Tips til gadefotos i din hjemby

Du kan skyde streetfoto både i storbyen og i landsbyen, hvis du har styr på teknikkerne og ikke ligner en klassisk fotograf. Her får du 5 tips til gadefotos der, hvor du bor. 

© Shutterstock

5 tips til skarpe gadefotos i din hjemby

Du behøver ikke bo i en storby for at skyde streetfotos. Her får du fem tips til at tage gode billeder af gadelivet der, hvor du bor.

24. august 2020 af Sarah Marie Winther

Gadefotografi er en spændende genre, som du kan kaste dig over, uanset om du bor i hovedstaden, forstaden, provinsen eller landsbyen.

Har du et godt vidvinkelobjektiv eller bare et kitobjektiv, kan du skyde stærke gadefotos – også selv om gaden i din by kun består af en bager og et busstoppested. 

Der er dog væsentlige to udfordringer ved at fotografere folk, du ikke kender, udenfor de store byer. 

Den ene er, at folk ikke på samme måde er vant til, at der bliver fotograferet, og derfor er de mere opmærksomme på dig og dit kamera.

Den anden er, at der ganske enkelt sker mindre i en lille by, og derfor skal du væbne dig med lidt mere tålmodighed. 

Her får du vores bedste tips til at finde de gode motiver i gadebilledet og ikke mindst fotografere dem. 

> Læs også: Skal jeg vælge systemkamera eller spejlreflekskamera? 

1. Medbring så lidt som muligt

Jo mindre din oppakning er, jo mere vil du falde ind i mængden, og jo længere tid kan du gå rundt uden at blive træt.

Lad derfor den store kamerataske blive hjemme, hav kun ét kamera og ét objektiv med, og put eventuelt et ekstra batteri og hukommelseskort i jakkelommen.

2. Start med lokale begivenheder

Vi ved det godt – det kan være angtstprovokerende at stille sig ud midt på en gade, hvor der ikke går ret mange mennesker forbi, og begynde at fotografere.

Derfor kan det være en god idé at starte med at fotografere til fx markeder, byfester og demonstrationer. Her er masser af mennesker, god stemning og ofte også et par andre fotografer.

> Læs også: Derfor skal du fotografere i sort-hvid

Tips til gadefotos i din hjemby

Du vil typisk få flere nysgerrige blikke i den lille by end i den store. Men noget så simpelt som at smile til de mennesker, du fotograferer, vil få dig til at se væsentligt mindre mistænkelig ud. 

© Matthew Wardell/Shutterstock

3. Gå rundt med dit kamera så tit du kan

Bliver der kigget efter dig, når du går rundt med kameraet over skulderen? Så sørg for at have kameraet med, hver gang du er nede i byen, og smil imødekommende til alle, der kigger.

På den måde vil du hurtigt blive genkendt blandt de lokale som ham/hende, der går rundt og fotograferer. Så snart de opdager, at du er harmløs, får du lov at gå rundt i fred.

4. Slå alle kameraets lyde fra

Der er ingen grund til at vække mere opsigt end højst nødvendigt. På de fleste kameraer kan du slå biplyden ved autofokus fra, og mange kameraer giver også mulighed for at vælge en stille lukker.

På spejlreflekskameraer vil lukkeren sjældent være helt tavs, men den vil være væsentligt mere stille end standardindstillingen.

5. Hold kameraet i hoftehøjde

En måde at få interessante billeder uden at afsløre dig selv som fotograf er ved at holde kameraet i hoftehøjde med pegefingeren hvilende på udløserknappen, mens du går rundt.

Når der kommer en person imod dig, som du gerne vil fotografere, så tryk knappen ned, men sørg for ikke at skifte ansigtsudtryk. 

> Læs også: Her er de bedste kameraindstillinger til portrætfoto

Tips til gadefotos i din hjemby

Gør dig selv mere usynlig ved at eliminere alle lyde fra dit kamera. Du kan fx slå biplyden ved autofokus fra, og på mange kameraer også lyden af lukkeren. 

© Matthew Wardell/Shutterstock

Stor gadefotoguide i Digital FOTO

Hvis du gerne vil i gang med at skyde streetfotos, men ikke helt tør prøve det af i din egen by, så skal du have fat i Digital FOTO nr. 13/2020. 

Her får du nemlig masser af metoder til at skyde i al diskretion, tekniske tips til bl.a. zonefokus og sort-hvid-konvertering og meget mere. 

Er du endnu ikke abonnent, kan du lige nu få to magasiner og den spritnye fotobog "Bliv en bedre fotograf" for kun 49 kr! Bogen er en komplet og brugbar guide til de vigtigste motiver, og du får fx masser af tips til at fotografere arkitektur. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...