Familiefoto

Raw-formatet er ideelt, når du skal redigere i detaljen, men husk, at du skal konvertere billedet til jpeg, når du sender det til print.

© Shutterstock

3 tips til bedre familiefotos

Hjemmelavede pakker er ofte bløde og uinteressante, men det kan du lave om på med en fotohilsen, du selv har lavet fra bunden. Et familiebillede er en personlig gave, der vil vække glæde i mange år, og her får du vores bedste tips til at løse opgaven.

4. november 2020 af Christian Trant

Gaveindkøb kan give dybe panderynker, og det kan være svært at komme på den originale gaveidé år efter år.

Heldigvis kan du lave den perfekte gave selv, og resultatet er en personlig gave, som giver glæde i mange år - nemlig et foto af familien. 

Vi giver dig tre tips til, hvordan du tager det perfekte familiefoto lige her.

1. Åben lukkede øjne

Et familiefoto er selvfølgelig bedst, hvis hele familien har åbne øjne. Sker det alligevel, at du har fået taget et billede, hvor en eller flere personer har lukkede øjne, kan Photoshop Elements åbne personens øjne. 

Du skal blot vælge Enhance og Open Closed Eyes…. Find et billede, hvor samme person har åbne øjne, ved at klikke på Computer. Herefter vælger du et billede, hvor personen har åbne øjne. Programmet analyserer automatisk billedet og indsætter øjnene. 

> Læs også: Rediger dine billeder gratis i Glimpse

Familiefoto i passepartout

Der er mange måder, du kan beskære dit billede på, når du fotograferer, men det er vigtigt, at du ikke beskærer ved albuen eller andre led, da det giver en uharmonisk komposition.

© Shutterstock

2. Vælg en stor fokuszone når I er mange

Hvis du skal tage et foto af hele familien, er det en god idé at ændre autofokusmetoden til en større zone. 

Indstillingen hedder noget forskelligt alt efter kameramærke, men de fleste kameraer lader dig vælge mellem almindelig og stor zone i fokusindstillingerne. 

Du skal vælge en stor zone, når dit motiv fylder hele billedefladen. 

Læs også: 5 nemme tips til flottere videooptagelser med dit kamera

Familiefoto

Du bør også sikre dig, at der altid er en smule luft hele vejen rundt om motivet, da lidt af omgivelserne kan forsvinde, når du printer billedet.

© Shutterstock

3. Vælg det rigtige format til rammen

Hvis du har fundet en flot ramme, som familiefotoet skal indsættes i, er det vigtigt, at billedet passer rammens størrelse.

De fleste kameraer tager fotos i forholdet 3:2, men har du fundet en ramme eller en passepartout med nogle andre mål, kan du ændre formatet i kameramenuen eller i billedbehandlingen, inden du printer billedet. 

De fleste kameramærker kalder indstillingen Billedformat.

> Læs også: Fang opmærksomheden med farverene i dine billeder

Familiefoto af far og søn

Vil du fx give en gave, hvor rammen er kvadratisk, skal du vælge 1:1 i billedformat i din kameramenu. 

© Shutterstock

Få helt styr på hvordan du tager det bedste familiefoto

I Digital FOTO 17/2020 giver vi dig den komplette guide til, hvordan du tager det perfekte familiefoto. Vi kommer med tips til opstilling, kamerateknik og fremkaldelse.

Vi giver dig også inspiration til, hvordan du kan printe anderledes familiefotos, som vækker endnu mere glæde hos modtageren. Du bliver ekspert i, hvordan du både tager fantastiske portrætter, men også hvordan du tager skarpe fotos af hele familien. 

Er du endnu ikke abonnent, kan du lige nu få to numre af Digital FOTO + den nye fotobog 'Bliv en bedre fotograf' for kun 88 kr. inklusiv porto og ekspedition! Bogen indeholder en lang række guides til alle de vigtigste motiver – naturligvis også portrætter. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...