Kvinde fotograferer byen med sin smartphone

Vores smartphones er efterhånden så gode, at de fungerer som et fremragende alternativ til vores spejlrefleks- og systemkameraer – det gælder især, når du vandrer rundt i byen og skal være hurtig på aftrykkeren. 

© Shutterstock

Skyd byen med mobiltelefonen

Det kan give fantastiske fotos, når byens puls fanges i et billede, men det kræver is i maven at fotografere fremmede på gaden. Her er din smartphone et genialt redskab, da du hurtigt og nemt kan forevige momentet.

23. september 2021 af Christian Trant

I stedet for at vandre byen rundt med dit kamera over skulderen, kan du bruge din smartphone – og din mobiltelefon har endda visse fordele.

Her får du tre gode tips til, hvordan du kan tage flottere gadefotos med din mobiltelefon.

1. Hent Lightroom-appen til din smartphone

Nogle smartphones lader dig vælge lukkertid og giver dig rådighed over fotoindstillinger som  fx eksponeringskompensation og kontraststyring. 

Hvis ikke din smartphone har disse muligheder i den indbyggede kamera-app, kan du med fordel hente Lightroom til mobilen.

Lightroom-appen giver både mulighed for at styre hvidbalancen, lukkertid og ISO – og det gør det meget nemmere at fotografere byen.

Læs også: 8 tips til streetfotos

Kvinde og mand passerer hinanden i byen

Brug lukkertider på mindst 1/125 sekund for at fastfryse folk i bevægelse. En blænde F8.0 sikrer fokus på både mur og mennesker.

© Shutterstock

2. Vælg din smartphones vidvinkel på byens markeder

På markedspladser vrimler det med mennesker, og der bliver snakket, handlet og udvekslet varer. 

Det betyder på den ene side, at du kan bevæge dig stort set ubemærket rundt med din smartphone, fordi alle – kunder som sælgere – er så travlt optaget af deres gøremål. 

På den anden side får du virkelig gode muligheder for livlige billeder med mange farver og fine detaljer, uanset om det er blomster eller friske fisk, der bliver handlet med. 

Har dit kamera et vidvinkelobjektiv, så skift til dette. Vidvinklen gør, at du får mest muligt med af de hektiske omgivelser.

> Læs også: 4 veje til anderledes fotos af byen

Kvinde laver mad på madmarket

Et lignende virvar kan du også finde på loppemarkeder eller fiskeauktioner på havnen. 

© Shutterstock

3. Konvertér dine portrætter til sort-hvid

Mange gadefotos, især portrætter, gør sig flot i sort-hvid, hvor kontrasterne øges, og der skabes ro.

Du kan vælge sort-hvid i din kamera-app, inden du skyder dine billeder, men du kan også gøre det efterfølgende i redigeringen. 

Der findes også en række andre filtre, som fx forstærker farverne på husenes facader eller filtre, der gør lyset varmt på en trist og overskyet dag.

> Læs også: Bliv ekspert til streetfotos

Folke går frem og tilbage i byen.

Her er der samtidigt valgt en længere lukkertid, hvilket gør, at man fornemmer byens liv og summen af mennesker bedre.

© Shutterstock

Få endnu flere tips til at blive en god street-fotograf

I Digital FOTO 15/2021 får du endnu flere tips til, hvordan du kan skyde byen på nye og spændende måder. 

Vi giver dig de bedste tips til, hvordan indstiller kameraet korrekt uanset, om du skyder dine billeder med et systemkamera eller med din smartphone.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...