Et eksempel på et HDR-foto.
© Shutterstock

Her skal du skyde HDR

HDR-teknikken giver billeder med flere detaljer end normalt, men det er ikke alle motiver, der egner sig lige godt til teknikken. Se hvilke motiver, der især har gavn af HDR lige her.

HDR betyder High Dynamic Range. Det er en teknik, du kan bruge, når der er stor kontrast mellem mørke og lys i dit billede.

Teknikken går ud på, at du skyder minimum tre billeder, som du bagefter sætter sammen et samlet billede. I det sammensatte billede vil både de mørke og lyse områder i billedet have flere detaljer, end du kan opnå uden HDR.

Nogle motiver og situationer egner sig dog bedre end andre. Se hvilke her. 

Hvornår skal jeg bruge HDR?

Der findes en simpel metode, som viser, hvornår du skal skyde HDR.

Du skal holde øje med dit histogram. Du finder typisk dit kameras histogram ved at trykke på DISP-knappen, indtil du ser histogrammet, når du kigger i søgeren.

Har du et spejlreflekskamera, skal du først skyde et billede og derefter finde det frem i kameraet ved at trykke på Play-knappen. Herefter kan du trykke på Info, indtil du kan se histogrammet.

Er enderne af grafen sammenpresset i både højre og i venstre side i histogrammet, skal du overveje at bruge HDR. 

I billedet herunder kan du se et histogram, hvor grafen er meget høj i højre og venstre side. Det betyder, at skyggerne i billedet er helt sorte, og at højlysene er blevet helt hvide. 

Hvis dit histogram ligner dette, er det en indikation på, at du bør overveje at bruge HDR-teknikken. 

> Læs også: Sådan får du perfekte HDR-billeder.

Et histogram med udbrændte højlys

Er grafen i dit histogram sammenpresset i siderne og meget lav i midten, er det et klart signal om, at du skal overveje at bruge HDR til at bevare alle detaljerne i både højlys og skygger.

© Digital FOTO

Landskaber med stor kontrast skriger på HDR

En solnedgang skudt med HDR-teknikken

Det er vigtigt, at du ikke overredigerer dit HDR-billede. Det er fristende, da du har et stort spænd at redigere i. Pas på med at trække skyggerne helt op og højlysene helt ned. Der skal stadig være en naturlig forskel på de to. I dette billede er forskellen bevaret.

© Shutterstock

HDR-teknikken er perfekt, hvis du vil bevare alle detaljer i dine landskabsbilleder. Teknikken er særlig god i tidsrummet, hvor solen står lavt på himlen.

I det tidsrum er der ofte stor forskel på skygger og højlys.

I det øverste billede herunder er HDR-teknikken brugt. Det gør, at forgrunden stadig har masser af detaljer, selvom meget af forgrunden ligger i skygge. Billedet er sammensat af de to andre billeder, som danner grundlag for det sammensmeltede HDR-foto.

Samtidig har billedet også bevaret alle detaljer og farver i skyerne, så farverne fra solnedgangen kommer til sin ret.

> Læs også: Sådan kommer du igang med HDR.

Et eksempel på et HDR-foto

Det øverste billede er det endelige resultat af HDR-teknikken. I de to efterfølgende billeder er der eksponeret for skygger og senere højlys.

© Shutterstock

Brug HDR når du fotograferer forladte steder

En helt særlig fotogenre er at fotografere forladte steder. Her er HDR-teknikken utrolig brugbar.

Forladte steder er ofte svære motiver, da der er stor forskel på lys og mørke. Det skyldes, at stederne sjældent er oplyste med kunstigt lys indvendigt. Derfor må du nøjes med det naturlige lys, der fx strømmer gennem vinduerne.

Det skaber store kontraster, som du nemt udjævner med HDR.

Stil dit kamera på stativ, hvis du vil have de mest ensartede billeder til dit HDR-foto. Teknikken kræver nemlig, at kameraet skyder billederne én efter én. Her hjælper et stativ til mere stabile og ens billeder.

> Læs også: Sådan fotograferer du forladte huse.

Et forladt sted er fotograferet med HDR-teknikken.

Uden brug af HDR ville det ikke være muligt at få lokalet oplyst på denne måde, hvor der både er detaljer i skyggerne og højlysene på samme tid. Læg særligt mærke til, at der stadig er detaljer i det meget lyse område på den anden side af vinduerne.

© Shutterstock

HDR er arkitektens favorit

Hvis du fx gerne vil vise dit nye køkken til familie og venner, er HDR-teknikken din ven.

Derfor bruger arkitekten og ejendomsmægleren ofte HDR.

De bruger HDR til at få udsigten gennem vinduet korrekt eksponeret samtidig med, at de også får alle detaljerne frem i skyggerne indendørs.

Derudover er det godt trick, hvis du tænder alle lamperne i fx køkkenet. Det giver dit billede den rigtige stemningen og hjælper med at udjævne den store kontrast mellem lys og skygger.

Dit hjem er generelt et rigtig godt sted at starte, hvis du vil lege med HDR.

> Se også videoen: Sådan laver du HDR-billeder i et redigeringsprogram. (Videoen kræver abonnement)

Et køkken er fotograferet med HDR-teknikken.

Her har en ejendomsmægler fotograferet et køkken. HDR-teknikken gør, at du kan se udsigten gennem vinduerne fra køkkenet, og samtidig kan se detaljerne over alt i køkkenet indendørs.

© Shutterstock

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...