Arkitektur

Arkitektur er en spændende genre, som du kan kaste dig over i både strålende sol og silende regn. Her får du vores bedste tips til at tage billeder med gennemslagskraft. 

© Shutterstock

Tag flotte fotos af arkitektur

Det sjove ved at fotografere arkitektur er, at du får en hel buket af linjer, former og strukturer foræret. Her er din helt store chance for at blive en mester i komposition, for vi har samlet de allerbedste tricks, så du med garanti kommer flyvende fra start.

11. december 2019

Du har sikkert prøvet at gå forbi en flot bygning på en ferie, stoppet op, sat kameraet med vidvinkelobjektiv op til øjet og forsøgt at presse bygningen fra top til bund ind i billedet.

Arkitekturfotografi er noget helt andet. I stedet for at prøve at få så meget som muligt af bygningen med, handler det i højere grad om at undersøge bygningen fra alle sider og lade detaljer eller dominerende linjer styre, hvordan billedet skal vinkles. 

Her får du tips til, hvordan du tager arkitekturbilleder med stor gennemslagskraft.

> Læs også: 5 tips til bedre bybilleder

1. Overvej dit objektiv

Øresundsbroen ved solnedgang

Billedet af Øresundsbroen er taget med et teleobjektiv, der presser perspektivet sammen og får elementer længere ude i horisonten til at synes tættere på.

© Shutterstock

Nogle gange er et vidvinkelobjektiv det oplagte valg, fx hvis du vil have en hvælving i loftet med i billedet, men andre gange kan et teleobjektiv være det bedste valg. Det afhænger fuldkommen af dit motiv.

Hvis du bare vælger brændvidde efter, hvad der i forvejen sidder på dit kamera, vil det kunne ses i billeder, hvor motivet kræver en anden brændvidde. 

Billedet herover er fx taget med en tele, da et vidvinkelobjektiv ville have gjort tårnene i det fjerne alt for små, og det ville have givet et uinteressant billede.

> Læs også: Sådan vælger du det rigtige objektiv

2. Find symmetrien i et motiv

Symmetrisk loft i belgisk kirke fotograferet nedefra

Billedet af loftet i romersk-katolske kirke i Belgien er et godt eksempel på, hvordan et motiv bliver stærkere af at være helt symmetrisk.

Mange bygninger, både nye og gamle, rummer symmetriske mønstre, og det kan du bruge til at skabe ro og harmoni i dit billede. 

Det er dog vigtigt, at symmetrien er perfekt, da det ellers vil se rodet og ugennemtænkt ud. Det kan hjælpe at bruge kamerastativ, så du kan finde den præcise placering og tage dig god tid til at lægge fokus.

> Læs også: 3 små forbedringer, der giver dig bedre arkitekturbilleder

3. Undgå styrtende linjer

Moderne arkitektur fotograferet med teleobjektiv

Med et teleobjektiv kan du lave fascinerende udsnit af moderne arkitektur og få snorlige linjer uden problemer.

En af de største udfordringer ved arkitekturfotografi er de styrtende linjer, der opstår, når man peger et vidvinkelobjektiv op mod en høj bygning.

Den nemmeste måde at undgå det er ved at investere i et specielt tilt-shift-objektiv, der kan flytte objektivet i forhold til kameraets billedsensor og dermed tage billeder helt fri for forvrængning og fortegning.

> Læs også: Alt hvad du skal vide om tilt-shift-objektiver

I mange tilfælde kan du dog også undgå de styrtende linjer ved at træde så langt tilbage, at du kan holde objektivet vinkelret på bygningen og alligevel få alt det med, du gerne vil. 

Hvis du ikke har et zoomobjektiv, kan det betyde, at du også får dele med, du ikke er interesseret i, fx fortov, men det kan du altid beskære i billedbehandlingen. 

Et teleobjektiv giver desuden mindre fortegning og derfor også mindre styrtende linjer end et vidvinkelobjektiv. 

Skyd også gerne i højformat, og brug den mindst mulige blændeåbning. Det mindsker alt sammen risikoen for fortegning. 

> Læs også: Ret det skæve perspektiv

4. Brug styrtende linjer, når det giver mening

Moderne arkitektur fotograferet nedefra med styrtende linjer

En grå og overskyet dag er perfekt til at tage stemningsfulde billeder af moderne arkitektur, hvor linjerne synes at fortsætte op gennem skyerne.

Vi ved det godt – nu har vi lige sagt, at du skal undgå styrtende linjer, men der kan også sagtens være situationer, hvor de kan give en stærk effekt.

Ofte vil det fx understrege de markante linjer i moderne arkitektur, især hvis bygningen består af glas og stål, der spejler sig i hinanden.

> Læs også: Det skal du fotografere i gråvejret

5. Skift til sort-hvid

Manhattan Bridge fotograferet gennem gader i Brooklyn New York

Billedet af den karakteristiske Manhattan Bridge i New York får et tidløst udtryk med sort-hvid-konverteringen – på trods af, at der holder moderne biler i forgrunden.

Ofte kan det betale sig at konvertere billedet til sort-hvid i billedbehandlingen. Farver på bygninger er nemlig sjældent særligt spændende, og ved at fjerne dem fuldstændigt kan du derfor sætte fuld fokus på formerne i billedet.

Sort-hvid-konverteringen tilføjer også noget kontrast og drama i billedet, og det spiller godt sammen med skarpe hjørner og markante linjer, hvilket gør det perfekt til arkitekturfotos.

> Læs også: 5 gode grunde til at gøre dit billede sort-hvid

Du kan også indstille dit kamera til at skyde i sort-hvid og på den måde gøre det nemmere for dig selv at ramme den rigtige komposition, fordi farverne ikke forstyrrer dig. 

Vælg den sort-hvide billedstil i kameraets menu, og husk at skyde i raw-format. Så vises billedet i gråtoner på skærmen, men filen er stadig i farver, når du åbner den med raw-konverteren.

> Læs også: Dramatisk sort-hvid i Lightroom

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...