Når du stiller kameraet på fuldt manuelt program, risikerer du ikke, at kameraets lysmåler bliver snydt af fx mørkt eller lyst tøj på en person, du fotograferer, eller at billeder taget i samme lys bliver eksponeret forskelligt.
I stedet indstiller du en fast eksponering, der passer til lyset, der falder på motivet. Det kan være en stor fordel, hvis du arbejder i lys, der ikke hele tiden ændrer sig.
>Læs også: Her er de bedste indstillinger til portrætter
Der er dog nogle ting, du især skal være opmærksom på, når du bruger manuelt program, og her har vi samlet nogle af de almindelige fejl.
1. Bruger Auto-ISO
Selv om du indstiller blænde og lukkertid selv, er det stadig kameraet, der afgør, hvor lyst eller mørkt billedet bliver, hvis ISO står på Auto. Her justerer kameraet nemlig bare på ISO-værdien for at ændre eksponeringen.
I stedet bør du indstille ISO-værdien manuelt, så risikerer du ikke, at eksponeringen ændrer sig.
Auto-ISO kan dog være fint i situationer, hvor du vil have en fast blænde og lukkertid, men vil overlade eksponeringen til kameraet.

2. Stoler blindt på skærmen
Skærmen og søgeren er en rigtig god hjælp, når du skyder på manuelt program, men de kan også snyde dig, hvis de viser billedet lidt for mørkt eller lyst.
Ved at få vist et histogram på skærmen får du et grafisk overblik over lysets fordeling i motivet. På den måde kan du nemt se, om områder brænder ud til hvid eller lukker ned i sort. I denne video i Fordelszonen kan du se, hvordan du bruger histogrammet.
På eksponeringsbjælken i søgeren, der viser et 0 med negative tal på den ene side og positive på den anden, kan du også få et indtryk af eksponeringen. Peger pilen på 0, har du ramt den samme eksponering, som kameraet ville vælge.

Histogrammet, der her ses nederst til venstre, fås typisk frem ved a trykke på Info- eller Disp.-knappen. Eksponeringsbjælken ses her nederst med en pil, der indikerer, hvor din eksponering ligger i forhold til den, kameraet vil vælge, som er værdien 0.
3. Bruger for lange lukkertider
Hvis billedet bliver for mørkt, og du allerede benytter største blændeåbning, kan du gøre billedet lysere ved at vælge en længere lukkertid. Her risikerer du nemt, at lukkertiden bliver så lang, at billederne bliver slørede. Hold derfor godt øje med lukkertiden, når du justerer.
Bliver lukkertiden for lang, så tilpas i stedet eksponeringen ved at skrue op for ISO-værdien.
>Læs også: Det betyder blændeværdierne på dit objektiv
4. Optager udelukkende i jpeg
Rammer du ikke den helt perfekte eksponering med dine manuelle indstillinger, kan du få dem helt på plads i billedbehandlingen. Med raw-filer har du langt bedre muligheder for at justere, uden at det påvirker billedkvaliteten, end med jpeg-fotos.
Derfor er det en rigtig god idé at optage i raw-format i kameraet, hvilket du vælger i menuen. Du kan eventuelt vælge at gemme både jpeg- og raw-filer.