i nærheden til at lægge fokus efter, kan du bruge et møbel i nogenlunde samme højde, som du selv er. Vælg noget, du let kan skubbe ud af billedet, når kameraet tæller ned, fx en skammel eller en gulvlampe.

Læs også: Sådan finder du det rigtige kamerastativ

4. Find en god posering

Overvej, hvad du gerne vil udstråle med dit profilbillede. Det kan være forskelligt alt efter om det er et hyggeligt profilbillede til din Facebookprofil eller et mere professionelt foto til et cv eller LinkedIn. 

I de fleste tilfælde fungerer det bedst, hvis du drejer kroppen lidt, mens du kigger ind i kameraet.

Prøv også at gøre forskellige ting med armene: Lad dem hænge lige ned, sæt dem på hofterne, kryds dem, hold dem bag ryggen og så videre.

Hvis du sidder ned, så prøv at læne dig forover med foldede hænder, så med den ene hånd på låret, med begge hænder på stolen, og så videre.

Husk, at det ikke er et pasbillede, du tager. Du må altså gerne smile – men du behøver ikke vise tænder. Et godt smil sidder i øjnene.

Læs også: 4 tips til bedre posering

profilbillede af mand på kontor

Prøv dig frem med forskellige poseringer til dit profilbillede og se, hvad der fungerer bedst for dig. I billedet her kan vi se noget af personens miljø, det kan være interessant i nogle tilfælde, da omgivelserne siger noget om ham. 

© Shutterstock

5. Husk beskæringen

Dit billede kan blive beskåret, når du uploader det til sociale medier som fx Facebook og Twitter.

Derfor er det en god idé at sørge for, at der er lidt luft i siderne på billedet, så du ikke risikerer, at det er dit ansigt, der bliver beskåret.

På Facebook kan du også vælge at uploade billedet uden beskæring, men miniatureudgaven af dit billede, som vil blive vist i debatter, kommentarfelter og chatgrupper, vil stadig blive beskåret.

Læs også: Sådan tager du et perfekt pasfoto

profilfoto til LinkedIn eller Facebook

Når du uploader dit nye profilbillede til medier som Facebook og Twitter, kan det blive beskåret. Sørg derfor for, at der er lidt luft i siderne af billedet, så det ikke er dit ansigt, der beskæres. 

© Shutterstock

Lær at tage portrætter med det nye Digital FOTO

I Digital FOTO nummer 14/2018 kan du komme på intenst weekendkursus i at tage professionelle portrætter. Vi guider dig igennem genren – lige fra det klassiske portræt i naturligt lys til miljøportrættet og studieportrættet med to flash.

Du får også tips til kameraindstillinger, udstyr, posering og beskæring – og så kickstarter vi din kreativitet med sjove idéer til alternative portrætter. 

Digital FOTO 1814

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...