Fotografering handler først og fremmest om at fryse et øjeblik – men du vil hurtigt opdage, at der åbner sig en forunderlig og fascinerende verden, så snart lukkertiderne kryber op over en tiendedel af et sekund.
Med lukkertider der varer flere sekunder – og måske endda minutter – kan du få fotos, der end ikke er synlige for det blotte øje.
Her fortæller vi om tre forskellige drømmeskud, der kun kan lade sig gøre, hvis du bruger en lang lukkertid.
1. Vanvittige panoreringer af sport
Du kan få vilde fotos af sport uden brug af hverken stativ eller filtre.
Ved at dreje i kroppen og følge dit motiv, kan du lave panoreringer, der viser spænding, fart og nerve.
Indstil kameraet til dets kontuerlige autofokus, serieoptagelse og hold udløserknappen i bund, når dit motiver stryger forbi dig.
Vi anbefaler en lukkertid på 1/20-1/30 sekund, men du kan også gå helt ned på 1/10 sekund for at få længere fartstriber i baggrunden.
Risikoen for uskarpe billeder stiger dog, jo længere lukkertiden bliver, og derfor kan det kræve flere forsøg at få et pletskud.
> Læs også: 3 tips til fototeknikken panorering

Start panoreringen allerede før, du tænker, at billedet er der, og fortsæt, til motorcyklen eller bilen er kørt forbi. Panorering kræver en stabil og hurtig vandret kameraføring, så vær forberedt på at skyde nogle fejlskud, før teknikken sidder på ryggraden.
© Shutterstock2. Silkebløde vandfald
Vælger du en lukkertid på 1/15 sekund eller længere, kan du få bevægelsessløring i vandet, der falder i et vandfald.
Med et ND- eller gråfilter på objektivet kan man lave lange eksponeringer, uden at billedet bliver overeksponeret.
Med en endnu længere lukkertid er det endda muligt at få skyerne til at trække ud til striber.
Her er det svært at definere én lukkertid, der altid klarer arbejdet for dig, da det vil afhænge meget af lyset under optagelsen.
Ofte vil du skulle prøve lukkertider mellem 10-120 sekunder, når du vil fotografere udtværede skyer.
> Læs også: Sådan vælger du den rigtige lukkertid i dit kamera

Hvor lang en eksponering, du skal vælge, afhænger af motivet – men du skal være forberedt på at lave mange forsøg og eksperimentere.
© Shutterstock3. Den stjernespækkede Mælkevej
Når du står udenfor om natten og kigger op, vil du oftest bare se en mørk himmel med et par glimtende stjerner her og der.
Men hvis du tjekker vejrudsigten og indstiller dit kamera rigtigt, kan det opfange utrolige detaljer, som dine øjne ikke er i stand til at se.
Det hele lader sig gøre med en lang lukkertid.
Find et sted med en interessant forgrund, og placér forgrunden i den nederste tredjedel af billedet, så himlen får god plads. Sørg for at skyde både på bredden, hvor du får en større del af landskabet med, og på højden, hvor du får mere af Mælkevejens bånd med.
Vidvinkel giver typisk mulighed for at opnå den mest interessante komposition, eftersom du får mest muligt af Mælkevejen med.
> Læs også: Sådan får du perfekte billeder af Mælkevejen

Det virker utroligt godt, hvis du kan have et lysende objekt i forgrunden. Lyset i forgrunden vil oplyse det mørke landskab, lave blikfang og give dybde til billedet.
© Shutterstock