Filter foran landskab

Med et særligt filter kan du få flere detaljer frem i himlen i dine landskabsfotos.

© Shutterstock.com

3 filtre til unikke billeder

Med særlige filtre foran objektivet kan du lave billeder, som ellers ikke er mulige i hverken optagelsen eller billedredigeringen. Se, hvorfor du skal have disse tre fotofiltre.

6. september 2022 af Kristoffer Engbo

Med Photoshop, Luminar og mange andre billedredigeringsprogrammer kan du lave masser af flotte effekter i dine fotos, men der er nogle få effekter, hvor du får klart de bedste resultater ved at bruge særlige filtre i optagelsen.

Filtrene skrues på objektivet, og særligt tre typer giver dig billeder, du ellers ikke ville kunne få. Herunder kan du se, hvad du får ud af de tre filtertyper.

1. Pol-filter til bedre farver

Polarisationsfilteret fjerner reflekser i vandoverflader, græs og blade med mere. Det betyder, at fx blade på træerne fremstår med kraftigere farver, men også at himlen bliver mere kontrastrig med en dybere blå farve og hvide skyer.

Filteret kan drejes for at justere effekten, så man indstiller det, mens man kigger i søgeren, for at få den effekt, man vil have frem. Effekten er kraftigst, når solen kommer fra siden.

>Læs også: Sådan fotograferer du fugle i flugt

Pol-filter

Pol-filteret kan give himlen en mere dybblå farve. Når man drejer på filtreret, skifter det mellem at have ingen effekt og fuld effekt.

© Shutterstock.com

2. ND-filter til lange lukkertider

Et ND-filter, eller gråfilter, er egentlig bare et filter, der gør lyset, der kommer ind gennem objektivet, mørkere. Det betyder, at du kan bruge længere lukkertider end ellers, uden at billederne bliver overbelyste.

>Læs også: 9 tips til at blive en endnu bedre fotograf

Du kan eksponere i flere sekunder i dagslys, hvilket ellers ikke er muligt. Det bruger du til at tvære bevægelser ud, fx i trafik, skyer eller bølger, hvilket kan give forrygende effekter.

Vandfald optaget med lang lukkertid

ND-filter gør det muligt at lave billeder med langsomme lukkertider selv i dagslys, så fx vand i bevægelse får en silkeblød effekt.

© Shutterstock.com

3. Forløbsfilter til flere detaljer

Et forløbsfilter er mørkt i den ene ende og helt gennemsigtigt i den anden. Dermed kan du gøre den ene del af billedet lidt mørkere end resten, hvilket er smart, hvis fx himlen er markant lysere end forgrunden.

Ved at placere den mørke del over himlen kan du udjævne forskellen i lysstyrken, så du får detaljer frem i himlen i stedet for, at den bliver helt hvid.

I Fordelszonen kan du se, hvordan du bruger filtrene, i tre videoer. Se dem her. 

Forløbsfilter

Forløbsfiltrene er ofte firkantede og placeres i en holder. Dermed kan de skubbes op og ned, så overgangen mellem gennemsigtigt og mørkt ligger det rigtige sted.

© Shutterstock.com

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...