Sådan fotograferer du Mælkevejen

Mælkevejen er et smukt motiv, der kan give fortryllende landskabsbilleder. Se her, hvordan du fotograferer fænomenet.

© Shutterstock

Sådan fotograferer du Mælkevejen

Det kræver ikke noget særligt udstyr at tage billeder af Mælkevejen, men det er vigtigt, at du finder et egnet sted og bruger nogle særlige indstillinger. Her får du opskriften på at forevige det flotte fænomen.

2. maj 2019 af Sarah Marie Winter

Dit kamera kan fange detaljer, som dit øje slet ikke kan se, når du retter frontlinsen mod himlen. På en klar nat med svagt månelys kan du med en lang lukkertid fx få fantastiske billeder af Mælkevejen, der viser sig som et tykt, glitrende bånd af stjerner henover himlen.

Mælkevejen er vores egen galakse – set indefra. Det betyder, at det, vi ser, kun er en mindre del af den gigantiske galaksestruktur, og at vi aldrig kan se hele galaksen på én gang.

Mælkevejen er altid på himlen, men lyset fra Solen, Månen eller kunstige lyskilder kan let drukne Mælkevejens svage lys, der stammer fra stjerner, som befinder sig uendeligt langt væk fra os.

1. Find et mørkt sted
2. Brug vidvinkel og kamerastativ
3. Benyt selv- eller fjernudløser

Læs også: Det kan du fotografere på himlen i 2019

1. Find et mørkt sted

Det vigtigste, når du skal fotografere Mælkevejen, er, at det er en aften med klart vejr. Derudover skal det helst være nymåne, for så er månelyset ikke helt så kraftigt.

Det næstvigtigste er, at du vælger et sted, fx et naturområde, hvor kameraet ikke bliver ramt af lys fra bygninger eller veje. Lysforureningen kan nemlig danne en kuppel over horisonten, der drukner Mælkevejen. 

Led gerne efter et område med et træ, en bakke, en gammel bygning eller et andet element, der kan give en interessant horisont. Ved at inkludere horisonten i billedet bliver størrelsesforholdene tydeligere.

Læs også: Sådan fotograferer du stjernespor

Sådan fotograferer du Mælkevejen

Vælg gerne et sted, hvor der sker lidt i horisonten. På den måde bliver billedet endnu mere interessant. 

© Shutterstock

2. Brug vidvinkel og kamerastativ

Jo kraftigere vidvinkelobjektiv du har, jo mere af himlen vil du kunne få med i billedet. 14 mm er en velegnet brændvidde, da den giver en bred billedvinkel uden alt for meget forvrængning.

Sæt kameraet på stativ, og vælg manuelt optageprogram. Start med at indstille kameraet til en lukkertid på 20 sekunder, og vælg objektivets største blændeåbning, fx F2.8, og ISO 3200.

Vælg manuel fokus og live view, og zoom godt ind på skærmen. Stil nu skarpt på en stjerne eller samling af stjerner på nattehimlen.

Læs også: Tag flotte billeder af Månen

Sådan fotograferer du Mælkevejen

Der er mange måder at fotografere Mælkevejen på, og nogle vælger at inkludere sig selv eller en anden person for at skabe mere identifikation i billedet. 

© Shutterstock

3. Benyt selv- eller fjernudløser

På grund af risikoen for rystelser under den lange eksponering, bør du som minimum bruge kameraets selvudløser, og en fjernudløser er bedst, da den giver endnu bedre kontrol over eksponeringen.

Med en fjernudløser kan du både vælge lukkertider, som er længere end 30 sekunder, samt programmere udløseren til at tage billedet på et bestemt tidspunkt. Når du har taget et billede, så tjek eksponeringen på skærmen, og justér eventuelt på lukkertid eller ISO.

Bruger du spejlreflekskamera, kan du risikere, at der kommer lidt lys ind bagfra via søgeren under de lange eksponeringer. Derfor er det en god idé at dække den til.

På Canon-kameraer sidder der et gummistykke på remmen, som du kan bruge. Fjern først øjestykket ved at skubbe det op, og skub så gummistykket ned over søgeren. Har dit kamera ikke et gummistykke, kan du i stedet dække søgeren med hånden. 

Læs også: 5 tips til at fotografere Mars med kitobjektiv

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...