Kvinde fotograferer gade.

Street er en fotogenre, hvor det gælder om fotografere offentlige steder i byen. Det kan være herhjemme – men også i udlandet.

© Shutterstock

3 fejl streetfotografen begår

Streetfotos eller gadefotos er betegnelsen for, når du tager tilfældige snapshots i byen. Her handler det om at følge sit hjerte, men hvis du ikke har styr på indstillingerne, bliver det svært at få de fotos, du ønsker.

Streetfotografi er lidt som at gå på safari i byen.

Med dit kamera i hånden skal du være klar til opsnappe de små fotogene øjeblikke, der opstår i mødet mellem mennesker, eller når personer gør bestemte ting.

Det kan du kun, hvis du har styr fototeknikken, og du er hurtig til at få indstillet kameraet korrekt.

Her kan du læse om tre fejl, som ofte er skyld i dårlige streetfotos, så du ikke selv behøver at begå fejlene.

1. Du bruger for langsom en lukkertid

Til streetfoto bør man holde lukkertiden på 1/125 sekund eller hurtigere for at sikre skarpe håndholdte billeder af mennesker i bevægelse. 

Flere streetfotografer vælger derfor at skyde med lukkertidsprioritet (Tv/S), så de frit kan ændre lukkertid, mens kameraet klarer resten.

> Læs også: Bliv ekspert til streetfotos

Menneskemylder fotograferet med langsom lukkertid.

Du kan også gå en helt anden vej og vise menneskemyldret ved at bruge en længere lukkertid på fx 2 sekunder. På den måde bliver de fleste personer slørede silhuetter, og det giver i stedet et billede med mere bevægelse.

© Shutterstock

2. Du viser ikke det interessante i billedet

Det er en typisk fejl, at streetfotografer ikke beskærer deres billeder, så de viser det interessante.

I redigeringen eller direkte i kameraet kan du beskære dine billeder, så der kommer fokus på det centrale og spændende i billedet.

Beskæringen er et stærkt værktøj, så overvej nøje, hvad du gerne vil vise frem.

I dag tager de fleste kameraer også billeder i så høj en kvalitet, at de kan beskæres hårdt uden, at du står tilbage med et grynet billede.

Brug fx Lightrooms værktøj Crop Overlay, der giver god inspiration til, hvordan du kan beskære dine billeder på en interessant måde.

> Læs også: Skyd byen med mobiltelefonen

Baby kigger på maskot.

Du finder Lightrooms funktion Crop Overlay i Edit-modulet, når du har overført dine billeder, og starter din redigering.

© Shutterstock // Digital FOTO

3. Fokus ligger ikke det rigtige sted

Når du som streetfotograf ser noget spændende, som du gerne vil fotografere, så skal fokus gerne ligge lige der, hvor du gerne vil have det i første forsøg.

Hvis det ikke er tilfældet, så er chancen for at få dit billede i kassen måske passeret, når du efterfølgende har indstillet dit kamera til situationen.

Standardindstillingen i de fleste kameraer er Bred, hvor autofokus kører helt automatisk, og kameraet selv vælger, hvad der skal stilles skarpt på i motivet. 

Det betyder, at du ikke kan være sikker på, at fokus bliver lagt det ønskede sted i motivet.

Ved at vælge zonefokus kan du selv vælge, at fokus skal ligge i fx højre side af motivet. 

Det gør det nemmere at præcisere fokus og stille skarpt på dit motiv, hvis du ved, at motivet er i en bestemt side at dit motiv.

> Læs også: 4 veje til anderledes fotos af byen

Streetfoto fra storby.

Er du fx interesseret i at fotografere manden til højre i billedet bag glasset, så vil fokusmetoden Bred ikke være det bedste valg. Her skal du i stedet vælge Zone og vælge højre, så kameraet ved, at det er her fokus skal ligge.

© Shutterstock

Følg vores praktikant rundt i byen og bliv bedre til at tage streetfotos

I Digital FOTO 6/2022 kan du læse endnu mere om streetfotos, og hvordan du bliver bedre til at indstille dit kamera korrekt, når det skal gå stærkt. 

Her på redaktionen har vi nemlig haft besøg af erhvervspraktikanten Daniel, der går i 9. klasse.

Vi sendte den 14-årige fotoentusiast på gaden med en række fotografiske udfordringer. 

Det blev en øjenåbner for Daniel, der fik gode billeder og mange nye tips med hjem.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...